Helsingin HAO 29.11.2013 13/1628/4

Arvonlisävero - Ennakkoratkaisu - Hakija - Yhdistys

Diaarinumero: 04999/13/8203
Taltionumero: 13/1628/4
Antopäivä: 29.11.2013

Yhdistys, joka oli vuoden 1959 syyskuusta alkaen julkaissut yhdessä erään prikaatin kanssa neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä, oli hakenut ennakkoratkaisua siitä, voidaanko sen julkaisemaan lehteen soveltaa arvonlisäverolain 56 §:n mukaista sanoma- ja aikakauslehden painoksen myynnin arvonlisäverottomuutta. Ennakkoratkaisun mukaan lehteen ei voitu soveltaa lain 56 §:n mukaista painoksen myynnin verottomuutta, koska lehteä ei julkaistu pääasiassa hakijan jäseniä tai jäsenyhdistyksen jäseniä varten.

Yhdistyksen valittaessa ennakkoratkaisusta hallinto-oikeus poisti ennakkoratkaisun, koska hakijana oli ollut yhdistys eikä painotyön myynyt kirjapaino, eikä kysymys painotyön myynnin verottomuudesta koskenut yhdistyksen verotusta, vaan sitä, miten arvonlisäverolakia oli sovellettava lehden painokset myyvän kirjapainon verotuksessa. Verohallinnon ei olisi tullut antaa asiassa ennakkoratkaisua yhdistyksen hakemuksen johdosta.

Arvonlisäverolaki 190 § 1 mom
Hallintolainkäyttölaki 51 §

Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeuden jäsenet Matti Tamminen, Aulikki Pitkänen (t) ja Matti Haapaniemi.
Asian esittelijä Heidi Kärkiö.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.