18/1937

Sukellusveneiden toimintaa sodan aikana koskevien kansainvälisten säännösten voimaansaattaminen. NOOTTIENVAIHTO.

1. Suomen Lontoon-lähettiläs Ison-Britannian ulkoasiainministerille.

Helmikuun 18 päivänä 1937.

Teidän Ylhäisyytenne,

Saamieni ohjeiden mukaisesti saatan kunnioittavimmin Teidän Ylhäisyytenne tietoon, että Tasavallan hallitus on päättänyt hyväksyä lopullisesti ja aikarajoituksitta sukellusveneiden toimintaa sodan aikana kauppa-aluksia vastaan koskevat säännöt, jotka sisältyvät Lontoossa 22 päivänä huhtikuuta 1930 tehdyn merivarustusten rajoittamista ja supistamista koskevan sopimuksen IV osastoon ja kuuluvat seuraavasti:

"1. Toiminnassaan kauppa-aluksia vastaan, sukellusveneiden tulee noudattaa niitä kansainvälisen oikeuden säännöksiä, jotka koskevat pintasota-aluksia.

2. Erikoisesti on huomattava, että sota-alus, olkoonpa pinta-alus tai sukellusvene, ei saa - paitsi milloin jatkuvasti kieltäydytään pysähtymästä, asianmukaisesti sitä vaadittaessa, tai milloin aktiivisesti vastustetaan käyntiä tai tarkastusta - upottaa tai tehdä purjehduskyvyttömäksi kauppa-alusta, saattamatta ensin matkustajia, miehistöä ja laivapapereita turvaan. Tässä merkityksessä pelastusveneitä ei pidetä turvallisena paikkana, ellei maan läheisyys tai lähettyvillä oleva muu alus, johon matkustajat ja miehistö voidaan ottaa, vallitsevissa meri- ja sääsuhteissa takaa heille täyttä turvallisuutta".

Olisin kiitollinen jos Teidän Ylhäisyytenne hyväntahtoisesti lähettäisi minulle virallisen vastaanottotunnustuksen tästä hallitukseni edellämainittujen sääntöjen hyväksymisestä sellaisina kuin ne tässä on mainittu.

Esitän kunnioittavasti jne.

2. Ison-Britannian ulkoasiainministeriö Suomen Lontoon-lähettiläälle.

26 päivänä helmikuuta 1937.

Herra Ministeri,

Tunnustan kunnioittavasti vastaanottaneeni Teidän 18 päivälle helmikuuta päivätyn noottinne n:o 470, jossa hyväntahtoisesti ilmoititte minulle, että Suomen hallitus yhtyy niihin sukellusveneiden käyttöä sodan aikana kauppa-aluksia vastaan koskeviin sääntöihin, jotka sisältyvät Lontoossa 6 päivänä viime marraskuuta allekirjoitettuun pöytäkirjaan.

2. Yhdistyneen Kuningaskunnan Kuninkaallinen hallitus on suurta mielihyvää tuntien ottanut vastaan ilmoituksen Suomen hallituksen liittymisestä kysymyksessä oleviin sääntöihin.

Esitän kunnioittavimmin jne.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.