Vaasan HAO 8.12.2003 03/0571/1

Kunnallisasia - Päätöksentekojärjestys - Äänestys - Menettely

Kunnanvaltuustossa oli esillä suunnitellun kaatopaikan/jätteenkäsittelylaitoksen rakentamista koskevan neuvova-antavan kansanäänestyksen järjestäminen.

Asiaa valtuustossa käsiteltäessä eräät valtuutetut olivat tehneet esityksen, että ennen asiasta päättämistä suunnitellun kaatopaikan/jätteenkäsittelylaitoksen ympäristön kylien asukkaista kootun toimikunnan jäseniä olisi kuultu asiantuntijoina. Yksi valtuutettu oli kuitenkin vastustanut asiantuntijoiden kuulemista. Valtuustossa oli tämän vuoksi äänestetty asiantuntijoiden kuulemisesta ennen kansanäänestyksen toimittamista koskevan asian ratkaisemista.

Muutoksenhakijat olivat esittäneet, että valtuustossa ei olisi tullut äänestää asiantuntijoiden kuulemisesta, koska kuulemista vastustavaa vastaehdotusta ei ollut kannatettu.

Hallinto-oikeus katsoi, että asiassa oli toimikunnan jäsenten kuulemisen osalta ollut kysymys menettelystä ennenkuin kunnanvaltuusto oli voinut päättää käsittelyn pohjana olevasta kunnanhallituksen ehdotuksesta. Toimikunnan jäsenten kuulemisesta asiantuntijoina ei ole oltu valtuuston kokouksessa yhtämieltä vaan yksi valtuutettu oli sitä vastustanut. Toimikunnan jäsenten kuulemisesta oli näin ollen ollut äänestettävä.

Ks. Harjula - Prättälä. Kuntalaki -tausta ja tulkinnat, 3. painos s. 374.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.