Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut muuttuivat

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen jälkeenjääneisyyttä korjattiin elokuun alussa muuttamalla muun muassa lasten päivähoidon maksuja ja tulorajoja, omaishoitajan vapaan ajalta perittävää hoitomaksua sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelin arvoa ja sen perusteena olevia tulorajoja.

Päivähoitomaksujen perusteena oleva perheen käsite muuttui perheen todellista kokoa mahdollisimman hyvin vastaavaksi. Maksua määrättäessä perheen koossa otetaan huomioon perheen avio- tai avoliitossa elävät aikuiset ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat molempien alaikäiset lapset. Maksu voi kokopäivähoidossa olla lasta kohti enintään 233 euroa kuukaudessa. Maksu-uudistus merkitsee sitä, että noin 48 prosentilla lapsista päivähoitomaksut laskivat ja noin 12 prosentilla ne pysyivät ennallaan. Päivähoitomaksut nousivat 40 prosentilla lapsista.

Päivähoitomaksut sidottiin sosiaali- ja terveystoimen hintaindeksiin. Lisäksi päivähoitomaksujen perusteena olevat tulorajat sidottiin yleiseen ansiotasoindeksiin, jotta ne seuraavat jatkossa ansiotasokehitystä. Indeksitarkistukset tehdään joka toinen vuosi.

Maksukattoa eli vuosittaisen omavastuun suuruutta ei nyt nostettu, mikä helpottaa palveluja paljon käyttävien asemaa. Jatkossa maksukatto sidotaan kansaneläkeindeksiin.

Asiakasmaksuja ja niiden tulorajoja tarkistettiin viimeksi vuonna 2002. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon tasamaksut sidotaan jatkossa kansaneläkeindeksiin.

- Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta 387/2008,
- HE 37/2008.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.