Vaasan HO 16.05.1997 733

Yhdistys - Jäsenen erottaminen - Yhdenvertaisuusperiaate

Metsästysyhdistyksen sääntöjen mukaan sen jäsenet jakaantuivat 1) varsinaisiin jäseniin, jotka suorittivat yhdistykselle siihen liittyessään liittymismaksun ja vuosittaisen jäsenmaksun, 2) maanomistajajäseniin, jotka luovuttivat omistamansa maaalueen korvauksetta yhdistyksen käytettäväksi ja olivat vapautetut suorittamasta liittymis- ja jäsenmaksuja sekä näiden lisäksi 3) kannattajajäseniin. Sääntöjen mukaan näistä varsinainen jäsen ei voinut kuulua jäsenenä toiseen metsästysyhdistykseen.
Sääntöjen mukaan yhdistys voi erottaa jäsenen, joka rikkoo sääntöjä.

Yhdistys oli erottanut kaksi varsinaista jäsentä sillä perusteella, että nämä olivat liittyneet jäseniksi toiseen metsästysyhdistykseen. Erotetut jäsenet riitauttivat erottamisen katsoen päätöksen loukanneen heidän yhdenvertaisuuttaan yhdistyksen jäseninä sen vuoksi, että yhdistyksen jäseninä pysyi kuitenkin edelleen kaksi maanomistajajäsentä, jotka kuuluivat jäseninä myös toiseen metsästysyhdistykseen.

Yhdenvertaisuusperiaatetta yhdistyksissä ei ollut loukattu, koska jäsenten erottelulla toisaalta maanomistaja- ja toisaalta varsinaisiin jäseniin oli ollut sääntömääräinen ja sinänsä hyväksyttävä tosiasiaperuste. Yhdenvertaisuutta loukkaavana ei pidetty sitä, että kielto kuulua jäsenenä toiseen metsästysyhdistykseen koski vain varsinaisia jäseniä ja että kiellon vastaisesti menetelleet jäsenet oli erotettu yhdistyksestä.

Ks. Halila - Tarasti: Yhdistysoikeus, 1989, s. 172-173

Jäsenet: Erkki Rintala - Seppo Männikkö - Pirjo Latvala

Esittelijä: Juha Laaksonen

Jäsenet pyysivät valituslupaa KKO:lta (LVT:2).

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 28.11.1997 nro 4232 D:S97/1313).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.