Vaasan HO 17.12.1996 1910

Rikosten yhtyminen - Lainkonkurrenssi - Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen - Haitan tekeminen virantoimituksessa olevalle virkamiehelle

Poliisien virkatoimena oli ollut poistaa A asunnostaan siellä aiheutetun häiriön vuoksi ja viedä hänet poliisiasemalle. A oli rakennuksen porraskäytävässä väkivallalla uhaten ja sitä käyttäen yrittänyt pakottaa poliisimiehet luopumaan virkatoimestaan.
Poliisit saivat kuitenkin otettua A:n kiinni ja vietyä poliisiautoon. Vähän ajan kuluttua A oli poliisiautossa yrittänyt tupakansytytintä käyttäen sytyttää tulipaloa ja alkanut potkia poliisiautoa.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n erikseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja haitan tekemisestä virantoimituksessa olevalle virkamiehelle.

Hovioikeus tuomitsi A:n rangaistukseen pelkästään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, koska A oli teoillaan vastustanut samaa edelleen kesken ollutta virkatointa ja koska aikaväli porraskäytävässä ja poliisiautossa tapahtuneiden tekojen välillä oli lyhyt.

Ks. KKO:1939-II-486 KKO:1950-II-287 Koskinen: Yksitekoisesta rikosten yhtymisestä erityisesti silmällä pitäen ideaali- ja reaalikonkurrenssin erottelua (1973), s. 163 ja s. 211 alaviite 37.

Jäsenet: Leena Korkalainen, Seppo Männikkö ja Mikko Pentti (sj.)

Esittelijä: Timo Lehtonen

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.