Oulun HAO 01.12.2009 09/0542/2

Koulukuljetus - Perusopetus - Koulumatkan pituuden mittaaminen - Kotikuja - Kotiportti

Diaarinumero: 01016/09/1301
Taltionumero: 09/0542/2
Antopäivä: 1.12.2009

Hallinto-oikeuden ratkaistavana oli kysymys siitä, mitä koulumatkan pituutta mitattaessa tarkoitetaan kotiportilla, ja onko peruskoulua käyvän oppilaan koulumatkaan katsottava kuuluvan yleisessä käytössä olevalta tieltä kotipihalle johtava noin 400 metrin pituinen kotikuja.

Sivistyslautakunnan vahvistamien koulukuljetusperusteiden mukaan koulumatkan pituus lasketaan kotiportilta kouluportille. Lautakunta ei ollut kuitenkaan tarkemmin määritellyt, mitä tarkoitetaan kotiportilla.

Rehtori oli päätöksessään katsonut, että kotiportilla tarkoitetaan yleisesti käytössä olevan tien ja kotikujan liittymää, jota hän oli käyttänyt kodin päässä mittausten päätepisteenä. Näin mitattuna oppilaan koulumatka oli alle viisi kilometriä. Edellä mainitusta liittymästä oli kuitenkin matkaa oppilaan varsinaiselle kotipihalle noin 400 metriä. Näissä oloissa hallinto-oikeus katsoi, että myös kotikuja kuului oppilaan koulumatkaan ja se tuli ottaa huomioon koulumatkan pituutta mitattaessa. Kun koulumatka oli yli viisi kilometriä, hallinto-oikeus velvoitti kunnan järjestämään oppilaalle koulumatkan pituuden perusteella maksuttoman koulukuljetuksen.

Perusopetuslaki 32 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.