Turun HAO 15.2.2006 06/0112/3

Kotitalousvähennys - Kodin kone ja laite - Öljysäiliön puhdistustyö - Öljypolttimen huoltotyö - Lämmityskattilan tulisijan puhdistystyö

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, oikeuttaako öljysäiliön puhdistustyö, öljypolttimen huoltotyö ja lämmityskattilan tulisijan puhdistustyö kotitalousvähennykseen.

Tuloverolain mukaan kotitalousvähennykseen oikeuttaa asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä kodin koneiden ja laitteiden korjaus- ja asennustyötä.

Oikaisulautakunta oli hylännyt X:n vaatimuksen kotitalousvähennyksen myöntämisestä yllä mainittujen töiden osalta.

Hallinto-oikeus katsoi öljysäiliön puhdistustyön, öljypolttimen huoltotyön ja lämmityskattilan tulisijan puhdistustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen. Perustelujen mukaan vakiintuneen kielenkäytön mukaiset kodin koneet ja laitteet eivät edistä asuntojen ylläpitotoimintaa toisin kuin nyt kyseessä olevat työt. Kyseessä ei siis katsottu olleen luonteeltaan ja käyttötarkoituskeltaan vakiintuneen kielenkäytön mukaisten kodin koneiden ja laitteiden korjaus- tai asennustyö vaan asunnon kunnossapitotyöt, jotka oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Tuloverolaki 127 a §

Äänestys 2-1

Eri mieltä olleen jäsenen mielipide

Eri mieltä ollut jäsen olisi hylännyt X:n valituksen ja katsonut, etteivät esitetyt menot ole sellaisia asunnon kunnossapito- ja perusparannusmenoja, joista aiheutuneiden kustannusten perusteella X:llä on oikeus saada kotitalousvähennys.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.