Vaasan HAO 05.06.2009 09/0313/3

Lapsen huostaanotto ja sijaishuoltoon sijoittaminen - Lapsen tosiasiallinen asuinkunta - Väestörekisterin mukainen kotikunta - Toimivaltainen sosiaalihuollon johtava viranhaltija

Diaarinumero: 00831/09/6131
Taltionumero: 09/0313/3
Antopäivä: 05.06.2009

A:n kunnan sosiaalihuollon johtava viranhaltija oli vaatinut lapsen huostaanottoa ja sijaishuoltoon sijoittamista. Hakemuksen tullessa vireille hallinto-oikeudessa lapsen väestörekisterin mukainen kotikunta oli ollut B:n kunta. Lapsen kotikunta oli viimeisen 12 kuukauden aikana muuttunut viisi kertaa ja oli ollut muun muassa A:n kunta. Asiakirjoista ilmeni, että lapsi oli asunut ja käynyt koulua C:n kunnassa. Hallinto-oikeus katsoi, että lähtökohtaisesti väestörekisterin mukainen kotikunta on toimivaltainen lapsen sijaishuollon järjestämisessä, mutta ei silloin kun se on vastoin tosiasiallisia olosuhteita. Asiakirjoista ei ilmennyt, että A:n kunta olisi lapsen tosiasiallinen kotikunta tai että huostaanoton ja sijaishuollon järjestämisen tarve olisi syntynyt A:n kunnassa. Hallinto-oikeus katsoi, ettei A:n kunnan sosiaalihuollon johtava viranhaltija ollut toimivaltainen hakemaan lapsen huostaanottoa.

Lastensuojelulaki 16 § 1 mom
Hallintolainkäyttölaki 51 § 2 mom

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.