Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti
kumotaan pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen ( 1029/2021 ) 4 § sekä liite 2,
muutetaan 1 ja 2 §, 3 §:n 6 kohta, 6 § 3 momentti, 9 §:n 4 momentti, 14, 16, 17, 19, 20 ja 22 § sekä 23 §:n 1 momentti, sekä
lisätään 3 §:ään uusi 7 kohta, asetukseen uusi 4 a–4 e, 6 a ja 10 a §, 12 §:ään uusi 4 momentti sekä asetukseen uusi 19 a § seuraavasti:
1 §Soveltamisala
Tässä asetuksessa säädetään käytettyjen pakkausten ja kertakäyttöisten muovisten juomamukien erilliskeräystä, uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja muuta jätehuoltoa sekä Suomen markkinoille saatettavien pakkausten ominaisuuksia ja merkitsemistä koskevista vaatimuksista.
2 §Soveltamisalan rajaukset
Tämän asetuksen 10, 11–13 sekä 16–19, 19 a, 20 ja 21 §:ää ei sovelleta juomapakkausten tuottajaan, joka huolehtii juomapakkausten tuottajavastuuta koskevista velvollisuuksistaan perustamalla jätelaissa (646/2011) tarkoitetun juomapakkausten palautusjärjestelmän tai liittymällä tällaiseen järjestelmään.
Asetuksen 10 §:ää ei sovelleta jätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen (978/2021), jäljempänä jäteasetus , 4 §:ssä tarkoitetun jäteluettelon nimikkeessä 15 01 10 tarkoitettuun vaaralliseen jätteeseen.
Mitä tässä asetuksessa säädetään pakkauksesta, koskee myös jätelain 48 § 1 momentin 7 kohdassa tarkoitettua kertakäyttöistä muovista juomamukia, lukuun ottamatta asetuksen 4 a–4 e §:ää.
3 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
juomapulloilla juomien säilyttämiseen käytettäviä kapeakaulaisia tai -suisia pulloja korkkeineen ja kansineen;
juomamukeilla tavanomaisesti pyöreitä ja yleensä kulhon muotoisia juoma-astioita korkkeineen ja kansineen, joita myydään tyhjänä tai juomalla täytettynä.
4 a §Pakkauksen valmistusta ja koostumusta koskevat vaatimukset
Pakkaus on valmistettava siten, että sen koko ja paino rajoitetaan mahdollisimman pieneksi. Pakkauksen riittävästä turvallisuus- ja hygieniatasosta on kuitenkin varmistuttava sekä pakatun tuotteen että kuluttajan kannalta.
Pakkaus on suunniteltava, valmistettava ja pidettävä kaupan siten, että sen uudelleenkäyttö, kierrätys tai muu hyödyntäminen on jätelain 8 §:ssä tarkoitetun etusijajärjestyksen mukaisesti mahdollista ja että pakkausjätteen tai sen käsittelyssä syntyvien jäännösten loppukäsittelystä aiheutuvat haitalliset vaikutukset ympäristöön jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
Pakkausta valmistettaessa on huolehdittava siitä, että haitallisten aineiden ja ainesten sekä muiden vaarallisten aineiden pitoisuudet pakkausmateriaalissa ja pakkauksen osissa ovat mahdollisimman vähäiset, jotta pakkausjätteen tai sen käsittelyssä syntyvien jäännösten sijoittamisesta kaatopaikalle tai polttamisesta ei aiheudu haittaa ympäristölle.
4 b §Pakkauksen uudelleenkäytettävyyttä koskevat vaatimukset
Uudelleenkäytettävän pakkauksen fyysisten ominaisuuksien on oltava sellaiset, että se kestää useita kuljetus- ja käyttökertoja tavanomaisissa käyttöoloissa. Käytettyä pakkausta on voitava käsitellä työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta koskevien vaatimusten mukaisesti.
Kun pakkausta ei enää käytetä uudelleen ja siitä tulee jäte, noudatetaan 4 c §:ssä tarkoitettuja pakkauksen hyödynnettävyyttä koskevia vaatimuksia.
