Hämeen LO 27.9.1995 834/2

Kiinteistövero - Omistajan veroinen haltija - Avioero - Häätö - Vastikkeeton hallintaoikeus

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, onko henkilö, joka on alioikeuden avioeroasian yhteydessä häädön uhalla velvoitettu muuttamaan pois kiinteistöltä, velvollinen suorittamaan kiinteistöstä menevän kiinteistöveron.

Valittaja oli Tampereen raastuvanoikeuden 2.4.1992 antamalla päätöksellä velvoitettu heti häädön uhalla muuttamaan pois puolisonsa kanssa yhteisesti omistamaltaan kiinteistöltä ja jättämään se puolisonsa vapaaseen hallintaan. Verotuksen oikaisulautakunta katsoi, että kiinteistöverovelvollinen on se, joka on ollut omistajana vuoden alussa eli 1.1.1993. Koska valittaja ei ollut näyttänyt kauppa-, lahja- tai muulla asiakirjalla omistusoikeuden siirtyneen häneltä pois ennen edellä mainittua ajankohtaa, oli valittaja velvollinen suorittamaan kiinteistöveroa.

Lääninoikeus katsoi, että valittajan puolisolla on kalenterivuoden 1993 alussa ollut vastikkeeton hallintaoikeus valittajan omistamaan osaan kiinteistöstä sellaisen perusteen nojalla, jonka voimassaolo ei perustu sopimukseen. Näin ollen valittajan puoliso on ollut valittajan kiinteistöstä omistaman osuuden osalta omistajan veroinen haltija. Valittajalle oli siten määrätty kiinteistön puolikkaasta kiinteistövero aiheettomasti.

KiinteistöveroL 5 § 2 mom 2 kohta
KiinteistöveroL 6 § 1 mom
KiinteistöveroL 7 §

Vrt. HE 50/92 s. 14-15

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.