Vaasan HAO 05.06.2019 19/0268/3

Kansalaisuusasia - Henkilöllisyyden luotettavan selvittämisen ensisijaisuus - Kielitaitoedellytys

Diaarinumero: 00130/18/1102
Taltionumero: 19/0268/3
Antopäivä: 05.06.2019

Maahanmuuttovirasto oli hylännyt kansalaisuushakemuksen, koska hakija ei täyttänyt säädettyä kielitaitoedellytystä. Maahanmuuttovirasto oli päätöksessään todennut, ettei se ota kantaa siihen, voidaanko hakijan henkilöllisyyttä pitää asiassa selvitettynä.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että henkilöllisyyden luotettava selvittäminen on Suomen kansalaisuuden saamisen perusedellytys. Selvitetyn henkilöllisyyden vaatimus koskee kaikkia Suomen kansalaisuuden saamisesta tehtäviä ratkaisuja saantiperusteesta huolimatta. Maahanmuuttoviraston olisi näin ollen tullut ensiksi ratkaista, onko hakijan henkilöllisyyttä pidettävä luotettavasti selvitettynä, ja vasta sen jälkeen tutkia kansalaisuuden saamisen muut edellytykset.

Hallinto-oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston päätöksen ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Kansalaisuuslaki 6 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.