4 c §Pakkauksen hyödynnettävyyttä koskevat vaatimukset
Kierrätykseen soveltuva pakkaus on valmistettava siten, että tietty prosenttiosuus siinä käytettyjen materiaalien painosta voidaan kierrättää ja käyttää raaka-aineena markkinoille toimitettavien tuotteiden valmistuksessa 4 e §:ssä tarkoitettujen standardien mukaisesti.
Energiakäyttöön toimitettavalla pakkausjätteellä on oltava vähimmäislämpöarvo, jotta energiakäyttö voidaan optimoida.
Kompostointikelpoisen pakkausjätteen on oltava biohajoavaa siten, että se ei haittaa kompostoitavan jätteen erilliskeräystä taikka kompostointiprosessia tai -toimintaa, jossa jätettä käytetään.
Biohajoavan pakkausjätteen on hajottava fysikaalisesti, kemiallisesti, termisesti tai biologisesti siten, että suurin osa syntyneestä kompostista hajoaa lopulta hiilidioksidiksi, biomassaksi ja vedeksi.
4 d §Juomapakkausta koskevat vaatimukset
Tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöinen muovinen juomapakkaus, jonka korkki tai kansi on valmistettu muovista, voidaan saattaa markkinoille ainoastaan, jos korkki tai kansi pysyy kiinni juomapakkauksessa tuotteen suunnitellun käyttövaiheen ajan.
Korkin tai kannen ei tarvitse kuitenkaan pysyä kiinni juomapakkauksessa tuotteen suunnitellun käyttövaiheen ajan, jos kyseessä on:
lasista tai metallista valmistettua juomapakkaus, jossa on muovikorkki tai -kansi;
juomapakkaus, joka on tarkoitettu ja jota käytetään imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetuista ruoista, erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetuista elintarvikkeista ja painonhallintaan tarkoitetuista ruokavalionkorvikkeista ja neuvoston direktiivin 92/52/ETY, komission direktiivien 96/8/EY, 1999/21/EY, 2006/125/EY ja 2006/141/EY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/39/EY sekä komission asetusten (EY) N:o 41/2009 ja (EY) N:o 953/2009 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 609/2013 2 artiklan 2 kohdan g alakohdassa määriteltyihin nestemäisiin elintarvikkeisiin, joilla on erityinen lääkinnällinen tarkoitus;
metallikorkki tai -kansi, jossa on muovinen tiiviste.
4 e §Pakkauksen standardinmukaisuus
Pakkauksen katsotaan täyttävän 4 a–4 d §:ssä tarkoitetut vaatimukset, jos se on yhdenmukaistetun standardin tai pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/62/EY tai tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutuksen vähentämisestä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/904 mukaisesti komissiolle ilmoitetun standardin mukainen ja standardin viitenumero on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
6 §Pakkaukseen tehtävät merkinnät
Tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden ja niiden myynti- ja ryhmäpakkausten merkintävaatimuksista säädetään eräistä muovituotteista annetussa valtioneuvoston asetuksessa (1318/2022).
6 a §Kierrätetyn muovin vähimmäispitoisuus juomapulloissa
Pakkausten tuottajien ja juomapakkausten palautusjärjestelmän jäsenten on huolehdittava siitä, että kierrätetyn muovin pitoisuus on:
1 päivästä tammikuuta 2025 keskiarvona laskettuna vähintään 25 painoprosenttia kaikista vuosittain Suomen markkinoille saatetuista tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista, joiden valmistuksessa pääasiallisena materiaalina on käytetty polyeteenitereftalaattia ( PET-juomapullot );
1 päivästä tammikuuta 2030 keskiarvona laskettuna vähintään 30 painoprosenttia kaikista vuosittain Suomen markkinoille saatetuista tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista.
