Vaasan HO 16.12.1996 1974

Vahingonkorvaus - Turkistarhaus - Jalostusarvon menetys - Jalostuksen keskeytyminen - Sovittelu - TAPAUS kettutytöt

JALOSTUSARVON MENETYS

Turkistarhaan kohdistetun vahingonteon johdosta irralleen päässeitä siitoskettuja ei voitu varmuudella tunnistaa erilleen muista tarhan ketuista. Tästä syystä siitoseläimiin sisältyvä jalostusarvo oli menetetty. Vahingontekoon syylliset velvoitettiin suorittamaan vahingonkorvaus nahkan arvoa korkeamman siitoseläimen arvon mukaisesti.

JALOSTUKSEN KESKEYTYMISEN AIHEUTTAMA VAHINKO

Turkistarha kuului Sampo-jalostusohjelman piiriin. Sen tavoitteena oli parantaa turkisten laadullisia ominaisuuksia. Ohjelmasta saatava hyöty alkoi kertyä, kun sitä oli noudatettu noin neljän vuoden ajan. Tarhan kettukanta oli sekoittunut yllä mainitusta syystä ja jalostusohjelma oli jouduttu keskeyttämään.
Vahingontekoon syylliset velvoitettiin korvaamaan jalostuksen keskeytymisestä aiheutunut arvioitu vahinko neljältä vuodelta.

SOVITTELU

Törkeistä vahingonteoista, vahingonteoista sekä tarpeettoman kivun ja tuskan tuottamisesta eläimille rangaistukseen tuomittujen taloudellinen asema oli huono. Kun sitä verrattiin tarhaajien asemaan, sovitteluun ei tällä perusteella ollut aihetta.

Tuomitut olivat rikoksillaan pyrkineet aiheuttamaan vahinkoja motiivinaan häkeissä kasvatettavien eläinten hyvinvoinnin edistäminen. Motiivia ei pidetty sovitteluperusteena. Tuomittujen oli korvattava tahallisesti aiheuttamansa vahinko täysimääräisesti, koska vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 2 momentin tarkoittamaa erityistä syytä sovitella korvausta ei ollut.

VahKorvL 2 luku 1 § 2 mom.

Ks. VaaHO:1997:25

Jäsenet: Eero Kivimäki, Kalervo Auerma, Jorma Latvala

Esittelijä: Pirkko Loukusa

Asianomistajat sekä tuomitut pyysivät valituslupaa KKO:lta.

Korkeimman oikeuden ratkaisu 17.10.1997 No 3512: Ei valituslupaa (LVT:3).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.