Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Ulkomaalaislain muutokset voimaan kesäkuussa 2009

Ulkomaalaislain muutokset tulevat voimaan 1. kesäkuuta 2009. Muutoksilla saatetaan Suomessa voimaan EU:n ns. määritelmädirektiivi. Direktiivin tavoitteena on ottaa käyttöön vähimmäisvaatimukset, joita sovelletaan yhteisössä pakolaisaseman myöntämistä ja poistamista koskevissa menettelyissä. Direktiivin voimaan saattamisen myötä Suomessa otetaan käyttöön EU:n yhteinen määritelmä toissijaisesta suojelusta.

Direktiivin voimaan saattamisen myötä Suomessa otetaan käyttöön EU:n yhteinen määritelmä toissijaisesta suojelusta (= henkilölle ei voida myöntää pakolaisasemaa, mutta jonka suhteen on esitetty merkittäviä perusteita uskoa, että jos hänet palautetaan alkuperämaahansa tai kansalaisuudettoman henkilön ollessa kyseessä entiseen pysyvään asuinmaahansa, hän joutuisi todelliseen vaaraan kärsiä 15 artiklan mukaista vakavaa haittaa).

Direktiivi kuuluu EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan ensimmäisen vaiheen säädöksiin. Sen tavoitteena on lähentää EU-maiden käytäntöjä kansainvälisen suojelun myöntämisessä ja vahvistaa suojelua saavien henkilöiden oikeuksien vähimmäistaso EU:ssa.

EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan toinen vaihe, jossa maiden lainsäädäntöä ja käytäntöä on tarkoitus harmonisoida edelleen, on jo alkanut.

Ulkomaalaislakiin tehdään myös kaksi muutosta, jotka eivät liity määritelmädirektiiviin. Henkilöille, jotka ovat saaneet tilapäisen oleskeluluvan siksi, että heitä ei voida teknisen esteen vuoksi poistaa maasta, annetaan mahdollisuus työntekoon. Tämän lisäksi viisumisäännöksiä muutetaan siten, että Schengen-viisumin voimassaoloaikaa voidaan pidentää.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.