Edellä 1 momentissa tarkoitetut vaatimukset eivät koske:
lasista tai metallista valmistettua juomapulloa, joissa on muovikorkki tai -kansi;
juomapulloa, joka on tarkoitettu ja jota käytetään 4 d §:n 2 momentin 2 kohdassa mainitun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 2 artiklan 2 kohdan g alakohdassa määriteltyihin nestemäisiin elintarvikkeisiin, joilla on erityinen lääkinnällinen tarkoitus.
9 §Kierrätysasteen laskenta
Kierrätysasteen laskennassa on lisäksi noudatettava pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/62/EY 6 a artiklassa sekä tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden vahvistamisesta pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/62/EY mukaisesti annetussa komission päätöksessä 2005/270/EY, jäljempänä tietokantataulukoista annettu komission päätös, säädettyjä laskentasääntöjä.
10 a §Juomapullojen erilliskeräysvelvoite
Tuottajien on järjestettävä tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöisten muovisten juomapullojen ja niiden korkkien ja kansien erilliskeräys kierrätystä varten siten, että vuosittainen keräysaste on 1 päivästä tammikuuta 2025 vähintään 77 painoprosenttia ja 1 päivästä tammikuuta 2029 vähintään 90 painoprosenttia kyseisenä vuonna markkinoille saatetusta määrästä. Erilliskeräysvelvoite ei koske lasista ja metallista juomapulloa, jossa on muovikorkki tai -kansi eikä juomapulloa, joka on tarkoitettu ja jota käytetään 4 d §:n 2 momentin 2 kohdassa mainitun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 2 artiklan 2 kohdan g alakohdassa määriteltyihin nestemäisiin elintarvikkeisiin, joilla on erityinen lääkinnällinen tarkoitus.
Erilliskerätyiksi juomapulloiksi voidaan laskea tuottajien kierrätystä varten erilliskeräämien juomapullojen yhteenlaskettu määrä. Erilliskeräysastetta laskettaessa on noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/904 soveltamista koskevista säännöistä kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista syntyvän jätteen erilliskeräystä koskevien tietojen laskemisen, todentamisen ja toimittamisen osalta annetussa komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2021/1752 säädettyjä laskentamenetelmiä.
Jätelain 68 §:ssä tarkoitetun juomapakkausten palautusjärjestelmän ylläpitäjän katsotaan täyttävän 1 momentissa asetetut tavoitteet, jos se täyttää juomapakkausten palautusjärjestelmästä annetussa valtioneuvoston asetuksessa säädetyt uudelleenkäyttö- ja kierrätysvelvollisuudet. Muiden kuin juomapakkausten palautusjärjestelmään kuuluvien juomapullojen tuottajien on osaltaan huolehdittava siitä, että asetetut erilliskeräysvelvoitteet saavutetaan.
12 §Tuottajien maksuosuudet
Tuottajan kustannusvastuusta tietyistä kuntien toteuttamista jätehuolto- ja siivoustoimista säädetään jätelain 48 b §:ssä.
14 §Valtuutetun edustajan velvollisuus tiedottaa
Valtuutetun edustajan, joka on saanut valtuutuksensa sellaiselta toiseen valtioon sijoittautuneelta toimijalta, joka toimittaa pakattuja tuotteita, palvelupakkauksia tai viljelijäpakkauksia Suomen markkinoille muutoin kuin etäkaupalla suoraan loppukäyttäjälle, on viivytyksettä tiedotettava saamastaan valtuutuksesta ja hyväksymisestään tuottajarekisteriin tai liittymisestään tuottajayhteisöön sekä valtuutuksen tai hyväksymisen muuttamisesta tai peruuttamisesta sellaiselle tuottajalle, joka ilman saatua valtuutusta vastaisi näiden pakkausten tuottajavastuuvelvoitteista. Jos edellä mainittu tuottaja, jonka sijasta valtuutettu edustaja hoitaa kyseisten pakkausten tuottajavastuuvelvoitteet, on tuottajayhteisön jäsen, valtuutetun edustajan on lisäksi viipymättä tiedotettava saamastaan valtuutuksesta ja valtuutuksen ajankohdasta kyseiselle tuottajayhteisölle.
