Helsingin HAO 24.03.2014 14/0449/3

Henkilökohtaisen tulon verotus - Oman asunnon luovutusvoiton verotus - Vakituinen asunto - Kahden kiinteistön myynti kolmella eri kauppakirjalla

Diaarinumero: 04305/12/8101
Taltionumero: 14/0449/3
Antopäivä: 24.3.2014

Aviopuolisot omistivat kaksi erillistä kiinteistöä, joista toisella sijaitsi asuinrakennus (kiinteistön pinta-ala 1728 m2) ja toisella ulkokäymälä, puuliiteri, varasto, sauna ja autotalli (kiinteistön pinta-ala 1452 m2) . Puolisot olivat asuneet molempien kiinteistöjen sijaintiosoitteessa vuosina 1961 - 1970. He kertoivat käyttäneensä molempia kiinteistöjä vakituiseen asumiseen, sillä suuremmalla kiinteistöllä sijaitsevassa asuinrakennuksessa ei ollut peseytymistiloja eikä WC:tä. Puolisot olivat 26.11.2010 myyneet molemmat kiinteistöt kokonaisuudessaan, mutta viitenä eri määräalana ja kolmella eri kauppakirjalla kolmelle eri ostajataholle.

Verotusta toimitettaessa luovutusvoitto suuremmasta kiinteistöstä, jolla sijaitsi asuinrakennus, oli katsottu verovapaaksi oman asunnon luovutusvoitoksi, mutta luovutusvoitto pienemmästä kiinteistöstä, jolla sijaitsivat muut rakennukset, oli katsottu veronalaiseksi luovutusvoitoksi.

Hallinto-oikeus katsoi, että kun molemmat kiinteistöt olivat olleet vakituisessa asuinkäytössä yli kahden vuoden ajan ja kun kiinteistöt oli myyty samana päivänä kokonaisuudessaan, myös pienemmän kiinteistön, jolla sijaitsivat muut rakennukset, luovutusvoittoon oli sovellettava oman asunnon luovutusvoiton verovapaussäännöstä huolimatta ostajien määrästä taikka siitä myyjistä riippumattomasta seikasta, mitä kiinteistön ostajat olivat sopineet kiinteistön jakamisesta keskenään. Verovuosi 2010.

Tuloverolaki 45 § 2 momentti ja 48 1 momentti 1 kohta ja 2 momentti

Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeuden jäsenet Outi Niemi, Maija Vesala ja Outi Siimes (t).

Asian esittelijä Susanna Aspelund.

KHO:n päätös 24.4.2015 taltio 15/1085. Valituslupahakemus hylätään.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.