Kotirauhan rikkomiseen voi jatkossa syyllistyä myös tekstiviestejä lähettämällä

Rikoslakia on muutettu marraskuun 2009 alusta lukien siten, että kotirauhan rikkomiseen voi syyllistyä myös tekstiviestejä lähettämällä. Asiattomien tekstiviestien lähettäminen on rinnastettavissa häiritseviin puhelinsoittoihin.

Hallituksen esityksen mukaan tekstiviestin lähettäjän rankaiseminen edellyttää, vastaavalla tavalla kuin puhelinhäirinnän rangaistavuus jo aiemmin, teon tahallisuutta ja sitä, että tekijä ajattelee kohdehenkilön olevan tekohetkellä kotirauhan suojaamassa paikassa. Esimerkiksi normaaliin työaikaan lähetetyt viestit eivät ole rangaistavia. Lisäksi viestejä on lähetettävä useita ja häiritsemistarkoituksessa, mikä voidaan päätellä viestien sisällöstä ja toistuvuudesta.

Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisussa (KKO 2008:86) päädyttiin siihen, että tekstiviestien lähettäminen ei tuolloin voimassa olleiden säännösten mukaan täyttänyt kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistöä. Ratkaisun jälkeen myöskään poliisi ei enää tutkinut tekstiviestien lähettämistä kotirauhan rikkomisena. Ratkaisu on myös rajoittanut poliisin tiedonsaantioikeutta teleyrityksiltä.

- Laki rikoslain 24 luvun 1 §:n muuttamisesta 685/2009
- HE 232/2008.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.