Kouvolan HAO 26.11.2009 09/0536/1

Omaisuuden luovutusvoitto - Oman asunnon luovutus - Perheen vakituinen asunto - Lukio-opiskelu

KHO:n päätös 13.6.2011 taltio 1568.

KHO on kumonnut ja poistanut hallinto-oikeuden päätöksen.

Tuloverolain 48 §:n perhekäsitteen tulkinta

Kaakkois-Suomen verotuksen oikaisulautakunta on hylännyt muutoksenhakijan vaatimuksen Helsingissä sijaitsevan asunnon luovutusvoiton verotuksen poistamisesta. Oikaisulautakunnan mukaan muutoksenhakija ei ollut käyttänyt asuntoa vähintään kahta vuotta omana tai perheensä asuntona, koska muutoksenhakijan lukiota käyvä lapsi ei ollut tuloverolain 7 §:n perusteella alaikäinen kahta vuotta asumisajastaan, eikä vanhemmilla ollut lakiin perustuvaa elatusvelvollisuutta lapsen täytettyä 18 vuotta. Lapsi täytti 18 vuotta noin kolme kuukautta ennen kahden vuoden asumisajan täyttymistä. Lapsen lukio-opinnot ja asuminen vanhempien omistamassa asunnossa jatkuivat myös täysi-ikäiseksi tulon jälkeen.

Hallinto-oikeus katsoi, että valittajan on kuulunut vastata laissa lapsen elatuksesta tarkoitetulla tavalla lapsensa koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt 18 vuotta. Mahdollisuutta asua vanhempien omistamassa asunnossa opiskelupaikkakunnalla voidaan pitää laissa tarkoitettuna koulutuskustannuksista vastaamisena. Näissä olosuhteissa hallinto-oikeus katsoi kyseessä olevan huoneiston olleen tuloverolain 48 §:n mukaisesti muutoksenhakijan perheen vakituisena asuntona vähintään kahden vuoden ajan. Asunnon luovutusvoittoa oli siten pidettävä verovapaana.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.