Lautamiesten määrät käräjäoikeuksissa vahvistettiin

Käräjäoikeuksiin valittavien lautamiesten uudet lukumäärät on vahvistettu oikeusministeriön päätöksellä. Lautamiesten kokonaismäärä on 2 202, mikä on noin 1 500 vähemmän kuin aiemmin. Vuoden 2009 alussa toimintansa aloittavat uudet kunnanvaltuustot valitsevat lautamiehet valtuuston toimikaudeksi eli neljäksi vuodeksi.

Edellisen kerran lautamiesten lukumäärää vahvistettiin vuonna 2004. Sen jälkeen on toteutettu kaksi lainmuutosta, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet lautamiestarpeeseen ja siten myös nyt vahvistettuun lautamiesten lukumäärään.

Ensinnäkin lautamiesten tarvetta on selvästi vähentänyt lokakuussa 2006 voimaan tullut rikosasioiden kirjallinen menettely, jossa käsitellään nykyisin noin 35 prosenttia rikosasioista.

Toinen lautamiesten määrään vaikuttava tekijä on käräjäoikeuden ratkaisukokoonpanoja koskeva lainmuutos. Sen mukaan lautamiehet osallistuvat vuoden 2009 alusta lähtien vain vakavimpien ja yhteiskunnallisesti merkittävimpien rikosten käsittelemiseen. Riita-asioiden käsittelyyn lautamiehet eivät enää osallistu lainkaan.

Käräjäoikeuden peruskokoonpano on jatkossakin tuomari ja kolme lautamiestä. Sitä käytetään ennen muuta silloin, kun kyse on teosta, jonka enimmäisrangaistus ylittää kaksi vuotta. Enintään kahden vuoden vankeudella rangaistavat rikokset käsitellään yleensä yhden tuomarin istunnossa. Uutena ratkaisukokoonpanovaihtoehtona on myös kolmen ammattituomarin kokoonpano. Ratkaisukokoonpanoja koskevan uudistuksen on arvioitu vähentävän lautamieskustannuksia 1-2 miljoonaa euroa vuodessa.

Oikeusministeriö järjestää maalis-huhtikuussa uusille lautamiehille perehdyttämistilaisuuksia, joissa selvitetään muun muassa lautamiehen tehtävää ja roolia tuomioistuimen jäsenenä. Pääosin perehdyttämisestä kuitenkin huolehtivat käräjäoikeudet.

Ministeriössä on myös uudistettu Käräjäoikeuden lautamies -esite. Se valmistuu tammikuun puolivälissä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.