Turun HAO 15.2.2006 06/0111/3

Luovutustappio - Hankintamenon määrä - Perusparannusmenot - Kotitalousvähennys

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, luetaanko luovutusvoittoa vahvistettaessa omaisuuden hankintamenoon sen perusparannuksesta aiheutuneet menot myös siltä osin kuin niiden perusteella on tehty kotitalousvähennys.

X oli myynyt osuutensa erään asunnon hallintaan oikeuttaneista osakkeista. Luovutustappiota vahvistettaessa osakkeiden luovutushinnasta oli vähennetty myös vaaditut perusparannusmenot.

Hallinto-oikeus hylkäsi lakiin perustumattomana veroasiamiehen valituksen, jossa oli vaadittu, että vähennyskelpoisiksi perusparannusmenoiksi ei hyväksytä sitä osaa menoista, joiden perusteella X oli aiemmin saanut tehdä kotitalousvähennyksen.

Tuloverolaki 46, 47 ja 127 a §

Esittelijän ehdotus hallinto-oikeuden ratkaisuksi

Esittelijä olisi hyväksynyt veroasiamiehen valituksen osittain ja poistanut luovutustappiosta määrän, jonka X oli aiemmin saanut vähentää veroistaan kotitalousvähennyksenä.

Hankintahintaan ei voida lukea sitä osaa perusparannusmenoista, joka ei ole jäänyt lopullisesti X:n maksettavaksi. Koska X oli jo saanut vähentää veroistaan Y markkaa kotitalousvähennystä samojen kustannusten perusteella, tuota määrää ei tule luovutustappiota laskettaessa lukea perusparannusmenoina osakkeiden hankintamenoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.