Edellä 1 momentissa tarkoitetun tiedottamisen on sisällettävä tiedot valtuutuksen antajasta, markkinoille toimitettujen tuotteiden lajista, laadusta ja määrästä sekä siitä, miten tuottajavastuuvelvoitteiden täyttäminen on järjestetty. Tuottajayhteisölle on lisäksi tiedotettava, kuka olisi ilman saatua valtuutusta vastannut tuottajavastuuvelvoitteista mainittujen tuotteiden osalta.
16 §Tuottajan hakemus tuottajarekisteriin hyväksymiseksi
Tuottajan hakemuksessa tuottajarekisteriin hyväksymiseksi on oltava:
tuottajan nimi, yhteystiedot sekä yritys- ja yhteisötunnus;
yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot;
tiedot tuottajan markkinoille saattamista pakkauksista sekä arvio niiden määrästä tonneina vuodessa eriteltynä pakkausmateriaaleittain;
tiedot tuottajan markkinoille saattamista kertakäyttöisistä muovisista juomamukeista ja jätelain liitteessä tarkoitetuista kertakäyttöisistä muovisista pakkauksista sekä arvio niiden määrästä tonneina;
tiedot tuottajan järjestämästä käytettyjen pakkausten erilliskeräys- ja vastaanottopaikkaverkostosta, kuljetuksesta, esikäsittelystä, uudelleenkäytöstä, kierrätyksestä ja muusta hyödyntämisestä sekä loppukäsittelystä pakkausmateriaaleittain;
tiedot tuottajan järjestämästä 10 a §:ssä tarkoitetusta juomapullojen erilliskeräyksestä;
arvio tuottajan järjestämän uudelleenkäytön ja jätehuollon piiriin vuosittain tulevien käytettyjen pakkausten määrästä tonneina pakkausmateriaaleittain tietokantataulukoista annetun komission päätöksen mukaisesti;
selvitys pakkauksia ja käytettyjä pakkauksia koskevasta tiedottamisesta;
selvitys uudelleenkäytön ja jätehuollon järjestämiseen liittyvistä sopimuksista sekä sopimuskumppaneiden ympäristöluvista ja mahdollisista ympäristöasioiden hallintajärjestelmistä;
luettelo niistä jäsenvaltioista, joihin tuottaja myy pakattuja tuotteita etäkaupalla suoraan käyttäjille sekä mahdollisen valtuutetun edustajan nimi kyseisissä jäsenvaltioissa;
omavalvontaa koskeva suunnitelma;
päivämäärä, jolloin hakemus on tehty;
vakuutus annettujen tietojen paikkansapitävyydestä.
Valtuutetun edustajan hakemuksessa on 1 momentissa tarkoitettujen tietojen lisäksi oltava tiedot valtuutuksen antajasta sekä niistä tuottajista, jotka ilman valtuutusta vastaisivat tuottajavastuuvelvoitteista valtuutusta koskevien tuotteiden osalta. Hakemuksessa tulee lisäksi olla vakuutus siitä, että valtuutettu edustaja on nimetty kirjallisella valtuutuksella jätelain 66 b §:n 1 momentissa säädetyn mukaisesti.
