Asetus Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton hallitusten välillä yhteistoiminnasta ihmishengen pelastamiseksi Itämerellä tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta.
- Allekirjoituspäivä
Sittenkun Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton hallitusten välillä on Helsingissä 7 päivänä joulukuuta 1956 allekirjoitettu sopimus yhteistoiminnasta ihmishengen pelastamiseksi Itämerellä, säädetään ulkoasiainministerin esittelystä, että mainittu sopimus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1957 niinkuin siitä on sovittu.
SOPIMUS Suomen Hallituksen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton Hallituksen välillä yhteistoiminnasta ihmishengen pelastamiseksi Itämerellä.
Suomen Hallitus ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton Hallitus, aikaansaadakseen yhteistoiminnan ja luodakseen suotuisat edellytykset Itämeren vesillä, Suomen- ja Pohjanlahti mukaan luettuina, merihätään joutuneiden alusten ja ilma-alusten matkustajien ja miehistöjen pelastamiseksi, näiden alusten ja ilma-alusten kansallisuuteen katsomatta,
ovat sopineet yhteistoiminnasta seuraavilla perusteilla:
1 artikla
Suomen ja SNT-Liiton meripelastuspalvelut suorittavat käytettävissään olevin voimin ja välinein Itämeren vesillä, Suomen- ja Pohjanlahti mukaan luettuina, merihätään joutuneiden alusten ja ilma-alusten matkustajien ja miehistöjen pelastamista.
Kun jommankumman Sopimuspuolen meripelastuspalvelu on saanut tiedon aluksen tai ilma-aluksen joutumisesta merihätään, on sen velvollisuutena ryhtyä tarkoituksenmukaisimmiksi katsomiinsa toimenpiteisiin avun antamiseksi. Jos paikka, jossa merihätään on jouduttu, sijaitsee lähempänä toisen Sopimuspuolen rannikkoa tai jos muuten katsotaan välttämättömäksi, on merihätään joutumisesta tiedon saaneen meripelastuspalvelun asetuttava yhteyteen toisen Sopimuspuolen meripelastuspalvelun kanssa, ja on tässä tapauksessa pelastustoimet järjestettävä sen mukaisesti kuin niiden kesken sovitaan.
Täten on meneteltävä aina, kun toisen Sopimuspuolen meripelastuspalvelu on saanut tiedon toiselle Sopimuspuolelle kuuluvan aluksen tai ilma-aluksen joutumisesta merihätään.
Suomen ja SNT-Liiton aluevesillä pelastustoiminta tapahtuu asianomaisen maan lakien mukaisesti.
2 artikla
Sopimuspuolten radioasemat vastaanottavat hätämerkkejä jaksoluvulla 500 kHz/600 m hätämerkkien lähettämistä ja vastaanottamista koskevien kansainvälisten sääntöjen mukaisesti.
Meripelastuspalvelujen välinen radioyhteys tapahtuu Suomen meripelastuspalvelun ollessa kysymyksessä radioaseman OHC (Helsinki) kautta ja SNT-Liiton meripelastuspalvelun ollessa kysymyksessä radioaseman UMQ (Kaliningrad) kautta.
Meripelastuspalvelujen välinen radioyhteys aikaansaadaan kutsumalla jaksoluvulla 500 kHz, minkä jälkeen siirrytään seuraaville lähetysjaksoluvuille: OHC jaksoluvulle 438 kHz ja UMQ jaksoluvulle 441 kHz.
3 artikla
Erityistapauksissa Sopimuspuolten meripelastuspalvelujen välisessä yhteydessä voidaan käyttää Ruotsin radioasemaa SDJ (Stavsnäs Radio). Kumpikin Sopimuspuoli pyytää tässä tarkoituksessa Ruotsin Hallituksen suostumusta mainitun yhteyden järjestämiseen.
4 artikla
Pelastustöitä suorittaessaan meripelastuspalvelujen alukset ylläpitävät radioyhteyttä keskenään sekä merihädässä olevaan alukseen tai ilma-alukseen vastaavasti radioaseman OHC ja UMQ kautta tai, mikäli se on mahdollista, käyttämällä suoraa radioyhteyttä jaksoluvuilla 500 kHz tai 2182 kHz/137.5 m.
Yhteyttä ylläpidetään radion välityksellä kansainvälisen viestityskirjan mukaan tai, mikäli se on mahdollista, käyttämällä avointa tekstiä englannin kielellä.
5 artikla
Meripelastuspalvelu, joka ensiksi on lähettänyt pelastusvälineensä avustustoimiin tai ensiksi pannut pelastustyöt käyntiin, voi, jos se on ihmishengen pelastamiseksi välttämätöntä, kutsua toisen Sopimuspuolen meripelastuspalvelun suorittamaan yhteisesti pelastustyötä.
Meripelastuspalvelu, joka on vastaanottanut tällaisen kutsun, lähettää mahdollisuuksiensa mukaan pyydettyjä pelastusvälineitä tiedoituksessa osoitetulle paikalle.
Kutsun vastaanottaneen meripelastuspalvelun on kaikissa tapauksissa mahdollisimman lyhyessä ajassa ilmoitettava tekemästään päätöksestä.
6 artikla
Toisen Sopimuspuolen meripelastuspalvelu avustaa pyynnöstä toisen Sopimuspuolen meripelastuspalvelua tämän sopimuksen soveltamisalueella tietymättömiin kadonneiden alusten ja ilma-alusten etsimisessä.
7 artikla
Sopimuspuolet sitoutuvat antamaan omalle meripelastuspalvelulleen ja muille asiaankuuluville elimille tarkat ohjeet tämän sopimuksen määräysten toteuttamisesta.
8 artikla
Tämän sopimuksen määräykset eivät saa syrjäyttää Brysselissä 23 päivänä syyskuuta 1910 allekirjoitetun, erinäisten meriapua ja meripelastusta koskevien määräysten yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen, eivätkä Lontoossa 10 päivänä kesäkuuta 1948 allekirjoitetun, ihmishengen turvaamista merellä koskevan kansainvälisen yleissopimuksen määräyksiä.
9 artikla
Tämä sopimus on tehty kolmeksi vuodeksi ja se tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1957. Ellei kumpikaan Sopimuspuoli ole sanonut sopimusta irti vähintään kuusi kuukautta ennen mainitun voimassaoloajan päättymistä, se pysyy voimassa siihen saakka kunnes jompikumpi Sopimuspuoli sanoo sen irti vähintään kuusi kuukautta ennen kulumassa olevan kalenterivuoden päättymistä.
Tehty Helsingissä 7 päivänä joulukuuta 1956 kahtena suomen- ja venäjänkielisenä kappaleena, ja ovat molemmat tekstit yhtä todistusvoimaiset.