Finlex - Etusivulle
Sopimussarja

116/2004

Sopimussarja

Sopimustekstit, valtiosopimusten voimaansaattamissäädökset, ministeriöiden ilmoitukset sekä sähköinen sopimussarja vuodesta 1999 alkaen

Tasavallan presidentin asetus Slovenian kanssa kansainvälisestä maantieliikenteestä tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain voimaantulosta

Allekirjoituspäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 40/2004 (Julkaistu 1.9.2004)

Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministerin esittelystä, säädetään:

1 §

Suomen tasavallan hallituksen ja Slovenian tasavallan hallituksen välillä kansainvälisestä maantieliikenteestä Bukarestissa 29 päivänä toukokuuta 2002 tehty sopimus, jonka eduskunta on hyväksynyt 24 päivänä helmikuuta 2004 ja jonka tasavallan presidentti on hyväksynyt 2 päivänä huhtikuuta 2004 ja jonka hyväksymistä koskevat nootit on vaihdettu 22 päivänä kesäkuuta 2004, on voimassa 22 päivästä heinäkuuta 2004 niin kuin siitä on sovittu.

2 §

Slovenian kanssa kansainvälisestä maantieliikenteestä tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annettu, myös Ahvenanmaan maakuntapäivien osaltaan hyväksymä laki (263/2004) tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2004.

3 §

Sopimuksen muut kuin lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset ovat asetuksena voimassa.

4 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2004.

SOPIMUS

SUOMEN TASAVALLAN HALLITUKSEN JA SLOVENIAN TASAVALLAN HALLITUKSEN VÄLILLÄ KANSAINVÄLISESTÄ HENKILÖ- JA TAVARALIIKENTEESTÄ MAANTEITSE

Suomen tasavallan hallitus ja Slovenian tasavallan hallitus, jäljempänä sopimuspuolet, haluavat edistää kaupan ja taloussuhteiden kehitystä maittensa välillä; päättävät edistää tieliikenteen yhteistyötä markkinatalouden puitteissa; huolehtivat ympäristön- ja väestönsuojelusta, järkevästä energiankäytöstä, liikenneturvallisuudesta ja kuljettajien työolojen parantamisesta; pyrkivät intermodaaliliikenteen kehitykseen; ottavat huomioon tieliikennesopimuksen keskinäisen hyödyn ja edut; ovat sopineet ja päättäneet seuraavaa:

I PYKÄLÄYLEISET MÄÄRÄYKSET

1 artiklaLaajuus

1. Tämä sopimusta sovelletaan sellaisten liikenteenharjoittajien harjoittamaan tieliikenteeseen, joilla on kotipaikka sopimuspuolen alueella sillä alueella rekisteröidyillä ajoneuvoilla, joiden lähtö- ja määräpaikat ovat mainitulla alueella ja jotka harjoittavat kauttakulkuliikennettä sen alueen kautta ja toisen sopimuspuolen alueen kautta.

2. Tämä sopimus ei vaikuta oikeuksiin ja velvoitteisiin, jotka aiheutuvat sopimuspuolten muista kansainvälisistä sitoumuksista.

2 artiklaMääritelmät

Tässä sopimuksessa:

1. "Liikenteenharjoittaja" tarkoittaa fyysistä henkilöä tai juridista henkilöä, jolla on kotipaikka yhden sopimuspuolen alueella ja joka on rekisteröity harjoittamaan henkilö- tai tavarakuljetuksia.

2. "Ajoneuvo" tarkoittaa moottoriajoneuvoa, joka on rekisteröity yhden sopimuspuolen alueella ja joka rakenteensa ja kalustonsa puolesta on tarkoitettu henkilö- tai tavaraliikenteen harjoittamiseen.

3. "Liikenne" tarkoittaa liikennettä ajoneuvolla, joko lastattuna tai lastaamattomana, jos ajoneuvo, perävaunu tai puoliperävaunu kuljetetaan junalla tai laivalla osan matkaa.

4. "Kabotaasi" tarkoittaa henkilö- tai tavaraliikennettä, jota sopimuspuolen liikenteenharjoittaja harjoittaa toisen sopimuspuolen alueella olevien tiettyjen paikkojen välillä.

5. "Sopimuspuolen alue" tarkoittaa vastaavasti Suomen tasavallan aluetta ja Slovenian tasavallan aluetta.

6. "Kotipaikkamaa" tarkoittaa sopimuspuolen aluetta, jossa liikenteenharjoittaja on perustettu ja jossa ajoneuvo on rekisteröity.

7. "Asemamaa" tarkoittaa sopimuspuolen aluetta, jossa liikenteenharjoittaja toimii ilman, että sen ajoneuvo on rekisteröity siellä ja joka ei ole liikenteenharjoittajan kotipaikka.

