Turun HAO 22.11.2004 04/0366/1

Postilaatikon sijoittaminen asemakaava-alueella

Rakennuslautakunta määräsi K:n postilaatikon sijoitettavaksi noin 50 metrin etäisyydellä tonttiliittymästä olevaan laatikkoryhmään. K valitti päätöksestä ja vaati että laatikko on sijoitettava tonttiliittymän yhteyteen. Tontti on asemakaavoitetulla, tiheästi rakennetulla pientaloalueella, jossa posti jaetaan autosta.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Postilaatikko voitiin postitoiminnan tarkoituksenmukaisuuden vaatimukset, alueen maankäyttö, Telehallintokeskuksen yleiset ohjeet sekä postinsaajien tasapuolinen kohtelu huomioon ottaen määrätä sijoitettavaksi postilaatikkoryhmään.

Postipalvelulaki 12 §
Postipalvelulaki 14 §
Postipalvelulaki 23 §
Postipalvelulaki 38 §
Telehallintokeskuksen valtakunnalliset ohjeet postinjakelun järjestämisestä 28.10.1994

Äänestys 2-1

Eri mieltä ollut jäsen kumosi päätöksen ja palautti asian lautakunnalle. Sekä Telehallintokeskuksen ohjeiden että uudempien Viestintäviraston ohjeiden mukaan laatikko sijoitetaan pääsääntöisesti tonttiliittymään. Koska autojakelu on ohjeiden lähtökohtana, tämä jakelutapa ei pelkästään riitä syyksi pääsäännöstä poikkeamiseen. Muutakaan ohjeiden mukaista perustetta ei ole esitetty.

Ks. myös Turun HAO 22.11.2004 taltionumero 04/0367/1

KHO:n päätös 15.6.2005 taltionumero 1481. Päätöstä ei muuteta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.