Turun HAO 23.06.2009 09/0540/2

Päivähoitomaksu - Palvelun käyttäjä - Päivähoitosopimus - Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tehty sopimus - Yhteistalous - Elatusapu

Diaarinumero: 02017/08/6114
Taltionumero: 09/0540/2
Antopäivä: 23.6.2009

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tehdyn sopimuksen mukaan lapsi asuu äitinsä luona ja hänellä on oikeus tavata isäänsä parittomina viikkoina. Päivähoitosopimuksen on tehnyt lapsen äiti. Isä maksaa lapselleen elatusapua. Päivähoitomaksu oli määrätty molemmille huoltajille noin puolen kuukauden käytön mukaan.

Hallinto-oikeus katsoi, että tapaamisjärjestelystä huolimatta isää ei voida pitää lapsen kanssa yhteistaloudessa elävänä vanhempana. Isä ei siten ole asiakasmaksulaissa tarkoitettu päivähoidon käyttäjä. Isälle ei voida muullakaan perusteella määrätä maksua lapsen kanssa yhteistaloudessa asuvan vanhemman tekemän päivähoitosopimuksen perusteella.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1 §
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 7 a §
Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 2 §

Vahvennettu istunto

Äänestys 6-1

Eri mieltä olleen jäsenen mielipide

Eri mieltä ollut jäsen olisi hylännyt valituksen ja katsonut, että lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tehty sopimus tarkoittaa tosiasiallisesti sitä, että lapsi asiakasmaksuasetuksessa tarkoitetulla tavalla elää vuoroviikoin yhteistaloudessa äitinsä ja vuoroviikoin isänsä kanssa. Näin ollen sekä äiti että isä ovat päivähoidon suhteen asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa tarkoitettuja palvelun käyttäjiä, joille on voitu määrätä lapsen päivähoidosta maksu heidän tulojensa mukaan. Asiassa ei ole merkitystä sillä, että äiti on tehnyt yksin päivähoitohakemuksen ja -sopimuksen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.