Turun HAO 02.04.2009 09/0112/1

Kunnallisasia - kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen - yhtymävaltuuston päätös - valmistelu - valituskelpoisuus

Diaarinumero: 01761/08/2299
Taltionumero: 09/0112/1
Antopäivä: 2.4.2009

Oikeuskysymyksenä oli, onko kuntayhtymän ylintä päätäntävaltaa käyttävän yhtymävaltuuston päätös muuttaa kuntayhtymän perussopimusta valituskelpoinen päätös.

Kuntayhtymän yhtymävaltuusto oli päättänyt muuttaa kuntayhtymän perussopimusta siltä osin kuin sopimus koski jäsenkuntien edustajia ja jäsenkuntien osuutta kuntayhtymän varoihin sekä vastuuta veloista ja velvoitteista, sekä lähettää muutetun perussopimuksen jäsenkuntiin hyväksyttäväksi.

Hallinto-oikeus ei tutkinut kuntayhtymän jäsenkunnan kunnanhallituksen yhtymävaltuuston päätöksestä tekemää valitusta.

Kuntalain mukaan kuntayhtymän perussopimusta voidaan muuttaa, jos vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta. Perussopimuksen muuttamisesta päättävät jäsenkuntien valtuustot. Kuntayhtymän yhtymävaltuuston päätös on jäsenkuntien valtuustojen päätettäväksi kuuluvan asian valmistelua. Yhtymävaltuuston päätöksestä ei siten saanut tehdä kunnallisvalitusta.

Kuntalaki 79 § 1 mom
Kuntalaki 91 §

KHO:n päätös 28.1.2010 taltionumero 152. KHO ei muuta hallinto-oikeuden päätöstä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.