8. "Linja-auto" tarkoittaa ajoneuvoa, joka on rekisteröity yhden sopimuspuolen alueella ja joka rakenteensa ja kalustonsa puolesta soveltuu ja on tarkoitettu henkilöliikenteeseen ja jossa on kuljettajan paikan lisäksi enemmän kuin kahdeksan istumapaikkaa.

9. "Säännöllinen henkilöliikenne" tarkoittaa matkustajaliikennettä määritetyllä reitillä ennalta laaditun ja julkaistun aikataulun mukaisesti. Matkustajat otetaan kyytiin tai jätetään ennalta määritetyille pysäkeille.

10. "Satunnainen ja edestakaisliikenne" tarkoittaa liikennettä, joka ei kuulu säännöllisen henkilöliikenteen määritelmän piiriin.

11. "Tarkastusasiakirja" tarkoittaa linja-autojen matkustajaluetteloa, joka on ASOR-sopimuksessa esitetyn mallin mukainen.

II PYKÄLÄHENKILÖLIIKENNE

3 artiklaSäännöllinen liikenne

1. Säännöllinen linja-autoliikenne on lupajärjestelmän alaista. Sellaisen luvan myöntää lähtö-, määrä- ja kauttakulkumaan toimivaltainen viranomainen.

2. Lupa-anomus on tehtävä liikenteenharjoittajan kotipaikkamaan toimivaltaiselle viranomaiselle.

3. Luvat myönnetään sopimuspuolten toimivaltaisten viranomaisten yhteisellä suostumuksella.

Päätös myöntää tai evätä lupa tehdään kolmen kuukauden kuluessa, ellei ole kysymys erikoistapauksista. Luvat ovat voimassa enintään viisi vuotta.

4. Toimintaehtomuutoksista ja liikenteen perumisesta päätetään 2 ja 3 pykälissä esitetyn menettelytavan mukaisesti.

Ellei liikenteelle ole enää kysyntää, harjoittaja voi perua sen ilmoittamalla asiasta kolmea kuukautta aikaisemmin luvat myöntäneille toimivaltaisille viranomaisille ja asiakkaille.

4 artiklaSatunnainen ja edestakaisliikenne

1. Satunnainen ja edestakaislinja-autoliikenne on lupajärjestelmän alaista. Sellaisen luvan myöntää lähtö-, määrä- ja kauttakulkumaan toimivaltainen viranomainen.

2. Poikkeuksena 1 pykälään alla lueteltu liikenne on vapautettu kaikista lupamenettelyistä asemamaan alueella:

a) Matkat suljetuin ovin, joissa sama kulkuväline kuljettaa samaa matkustajaryhmää koko matkan ajan ja tuo heidät takaisin lähtöpaikkaan; liikenne, jossa menomatka tapahtuu lastattuna ja paluumatka lastaamattomana;

b) liikenne, jossa menomatka tapahtuu lastaamattomana ja paluumatka lastattuna edellyttäen, että matkustajat on aiemmin tuonut sama liikennöitsijä sopimuspuolen alueelle, josta heidät noudetaan jälleen ja kuljetetaan kotipaikkamaan alueelle;

3. Matkustajien noutaminen vapautetun liikenteen matkalle ei ole sallittua, ellei ole myönnetty erikoislupaa.

14 artiklan mukaisesti asetettu sekakomitea voi laajentaa luvasta vapauttamisen koskemaan myös muita satunnais- ja edestakaisliikenteen ryhmiä.

4. Lupa-anomus on tehtävä asemamaan toimivaltaiselle viranomaiselle.

14 artiklan mukaisesti asetettu sekakomitea päättää lupa-anomuksen muodosta ja vaadittavista lisäasiakirjoista.

Päätös myöntää tai evätä lupa tehdään yhden kuukauden kuluessa, ellei ole kysymys erikoistapauksista.

1. Satunnaista ja edestakaisliikennettä, joka on vapautettu lupavaatimuksista ja jota harjoitetaan linja-autoilla, pitää valvoa tarkastusasiakirjalla. Tarkastusasiakirjan käyttöehdot ja sisällön laatii 14 artiklassa mainittu sekakomitea.

5 artiklaMatkustajaliikenteen yleiset määräykset

1. Liikennöintilupia ei voi siirtää muille liikenteenharjoittajille.

2. Kabotaasiliikenteen harjoittaminen on kiellettyä. Yksinomaan sellaiselle matkustajaryhmälle järjestettäviä paikallismatkoja, jonka on tuonut kyseiselle paikkakunnalle sama liikenteenharjoittaja, ei pidetä kabotaasiliikenteenä edellyttäen, että heidät on merkitty matkustajaluetteloon ja toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt heidät.