17 §Tuottajayhteisön hakemus tuottajarekisteriin hyväksymiseksi
Tuottajayhteisön hakemuksessa tuottajarekisteriin hyväksymiseksi on oltava:
16 §:n 1 momentin 1 ja 2 sekä 5–13 kohtaa vastaavat tiedot tuottajayhteisöstä ja tämän toiminnasta;
tiedot tuottajayhteisöön kuuluvien tuottajien markkinoille saattamista pakkauksista sekä arvio niiden määrästä tonneina vuodessa eriteltynä pakkausmateriaaleittain;
tiedot tuottajayhteisöön kuuluvien tuottajien markkinoille saattamista kertakäyttöisistä muovisista juomamukeista ja jätelain liitteessä tarkoitetuista kertakäyttöisistä muovisista pakkauksista sekä arvio niiden määrästä tonneina;
tuottajayhteisön kunkin perustajan nimi, yritys- ja yhteisötunnus sekä toimiala;
tuottajayhteisöön kuuluvien tuottajien nimi, yritys- ja yhteisötunnus sekä tuottajayhteisöön liittymispäivämäärä;
tuottajayhteisöön kuuluvien valtuutettujen edustajien nimi, yritys- ja yhteisötunnus sekä tuottajayhteisöön liittymispäivämäärä sekä tiedot valtuutuksen antajasta ja niistä tuottajista, jotka ilman valtuutusta vastaisivat tuottajavastuuvelvoitteista valtuutusta koskevien tuotteiden osalta;
selvitys siitä, miten velvoitteet jaetaan tuottajien kesken ja miten uusi tuottaja voi sopia tuottajavastuun hoitamisesta tuottajayhteisön kanssa;
15 §:ssä tarkoitettu selvitys tuottajayhteisön riittävistä taloudellisista järjestelyistä toimintansa asianmukaiseksi järjestämiseksi.
19 §Seurantatietojen ilmoittaminen
Tuottajan tai tuottajayhteisön siihen kuuluvien tuottajien puolesta on vuosittain kesäkuun loppuun mennessä ilmoitettava Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle edellisen vuoden toimintaansa koskevat seuraavat tiedot:
Suomen markkinoille saatettujen pakkausten määrä tonneina eriteltyinä myyntipakkauksiin ja muihin pakkauksiin;
Suomen markkinoille saatettujen jätelain liitteen 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen kertakäyttöisten muovisten joustavasta materiaalista valmistettujen pakkausten ja kääreiden sekä tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöisten muovisten juomapakkausten määrä tonneina;
Suomen markkinoille saatettujen jätelain liitteen 1 ja 4 kohdassa tarkoitettujen kertakäyttöisten muovisten elintarvikepakkausten sekä kertakäyttöisten muovisten juomamukien määrä tonneina eriteltyinä näiden tuotteiden sisältämän muovin painoon ja tuotteen kokonaispanoon.
Suomessa erilliskerättyjen käytettyjen pakkausten määrä tonneina;
uudelleenkäytettyjen pakkausten määrä tonneina siten, että erikseen eritellään:
ensimmäistä kertaa markkinoille saatettujen uudelleenkäytettävien pakkausten määrä;
uudelleenkäytön käyttökerrat;
uudelleenkäytettävien myyntipakkausten määrä;
kaikkien uudelleenkäytettävien pakkausten määrä;
tuottajan järjestämään jätehuoltoon tuotujen käytöstä poistettujen pakkausten osalta 9 §:ssä säädetyn mukaisesti laskettujen kierrätettyjen ja muulla tavoin hyödynnettyjen sekä loppukäsiteltyjen käytettyjen pakkausten määrä tonneina pakkausmateriaaleittain eriteltynä käsittelylaitoksen mukaan sekä käsittelylaitoksen nimi ja sijaintipaikka;
saavutettu uudelleenkäyttö- ja kierrätysaste ja muu hyödyntämisaste sekä arvio käytöstä poistettujen myyntipakkausten kierrätysasteesta;
1–7 kohdassa tarkoitettujen tietojen arviointi- ja laskentaperusteet sekä arvio tietojen luotettavuudesta;
pakkauksia ja käytettyjä pakkauksia koskeva tiedottaminen;
tiedot omavalvontaa koskevan suunnitelman edellyttämistä toimista ja tarkastuksista;
tiedot 10 §:n 1 ja 2 momentissa säädetyssä vastaanoton järjestämisessä tapahtuneista muu-toksista.
