Kuopion HAO 13.12.2004 04/0771/3

Henkilökohtaisen tulon verotus - Elantomeno - Varsinainen työpaikka

Asiassa oli kysymys siitä, saako verovelvollinen vähentää tulonhankkimismenoina tilapäisistä hotelliyöpymisistä aiheutuneet kulut.

X työskenteli liikennelentäjänä. Hänen varsinainen työpaikkansa oli Z:n lentoasema ja hänen kotinsa sijaitsi Y:n kunnassa, jonne matkaa Z:sta oli noin 400 km. Jotkut X:n työvuoroista olivat päättyneet siten tai niiden väli oli ollut niin lyhyt, että X ei ollut ehtinyt kotiinsa ja oli sen vuoksi joutunut tilapäisesti yöpymään Z:ssa.

Verotusta vuosilta 1999 ja 2000 toimitettaessa kyseisiä kuluja pidettiin vähennyskelvottomina elantokustannuksina.

Verotuksen oikaisulautakunta katsoi kyseisten kulujen olevan tulonhankkimisesta aiheutuneita verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja.

Hallinto-oikeus kumosi veroasiamiehen valituksesta verotuksen oikaisulautakunnan päätökset. X:n varsinainen työpaikka oli Z:n lentoasema. Tilapäiset hotelliyöpymiset johtuivat siitä, että X:n koti oli kaukana hänen varsinaisesta työpaikastaan. Kyseessä eivät olleet työnantajan määräyksestä varsinaisen työpaikan ulkopuolelle tehdyistä työmatkoista aiheutuneet verotuksessa vähennyskelpoiset lisääntyneet elantomenot, vaan X:n asuinpaikan sijainnista johtuvat vähennyskelvottomat elantomenot.

Tuloverolaki 29 § 1 mom
Tuloverolaki 31 § 4 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.