29/1930

Ystävyyssopimus Suomen ja Afganistanin välillä.

Suomen Tasavallan Hallitus ja Afganistanin Kuninkaallinen Hallitus, kumpikin haluten lujittaa molempien maiden väliset vilpittömät ystävyyssuhteet, ovat päättäneet tehdä yhtävyyssopimuksen ja tässä tarkoituksessa määränneet valtuutetuikseen:

Suomen Tasavallan Presidentti:

Ulkoasiainministeri Hj. J. Procopé'n:

Hänen Majesteettinsa Afganistanin Kuningas:

Erikoislähettilään ja Täysivaltaisen Ministerin Mirza Mohammed Khan'in, jotka, esitettyään toisilleen hyviksi ja asianmukaisiksi havaitut valtakirjansa, ovat sopineet seuraavista määräyksistä:

1 artikla.

Rikkomaton rauha sekä vilpitön ja pysyvä ystävyys on vallitseva Suomen Tasavallan ja Afganistanin välillä samoinkuin molempien valtioiden kansalaisten välillä.

2 artikla.

Korkeat sopimuspuolet ovat yhtä mieltä siitä, että molempien valtioiden kesken järjestetään diplomaattiset suhteet kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti; molemmilla sopimuspuolilla on oikeus lähettää asianmukaisesti akreditoituja diplomaattisia edustajia, joilla vastavuoroisuuden ehdolla on kummankin valtion pääkaupungissa ne etuoikeudet, erikoisvapaudet ja vapautukset, jotka kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti on myönnetty tällaisille edustajille. Sopimuspuolilla on myöskin oikeus lähettää pääkonsuleita ja konsuleita, joilla niinikään vastavuoroisuuden perusteella on pääkonsuleille ja konsuleille kansaivälisen oikeuden mukaan myönnetyt etuoikeudet, erikoisvapaudet ja vapautukset.

3 artikla.

Korkeat sopimuspuolet ovat yhtä mieltä siitä, että niin pian kuin mahdollista ryhdytään kauppasopimuksen aikaansaamista tarkoittaviin neuvotteluihin.

4 artikla.

Tämä sopimus on ratifioitava ja ratifioimisasiakirjat vaihdettava Helsingissä niin pian kuin mahdollista. Sopimus tulee voimaan viidentenätoista päivänä ratifioimisasiakirjain vaihdon tapahduttua

5 artikla.

Tämä sopimus on laadittu kahtena kappaleena suomen-, ruotsin- ja persiankiellelä ja ovat kaikki tekstit todistusvoimaisia.

Vakuudeksi valtuutetut ovat allekirjoittaneet tämän sopimuksen ja varustaneet sen sineteillään.

Tehty Helsingissä, 17 päivänä heinäkuuta 1928.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.