363/2018

Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2018

Valtiovarainministeriön asetus Suomalaiset kansallismaisemat Saaristomeri, Tammerkoski, Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo sekä Olavinlinna ja Pihlajavesi -juhlarahoista

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2018 julkaistaan Suomalaiset kansallismaisemat -aiheiset 5 euron juhlarahat aiheinaan Saaristomeri, Tammerkoski, Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo sekä Olavinlinna ja Pihlajavesi.

2 §

Juhlarahojen keskusta on kuparinikkeliä, jonka painosta 75 prosenttia on kuparia ja 25 prosenttia nikkeliä. Rengas on alumiinipronssia, jonka painosta on kuparia 92 prosenttia, alumiinia 6 prosenttia ja nikkeliä 2 prosenttia. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Jokaisen juhlarahan halkaisija on 27,25 ± 0,1 millimetriä ja paino 9,8 ± 0,4 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 millimetriä.

4 §

Juhlarahat lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahojen kuvio muodostuu peilikiiltoisista ja mattapintaisista alueista. Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin. Rahoissa on kulutusreuna.

Rahoissa on ne suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain M ja suunnitelleen taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä sekä Suomen Rahapaja Oy:n tunnus.

5 §

Suomalaiset kansallismaisemat Saaristomeri -juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen.

Rahan tunnuspuolella on maisemapiirros, jossa on näkymä Saaristomeren yltä. Taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä ovat rahan kehällä alhaalla.

Rahan arvopuolella on piirroskuva Suomen kartasta. Kartassa on ympyräalue kuvaamassa Saaristomeren sijaintia. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä ylhäällä. Vuosiluku 2018 on rahan kehällä vasemmalla. Arvomerkintä 5 euroa on rahan keskiosassa vasemmalla. Suomen Rahapajan tunnus on rahan kehällä oikealla alhaalla. Taiteilijan sukunimen alkukirjain M on vasemmalla alhaalla.

6 §

Suomalaiset kansallismaisemat Tammerkoski-juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen.

Rahan tunnuspuolella on maisemapiirros, jossa on näkymä Tampereen yltä Tammerkosken näkyessä keskellä. Taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä ovat rahan kehällä alhaalla.

Rahan arvopuolella on piirroskuva Suomen kartasta. Kartassa on ympyräalue kuvaamassa Tammerkosken sijaintia. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä ylhäällä. Vuosiluku 2018 on rahan kehällä vasemmalla. Arvomerkintä 5 euroa on rahan keskiosassa vasemmalla. Suomen Rahapajan tunnus on rahan kehällä oikealla alhaalla. Taiteilijan sukunimen alkukirjain M on vasemmalla alhaalla.

7 §

Suomalaiset kansallismaisemat Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat -juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen.

Rahan tunnuspuolella on maisemapiirros, jossa on näkymä Oulankajoen yltä. Taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä ovat rahan kehällä alhaalla.

Rahan arvopuolella on piirroskuva Suomen kartasta. Kartassa on ympyräalue kuvaamassa Oulankajoen sijaintia. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä ylhäällä. Vuosiluku 2018 on rahan kehällä vasemmalla. Arvomerkintä 5 euroa on rahan keskiosassa vasemmalla. Suomen Rahapajan tunnus on rahan kehällä oikealla alhaalla. Taiteilijan sukunimen alkukirjain M on vasemmalla alhaalla.

8 §

Suomalaiset kansallismaisemat Porvoonjokilaakso ja Vanha Porvoo -juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen.

Rahan tunnuspuolella on maisemapiirros, jossa on näkymä Porvoon yltä. Taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä ovat rahan kehällä alhaalla.

Rahan arvopuolella on piirroskuva Suomen kartasta. Kartassa on ympyräalue kuvaamassa Porvoonjokilaakson sijaintia. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä ylhäällä. Vuosiluku 2018 on rahan kehällä vasemmalla. Arvomerkintä 5 euroa on rahan keskiosassa vasemmalla. Suomen Rahapajan tunnus on rahan kehällä oikealla alhaalla. Taiteilijan sukunimen alkukirjain M on vasemmalla alhaalla.

9 §

Suomalaiset kansallismaisemat Olavinlinna ja Pihlajavesi -juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen.

Rahan tunnuspuolella on maisemapiirros, jossa on näkymä Pihlajavedeltä, Olavinlinnan yltä. Taiteilijan nimikirjaimet ev tyyliteltyinä ovat rahan kehällä alhaalla.

Rahan arvopuolella on piirroskuva Suomen kartasta. Kartassa on ympyräalue kuvaamassa Olavinlinnan ja Pihlajaveden sijaintia. Teksti SUOMI FINLAND on rahan kehällä ylhäällä. Vuosiluku 2018 on rahan kehällä vasemmalla. Arvomerkintä 5 euroa on rahan keskiosassa vasemmalla. Suomen Rahapajan tunnus on rahan kehällä oikealla alhaalla. Taiteilijan sukunimen alkukirjain M on vasemmalla alhaalla.

10 §

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 2018.

Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2018

Valtiovarainministeri
Petteri Orpo

Neuvotteleva virkamies
Anna Hyvärinen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.