Vaasan HAO 09.12.2009 09/0698/3

Omistajanvaihdos - Tappion vähentäminen - Sopimusehto - vähennysoikeuden asettaminen omistajanvaihdoksen ehdoksi - Viranomaisen harkintavalta

Diaarinumero: 00012/09/8599
Taltionumero: 09/0698/3
Antopäivä: 9.12.2009

A Oy ja B Oy olivat tehneet esikauppasopimuksen, jonka mukaan B Oy sitoutui ostamaan A Oy:n tytäryhtiön C Oy:n koko osakekannan. Esikauppasopimuksessa oli kaupan ehdoksi muun ohella asetettu, että C Oy:lle myönnettäisiin tuloverolain 122 §:n 3 momentissa tarkoitettu oikeus vähentää ennen omistajanvaihdosta syntyneet tappiot omistajanvaihdoksesta huolimatta. Oikeus tappioiden vähentämiseen myönnettiin sillä perusteella, että omistajanvaihdos oli C Oy:n pääomarakenteen tervehdyttämiseen tähtäävä toimenpide ja että tappioiden vähentämisoikeus oli tarpeen C Oy:n toiminnan jatkamisen kannalta.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö valitti päätöksestä vaatien sen kumoamista. Perusteluinaan oikeudenvalvontayksikkö esitti, että kaupan ehdoksi oli asetettu tappioiden vähentymisoikeuden säilyminen ja että C Oy:n tappioista oli siten tuloverolain 122 §:n tarkoituksen vastaisesti muodostunut kauppatavaraa.

Hallinto-oikeus katsoi, että esikauppasopimuksen ehtoa ei voitu pitää ehdottomana esteenä tappioiden vähentämisoikeuden myöntämiselle. Asiassa ei ollut ilmennyt syytä epäillä, että valituksenalainen päätös olisi tehty virheellisen tai puutteellisen tiedon perusteella tai muutoin väärässä järjestyksessä tai harkintavaltaa väärin käyttäen. Valitus oli siksi hylättävä.

Haettu muutosta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.