Muovisten kantokassien tuottajien tulee raportoida markkinoille saattamiensa kertakäyttöisten muovisten kantokassien määrät siten, että erikseen eritellään alle 15, 15–50 ja yli 50 mikronin paksuiset kassit. Tällaisiksi muovisiksi kantokasseiksi katsotaan kantokahvalliset ja kantokahvattomat muovista valmistetut kantokassit, joita tarjotaan kuluttajille tavaroiden tai tuotteiden myyntipisteessä.
Juomapullojen tuottajan tai tuottajayhteisön siihen kuuluvien tuottajien puolesta tulee vuosittain kesäkuun loppuun mennessä toimittaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tiedot edellisenä vuonna markkinoille saattamiensa tilavuudeltaan enintään kolmen litran kertakäyttöisten muovisten juomapullojen painosta korkkeineen ja kansineen ja kierrätetyn muovin pitoisuudesta eriteltynä PET-juomapulloihin ja muihin muovisiin juomapulloihin sekä erilliskerättyjen käytöstä poistettujen muovisten juomapullojen määrästä. Edellä tarkoitettujen tietojen toimittamisen erittelystä ja tietojen laaduntarkastuksesta säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/904 soveltamista koskevista säännöistä kertakäyttöisistä muovisista juomapulloista syntyvän jätteen erilliskeräystä koskevien tietojen laskemisen, todentamisen ja toimittamisen osalta annetussa komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2021/1752.
Edellä 1 momentin 1, 4, 5, 7 ja 8 kohdassa tarkoitetut tiedot on eriteltävä pakkausmateriaaleittain. Lisäksi 1 ja 2 momentissa tarkoitetun raportoinnin erittelystä ja tietojen laaduntarkastuksesta säädetään tietokantataulukoista annetussa komission päätöksessä sekä 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun raportoinnin erittelystä ja tietojen laaduntarkastuksesta säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/904 soveltamissäännöistä siltä osin kuin on kyse tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden kulutuksen vähenemisen laskemisesta, todentamisesta ja raportoinnista sekä jäsenvaltioiden toteuttamista toimenpiteistä tällaisen vähenemisen aikaansaamiseksi annetussa komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 162/2022.
19 a §Kevennetty seurantatietojen raportointi
Tuottajayhteisön on sallittava seurantatietojen toimittaminen kevennettyinä sellaiselta pakkauksen tuottajalta, joka saattaa markkinoille vähemmän kuin 50 tonnia pakkauksia vuodessa. Tuottajan tulee tällöin raportoida tuottajayhteisölle edellisen vuoden toimintaansa koskevat seuraavat tiedot:
Suomen markkinoille saatettujen pakkausten määrä tonneina materiaaleittain;
Suomen markkinoille saatettujen jätelain liitteessä tarkoitettujen kertakäyttöisten muovituotteiden sekä kertakäyttöisten muovisten juomamukien määrä 19 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdan mukaisesti.
Poiketen 12 §:n 1 momentin 2–5 kohdassa säädetyistä maksuosuuksien perusteista, tuottajayhteisö voi periä 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetun tuotteen tuottajan tuottajavastuumaksut vastaavista pakkausmateriaaleista valmistettujen tuotteiden keskimääräisen maksuosuuden perusteella. Kevennetystä seurantatietojen raportoinnista johtuva hallinnollisten kulujen väheneminen tulee ottaa huomioon alentavana tekijänä 12 §:ssä tarkoitettuja hallinnollisia maksuja määrättäessä.
Tuottajayhteisön on seurantatietojen raportoinnissaan arvioitava 1 momentissa tarkoitettujen tuottajien markkinoille saattamat pakkausmäärät 19 §:n mukaisesti. Arviointi voidaan tehdä laskennallisesti muiden tuottajien seurantatietojen perusteella.
