Kauppojen aukiolosäännöt 1. joulukuuta 2009 alkaen

Laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista tulee voimaan joulukuun 2009 alusta. Kaupat sekä parturi- ja kampaamoliikkeet voivat siitä eteenpäin olla sunnuntaisin avoinna klo 12-18. Marras- ja joulukuussa isänpäivän ja jouluaaton välisenä aikana ne voivat olla avoinna klo 12-21. Arkipäivien aukioaikoihin laki ei tuo muutoksia. Liikkeet voivat olla avoinna maanantaista perjantaihin klo 7-21 ja lauantaisin kello 7-18.

Laki ei koske sellaisia päivittäistavarakauppoja, joiden vakituisessa liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala on enintään 400 neliömetriä, muutoin kuin juhlapäivien osalta. Päivittäistavarakaupalla tarkoitetaan kauppaa, jonka myynnistä pääosa on elintarvikkeita. Näissä liikkeissä on vapaa aukioloaika.

Laki ei myöskään koske esimerkiksi haja-asutusalueiden kauppoja, autokauppaa, kioskeja eikä huoltamokauppaa. Myös antiikkitavaroiden ja vanhojen tavaroiden myynti jää lain rajoitusten ulkopuolelle. Myös näissä liikkeissä on vapaa aukioloaika.

Aukiolosäännökset koskevat uusia haja-asutusalueelle perustettavia kaupan suuryksiköitä.

Kaupat edelleen kiinni erityisinä pyhä- ja juhlapäivinä
Kauppaa tai parturi- ja kampaamoliikettä ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä eikä itsenäisyyspäivänä. Uudenvuodenaattona ja vapun aattona liikkeet tulee sulkea kello 18 sekä joulu- ja juhannusaattona kello 12.

Perättäin sattuvista kirkollisista juhlapäivistä viimeisenä voivat enintään 400 neliömetrin suuruiset päivittäistavarakaupat palvella asiakkaitaan neljä tuntia kello 8 ja 18 välillä.

Läänihallitukset voivat nykyiseen tapaan erityisestä syystä sallia poikkeusluvalla laajemman aukiolon.

Laki on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina 27. marraskuuta 2009.

- HE 84/2009

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.