Turun HAO 20.2.2006 06/0123/3

Luovutusvoitto - Osakkeiden hankintameno - Saantoajankohta - Kuolinpesät

Oikeuskysymyksenä asiassa oli se, miten veroennakon perusteena käytettävää luovutusvoittoa laskettaessa määritellään osakkeiden hankintameno tilanteessa, jossa ositus ja perinnönjako oli toimitettu vasta molempien puolisoiden kuoltua.

Y omisti yksin erään huoneiston hallintaan oikeuttaneet osakkeet. Puoliso X:n kuoleman jälkeen oli toimitettu perunkirjoitus. Pesä oli jätetty jakamatta, kunnes lähes 20 vuotta myöhemmin Y:n kuoltua oli toimitettu ositus ja perinnönjako molemmissa pesissä. Yhdelle X:n ja Y:n perillisistä eli Z:lle oli määrätty veroennakkoa hänen myytyään osituksessa ja perinnönjaossa hänelle tulleen murto-osan osakkeista.

Hallinto-oikeus poisti kokonaan Z:lle määrätyn luovutusvoiton ja veroennakon. Z ei vielä X:n kuoleman jälkeen ollut saanut omistukseensa Y:n yksin omistamaa omaisuutta. Z:n saantoajankohta oli myös X:ltä saatujen osakkeiden osalta vasta Y:n kuoleman jälkeen tehty ositus ja perinnönjako. Hankintameno oli vahvistettava tuon saantoajankohdan arvon mukaan.

Tuloverolaki 47 §

KHO:n päätös 29.3.2007 taltionumero 824.
Luettaessa luovutusvoitto Z:n tuloksi hankintamenona oli X:ltä saatujen osakkeiden osalta pidettävä X:n jälkeen toimitetussa perintöverotuksessa vahvistettua arvoa tai hankintameno-olettaman mukaan laskettavaa määrää riippuen siitä, kumpi oli suurempi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.