Oikeudenkäyntiavustajien palkkioperusteet muuttuivat

Oikeudenkäyntiavustajille valtion varoista maksettavia palkkioita muutettiin 1. kesäkuuta 2008 alkaen. Valtioneuvoston asetuksen mukaan aiemmista kiinteämääräisistä palkkioista siirryttiin pääosin tuntipalkkioon. Samalla palkkioperusteita yksinkertaistettiin.

Oikeudenkäyntiavustajalle maksettava tuntipalkkio nousi 100 euroon 91 eurosta. Tavanomaisen rikosasian valmistelusta korvataan korkeintaan viiden tunnin työ. Istuntokäsittelystä maksetaan korvaus todellisen ajankäytön perusteella.

Istuntokäsittelyssä otetaan kuitenkin käyttöön vähimmäispalkkiot, joita sovelletaan, jos todellisen ajankäytön mukainen palkkio jäisi pienemmäksi. Vähimmäispalkkiot vaihtelevat käsittelyn keston, asiatyypin ja tuomioistuimen mukaan. Käräjäoikeudessa vähimmäispalkkio rikosasiassa avustamisesta on 400 euroa ja yli kolmen tunnin istuntokäsittelyssä 600 euroa. Käräjäoikeudessa käsiteltävässä riita- tai hakemusasiassa vähimmäispalkkio on 500 euroa ja yli kolmen tunnin istunnossa 700 euroa.

Myös matka-ajalta maksetaan jatkossa 100 euron tuntikorvaus aiemman 72 euron sijasta. Matka-ajalta ei kuitenkaan saa korvausta lainkaan, jos yhdensuuntainen matka on alle 20 kilometriä.

Palkkiouudistus vähentää tuomioistuinten työtä oikeudenkäyntiavustajien palkkioiden määräämisessä. Aiemmat palkkioperusteet olivat monimutkaisia ja niiden soveltaminen saattoi viedä tuomioistuimelta jopa enemmän aikaa kuin itse pääasian ratkaiseminen. Palkkioista aiheutuvien kokonaiskustannusten arvioidaan säilyvän muutostenkin jälkeen ennallaan.

Sähköisen asiointijärjestelmän kehittäminen vireillä

Oikeusavussa on vireillä on myös sähköisen asioinnin kehittäminen. Tarkoituksena on, että oikeusapua tarvitseva voisi tehdä internetissä hakemuksen maksuttoman tai osittain korvattavan oikeusavun saamiseksi. Lisäksi sähköistä järjestelmää käytettäisiin avustajan palkkion maksatuksessa. Asiaa koskeva hallituksen esitys annetaan myöhemmin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.