Valmismatkasäädökset muuttuvat

Valmismatkaliikkeitä koskevaa elinkeino-oikeudellista lainsäädäntöä uudistetaan heinäkuun 2009 alusta. Uudistukset parantavat matkustajan asemaa, koska myös internetissä toimivien matkailuyritysten tarjoamat, tyypillisesti lennosta ja hotellista kootut matkapaketit tulevat valmismatkalainsäädännön ja vakuusvaatimuksen piiriin.

Uusi sääntely vastaa muutoin suurelta osin voimassa olevaa sääntelyä. Valmismatkaliikkeen harjoittajien on nykyiseen tapaan rekisteröidyttävä Kuluttajaviraston pitämään valmismatkaliikerekisteriin ja asetettava vakuus konkurssin tai muun maksukyvyttömyytensä varalta.

Vakuudesta korvataan ensisijaisesti matkustajien paluukuljetuksesta aiheutuneet kustannukset. Toissijaisesti korvataan kuluttajien ennen matkaa suorittamat maksut saamatta jääneestä matkasta ja viimeiseksi ylimääräiset majoituskulut matkakohteessa paluukuljetukseen asti.

Valmismatkaliikerikoksesta säädetty enimmäisrangaistus korotetaan kuuden kuukauden vankeusrangaistuksesta yhden vuoden vankeusrangaistukseksi.

- Laki valmismatkaliikkeistä 939/2008
- HE 99/2008
- Laki valmismatkalain muuttamisesta 938/2009
- HE 83/2008

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.