Yhdenvertaisuuslain soveltamisala laajeni myös yksityishenkilöiden välisiin suhteisiin

Etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kielto koskee jatkossa osittain myös yksityishenkilöiden välisiä suhteita. Syrjintään voi syyllistyä esimerkiksi valitsemalla sijoitusasunnon vuokralaisen etnisyyden perusteella. Yhdenvertaisuuslain ulkopuolelle jäävät edelleen yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvat oikeustoimet. Lainmuutos tuli voimaan 1.3.2009.

Lainmuutoksen taustalla on EU:n komission lausunto, jonka mukaan Suomen yhdenvertaisuuslaki ei riittävästi vastaa EU:n niin sanottua syrjintädirektiivin sisältöä ja tavoitteita. Vuonna 2004 voimaan tulleen yhdenvertaisuuslain mukaan lain soveltamisalaan kuuluu vain ammatin tai elinkeinon harjoittamiseen liittyvä hyödykkeiden tarjonta yleisölle.

Muutoksen mukaan lain soveltamisalan ulkopuolelle jää vain yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvia oikeustoimia, jotka liittyvät läheisesti ihmisen henkilökohtaiseen elämänpiiriin, tyypillisesti omassa käytössä olevaan tai olleeseen omaisuuteen. Ominaista yksityiseen elämänpiiriin kuulumiselle olisi, että yleisölle tapahtuvaa tarjontaa olisi satunnaisesti tai harvoin.

Näin henkilö voi jatkossakin esimerkiksi valita asuntonsa alivuokralaisen syyllistymättä syrjintään. Samoin hän voi vuokrata tai myydä omassa käytössä olevan asuntonsa tai loma-asuntonsa kenelle tahansa. Sen sijaan esimerkiksi tarjotessaan sijoitusasuntoaan vuokralle voi myös yksityinen henkilö syyllistyä syrjintään, jos vuokralaisen valinta tapahtuu henkilön etnisen alkuperän perusteella.

Virallisasiakirjoja:

- Laki yhdenvertaisuuslain 2 §:n muuttamisesta 84/2009
- HE 82/2008

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.