III PYKÄLÄTAVARALIIKENNE

6 artiklaLupajärjestelmä

1. Liikenteenharjoittajat, joiden kotipaikka on sopimuspuolen alueella, voivat lupajärjestelmän perusteella suorittaa toisen sopimuspuolen alueella:

a) liikennettä kahden sopimuspuolen alueiden välillä ja niiden alueiden kautta;

b) liikennettä toisen sopimuspuolen alueella olevan paikan ja kolmannen maan alueella olevan paikan välillä.

1. Kabotaasi on sallittua ainoastaan erikoisluvalla.

7 artiklaLupavaatimuksista vapauttaminen

1. Poikkeuksena 6 artiklaan seuraavat liikenneryhmät on vapautettu lupavaatimuksista:

a) Liikenne ajoneuvoilla, joiden sallittu kokonaismassa (TPLW), perävaunut mukaan lukien, ei ylitä 3,5 t.

b) Liikenne ajoneuvoilla, jotka ovat vaurioituneet tai hajonneet, sekä korjaamoajoneuvoliikenne.

c) Sellaisen kuorma-ajoneuvon liikenne lastaamattomana, joka on lähetetty toisessa maassa hajonneen ajoneuvon tilalle sekä hajonneen ajoneuvon paluumatka korjauksen jälkeen.

d) Varaosien ja tarvikkeiden kuljetus valtamerilaivoille ja lentoaluksille.

e) Hätätilanteissa tarvittavien lääkintävarusteiden ja -laitteiden kuljetus, erityisesti luonnonmullistuksissa ja humanitäärisiin tarpeisiin.

f) Taideteosten ja -esineiden kuljetus messuille ja näyttelyihin tai ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

g) Kiinteän omaisuuden, tarvikkeiden ja eläinten kuljetus ei-kaupallisiin tarkoituksiin teatteri-, musiikki-, elokuva-, urheilu- tai sirkusesityksiin, messuille tai juhliin ja päinvastoin sekä radioäänityksiä tai elokuva- ja televisiotuotantoa varten.

h) Muutot, joita yritysten erikoishenkilökunta suorittaa, sekä kalusto tähän tarkoitukseen.

i) Hautajaiskuljetukset.

1. 14 artiklassa mainittu sekakomitea voi lisätä tai poistaa liikenneryhmäluettelosta ryhmiä, jotka on vapautettu lupavaatimuksista.

8 artiklaTavaraliikenteen yleiset määräykset

1. Sopimuspuolten toimivaltaiset viranomaiset vaihtavat sovitun lupamäärän vuosittain.

Tavaroiden kuljetusluvat ovat voimassa 13 kuukautta kunkin kalenterivuoden alusta

2. Lupia ei voi siirtää.

3. Lupia voidaan käyttää ainoastaan yhdelle kulkuneuvolle kerrallaan. Jos on kysymys ajoneuvoyhdistelmistä, moottoriajoneuvo on määräävä tekijä lupaa myönnettäessä tai siitä vapautettaessa.

4. 14 artiklassa mainittu sekakomitea määrää eri käyttöön tarkoitettujen lupien kiintiön ja kaikki lupia koskevat lisäehdot.

5. Kabotaasiliikenteen harjoittaminen on kielletty, ellei toimivaltainen viranomainen ole antanut erikoislupaa tähän.

IV PYKÄLÄYLEISET MÄÄRÄYKSET

9 artiklaVeromääräykset

1. Liikenne ajoneuvoilla, jotka on rekisteröity sopimuspuolen alueella ja jotka toimivat väliaikaisesti toisen sopimuspuolen alueella tämän sopimuksen ehtojen perusteella, on vastavuoroisuuden perusteella vapautettu tienkäyttömaksuista ja kaikista muista ajoneuvon omistukseen, rekisteröintiin ja toimintaan liittyvistä veroista sekä liikenteen erikoisveroista.

2. Polttoaine, jota säilytetään normaalissa valmistajan ajoneuvoon sisällyttämissä kiinteissä tankeissa ja joka on tarkoitettu käytettäväksi ajoneuvon liikennöintiin sekä voiteluaineet ja varaosat on vapautettu kaikista tuontitulleista asemamaan alueella edellyttäen, että liikenteenharjoittaja noudattaa asiaankuuluvia tullimääräyksiä.

3. Tämän sopimuksen ehtojen piiriin kuuluva liikenne on asemamaassa tieverkoston tai siltojen käytöstä perittävien tullien ja muiden maksujen alainen. Tullit ja muut maksut peritään tasapuolisesti molempien sopimuspuolten liikenteenharjoittajilta.

10 artiklaPainot ja mitat

1. Ajoneuvojen sallittu maksimipaino, akselipaino ja mitat eivät saa ylittää rekisteröintiasiakirjoissa mainittuja arvoja eivätkä asemamaassa voimassa olevia ylärajoja.

