Välitysehtoja koskeva kansainvälinen yleissopimus.
- Allekirjoituspäivä
Välitysehtoja koskeva pöytäkirja.
Siihen asianomaisesti valtuutettuina selittävät allekirjoittaneet edustamainsa maitten nimessä hyväksyvänsä seuraavat määräykset:
1. Jokainen sopimusvaltio tunnustaa päteviksi ne välitystuomiosopimukset sekä välitystuomioehdot, joiden kautta eri sopimusvaltioiden tuomiovallan alaiset sopimuspuolet sitoutuvat kaupallisissa samoinkuin muissakin asioissa, jotka soveltuvat järjestettäviksi sopimukseen perustuvalla välitystuomiomenettelyllä alistamaan sanotusta sopimuksesta aiheutuvat riitaisuudet joko kokonaan tai osaksi välitystuomiomenettelyllä selvitettäviksi siinäkin tapauksessa, että mainittu välitystuomiomenettely on tapahtuva muualla kuin siinä maassa, jonka tuomiovallan alainen joku sopimuspuolista on.
Kukin sopimusvaltio pidättää itselleen vapauden rajoittaa yllämainitun sitoumuksen käsittämään vain sopimukset, jotka sen kansallisen oikeuden mukaan katsotaan kaupallisiksi. Sopimusvaltion, joka käyttää hyväkseen tätä oikeutta, tulee siitä ilmoittaa Kansainliiton pääsihteerille tiedon toimittamista varten toisille sopimusvaltioille.
2. Välitystuomiomenettelyn, välitystuomioistuimen kokoonpano siihen luettuna, määrää sopimuspuolten tahto ja sen maan laki, jonka alueella välitystuomiomenettely tapahtuu.
Sopimusvaltiot sitoutuvat, niiden määräysten mukaisesti, jotka niiden lainsäädännössä ovat voimassa sopimukseen perustuvasta välitystuomiomenettelystä, helpottamaan niitä menettelyyn kuuluvia toimenpiteitä, joihin niiden alueella on ryhdyttävä.
3. Jokainen sopimusvaltio sitoutuu viranomaistensa kautta ja maan lainsäädännön määräysten mukaisesti turvaamaan edellisten artiklain nojalla sen alueella annettujen välitystuomioiden täytäntöönpanon.
4. Sopimusvaltioiden tuomioistuinten, joiden käsiteltäväksi on saatettu sellaisesta ensimäisessä artiklassa mainittujen henkilöiden välillä solmitusta sopimuksesta johtuva riita-asia, joka sisältää sanotun artiklan nojalla pätevän ja sovelluttamiskelpoisen välipuheen välitystuomiomenettelystä tai välitystuomioehdon, tulee jonkun asianosaisen pyynnöstä osoittaa heidät selvittämään asia välitystuomiolla.
Tämä osoitus ei riistä tuomioistuimelta pätevyyttä siinä tapauksessa että välitystuomiosopimus, välitystuomioehto tai välitystuomio jostakin syystä ovat tulleet mitättömiksi tai tehottomiksi.
5. Tämä pöytäkirja, joka on kaikkien valtioitten allekirjoitettavissa, on ratifioitava. Ratifioimisasiakirjat ovat niin pian kuin mahdollista talletettavat Kansainliiton pääsihteerille, joka antaa siitä tiedon kaikille allekirjoittaneille valtioille.
6. Tämä pöytäkirja tulee voimaan, niin pian kuin kaksi ratifioimisasiakirjaa on talletettu. Tämä pöytäkirja tulee sittemmin kuhunkin sopimusvaltioon nähden voimaan kuukauden kuluttua siitä kun Kansainliiton pääsihteeri on tehnyt ilmoituksen sen ratifioimisasiakirjain tallettamisesta.
7. Tämän pöytäkirjan voi kukin sopimusvaltio sanoa irti, ilmoittamalla siitä vuotta aikaisemmin. Irtisanominen tapahtuu ilmoittamalla siitä Kansainliiton pääsihteerille. Tämän on viipymättä toimitettava kappale tätä ilmoitusta kaikille muille allekirjoittaneille valtioille, sekä samalla ilmoitettava, minä päivänä se vastaanotettiin. Irtisanominen tulee voimaan vuoden kuluttua siitä päivästä, jolloin ilmoitus tehtiin pääsihteerille. Se on pätevä ainoastaan siihen sopimusvaltioon nähden, joka ilmoituksen on tehnyt.
8. Sopimusvaltiot ovat oikeutetut selittämään, että tämän pöytäkirjan hyväksyminen niiden puolelta ei käsitä kokonaisuudessaan tai osaksi niiden siirtomaita, valtamerentakaisia alusmaita tai alueita, suojelusmaita, tai alueita, joiden hallinto on niille uskottu.
Nämä valtiot voivat myöhemmin erikseen liittyä pöytäkirjaan minkä näin ulkopuolella jätetyn alueen puolesta tahansa. Liittymisestä on mahdollisimman lyhyessä ajassa ilmoitus tehtävä Kansainliiton pääsihteerille, joka toimittaa siitä tiedon kaikille allekirjoittaneille valtioille ja tulee se voimaan, kuukauden kuluttua siitä, kun pääsihteeri on toimittanut tiedon kaikille allekirjoittaneille valtioille.
Sopimusvaltiot voivat samaten erikseen sanoa irti pöytäkirjan jonkun siirtomaan tai merentakaisen alusmaan puolesta, samoinkuin jonkun muunlaisen merentakaisen alueen, suojelusmaan tai sellaisen alueen puolesta, joiden hallinto on niille uskottu. 7:ttä artiklaa on sovellettava tähän irtisanomiseen.
Oikeaksi todistettu jäljennös tästä pöytäkirjasta on pääsihteerin toimesta jätettävä kaikille sopimusvaltioille.
Tehtiin Genèvessä, syyskuun kahdentenakymmenentenäneljäntenä päivänä tuhat yhdeksänsataakaksikymmentäkolme yhtenä ainoana kappaleena, jonka englanninkielinen ja ranskankielinen teksti ovat molemmat todistusvoimaisia ja joka on säilytettävä talletettuna Kansainliiton arkistossa.