20 §Omavalvonta
Jätelain 53 a §:ssä tarkoitetussa omavalvontaa koskevassa suunnitelmassa on oltava:
selvitys tämän asetuksen 19 §:ssä tarkoitettujen seurantatietojen kokoamisesta pakkausmateriaaleittain ja arvio tietojen luotettavuudesta sekä suunnitelma tietojen luotettavuuden kehittämiseksi;
selvitys tämän asetuksen 10 a §:ssä tarkoitettujen juomapullojen erilliskeräystä koskevien seurantatietojen kokoamisesta ja arvio tietojen luotettavuudesta sekä selvitys tietoja toimittavien jätehuollon toimijoiden laadunvarmennusjärjestelmästä;
arvio jätelain 46 ja 49 b §:ssä tarkoitetun tuottajan kustannusvastuun täyttymisestä eriteltynä pakkausmateriaaleittain;
selvitys jätelain 48 b §:ssä tarkoitetun kustannusvastuun täyttymisestä tuoteryhmittäin eriteltynä sekä suunnitelma kustannusten seuraamisesta ja menettelyn kehittämisestä;
selvitys jätelain 63 a §:ssä ja tämän asetuksen 12 §:ssä tarkoitetuista tuottajan maksuosuuksista ja niiden mukauttamisen perusteista sekä niiden seurannasta;
menettelyt tämän momentin 5 kohdassa tarkoitettujen maksuosuuksien ja niiden mukauttamisen perusteiden säännönmukaisesta uudelleenarvioimisesta ja kehittämisestä;
suunnitelma omavalvonnan toteuttamisesta ja organisoinnista sekä omavalvonnan tueksi tehtävistä tarkastuksista.
Jätelain 53 a §:ssä tarkoitetun tarkastuksen tekijällä tulee olla tehtävän suorittamiseen tarvittavat tiedot, taidot ja muu pätevyys. Tarkastus voidaan suorittaa useammassa osassa tarkastajan erityisosaaminen huomioon ottaen tai liittää muuhun vastaavaan tuottajayhteisön toimintaan kohdistuvaan ulkopuoliseen tarkastukseen. Jos tuottajalla on käytössään sertifioitu hallintajärjestelmä, voidaan tarkastus kytkeä osaksi mainittua järjestelmää.
22 §Seurantatietojen kokoaminen ja toimittaminen komissiolle
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen on tässä asetuksessa säädettyjen velvoitteiden noudattamisen seuraamiseksi ja valvomiseksi vuosittain koottava ja tarkastettava 19 §:ssä tarkoitetut seurantatiedot sekä arvioitava Suomessa syntyvien käytettyjen pakkausten määrä ja saavutetut uudelleenkäyttö-, kierrätys- ja hyödyntämisasteet sekä enintään kolmen litran muovisten juomapullojen erilliskeräysaste ja kierrätetyn muovin pitoisuus suhteutettuina kaikkiin markkinoille saatettuihin tällaisiin juomapulloihin.
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen on vuosittain toimitettava tietokantataulukoista annetun komission päätöksen sekä 10 a §:n 2 momentissa ja 19 §:n 4 momentissa mainittujen komission täytäntöönpanopäätösten mukaiset tiedot Euroopan komissiolle 18 kuukauden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jolta tiedot on koottu.
23 §Markkinavalvonta
Jätelain 24 a §:ssä tarkoitettu pakkausten markkinavalvontaviranomainen valvoo tämän asetuksen 4 a–4 e, 5 ja 6 §:n noudattamista.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023.
Asetuksen 4 d §:ää sovelletaan kuitenkin vasta 3 päivästä heinäkuuta 2024 sekä 19 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdan sekä 19 §:n 3 momentin raportointivaatimusta ensimmäisen kerran vuonna 2023 markkinoille saatettujen tuotteiden raportointiin.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/904 (32019L0904); EUVL L 155, 12.6.2019, s. 1
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 94/62/EY (31994L0062); EYVL L 365, 31.12.1994, s. 10
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/852 (32018L0852); EUVL L 150, 14.6.2018, s. 141
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/851 (32018L0851); EUVL L 150, 14.6.2018, s. 109
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1020 (32019R1020); EUVL L 169, 25.6.2019, s. 1
Helsingissä 29.12.2022
UlkoministeriPekka HaavistoNeuvotteleva virkamiesTarja-Riitta Blauberg