2. Sellaisten ajoneuvojen käyttö asemamaassa, joiden paino ja mitat ylittävät sallitut ylärajat, on sallittu ainoastaan ennakolta anotulla erikoisluvalla.

11 artiklaKalusto ja muut ominaisuudet

1. Vaarallisia tai pilaantuvia tavaroita kuljettavat ajoneuvot pitää varustaa ja kalustaa ADR- ja ATP-sopimusten vaatimusten mukaisesti.

2. Laitteita, joita käytetään valvomaan ajoneuvojen miehistön ajo- ja lepoaikoja, pitää noudattaa AETR-sopimuksen määräyksiä.

3. Sopimuspuolet sitoutuvat edistämään tämän sopimuksen puitteissa sellaisten ajoneuvojen käyttöä, joka vastaa tarkkoja turvallisuus- ja päästöstandardeja.

14 artiklassa mainittu sekakomitea voi päättäessään kiintiöistä ja niistä vapauttamisesta antaa etuisuusaseman ajoneuvoille, jotka vastaavat uudenaikaisimpia turvallisuus- ja päästöstandardeja.

12 artiklaValvonta

Tämän sopimuksen piiriin kuuluvat luvat, tarkastus- ja muut asiakirjat sekä monenvälisten tai kahdenvälisten sopimusten tai kansallisen lain perusteella vaadittavat muut asiakirjat on pidettävä ajoneuvoissa ja esitettävä valvontaviranomaisten pyynnöstä.

13 artiklaLiikenteenharjoittajien velvoitteet ja rikkomukset

1. Ollessaan toisen sopimuspuolen alueella sopimuspuolen liikenteenharjoittajat ja heidän ajoneuvojensa miehistöt noudattavat kyseisen maan voimassa olevia lakeja ja säännöksiä.

2. Jos sopimuspuolen liikenteenharjoittaja rikkoo tämän sopimuksen määräyksiä, on sopimuspuolen, jonka alueella rikkomus tapahtui, rajoittamatta sen omaa oikeusmenettelyä, ilmoitettava toiselle sopimuspuolelle, jonka on ryhdyttävä kansallisen lainsäädäntönsä edellyttämiin toimenpiteisiin. Erityisen vakavissa tapauksissa asemamaan toimivaltainen viranomainen voi väliaikaisesti estää maahan pääsyn kotipaikkamaan toimivaltaisen viranomaisen päätöstä odottaessaan. Sopimuspuolten on tiedotettava toisilleen tehdyistä päätöksistä.

14 artiklaYhteistyö ja sekakomitea

1. Sopimuspuolten toimivaltaiset viranomaiset ryhtyvät kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin tämän sopimuksen täytäntöön panemiseksi ja soveltamiseksi sekä toimittaakseen toisilleen kaiken hyödyllisen informaation. Toimivaltaiset viranomaiset ilmoittavat myös toisilleen kaikista kansallisen lainsäädännön muutoksista, jotka vaikuttavat tämän sopimuksen soveltamiseen.

Toimivaltaiset viranomaiset avustavat toisiaan tämän sopimuksen soveltamistarkoituksessa.

2. Sopimuspuolet asettavat sekakomitean tämän sopimuksen täytäntöön panemiseksi sekä käsittelemään tähän sopimukseen liittyviä asioita.

V PYKÄLÄLOPPUMÄÄRÄYKSET

15 artiklaTämän sopimuksen voimaantulo ja kesto

1. Tämä sopimus tulee voimaan kolmenkymmenen päivän kuluttua siitä päivästä, jolloin sopimuspuolet ovat ilmoittaneet toisilleen, että kansainvälisten sopimusten voimaantuloon liittyvät lainsäädännölliset vaatimukset on toteutettu.

Tätä sopimusta sovelletaan väliaikaisesti allekirjoituspäivästä lukien.

2. Tämä sopimus on voimassa määräämättömän ajan; kumpikin sopimuspuoli voi lakkauttaa sen ilmoittamalla kirjallisesti. Se päättyy kolmen kuukauden kuluttua siitä päivämäärästä, jolloin toinen sopimuspuoli on saanut ilmoituksen.

Todisteena tästä allekirjoittaneet, jotka ovat saaneet hallituksiltaan asiaankuuluvat valtuutukset, ovat allekirjoittaneet tämän sopimuksen.

Tehty kahtena alkuperäiskappaleena Bukarestissa 29 päivänä toukokuuta 2002 suo-men-, slovenian- ja englanninkielisenä kappaleena kaikkien tekstien ollessa yhtä todistusvoimaiset. Jos syntyy eri tulkintoja, etusija annetaan englannin kielelle.

Suomen tasavallan hallituksen puolesta

Kimmo Sasi

Slovenian tasavallan hallituksen puolesta

Jakob Presecnik

Sivun alkuun