522/2017

Helsingissä 10 päivänä elokuuta 2017

Valtiovarainministeriön asetus Suomalainen luonto -juhlarahasta

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2017 julkaistaan Suomalainen luonto -aiheiset 20 euron ja 10 euron hopeiset juhlarahat.

2 §

Nimellisarvoltaan 20 euron juhlaraha on hopeaseosta, jonka painosta 925 promillea on hopeaa ja 75 promillea kuparia. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

Nimellisarvoltaan 10 euron juhlaraha on hopeaseosta, jonka painosta 500 promillea on hopeaa ja 500 promillea kuparia. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Nimellisarvoltaan 20 euron juhlarahan halkaisija on 38,6 ± 0,1 millimetriä ja paino 25,5 ± 0,5 grammaa.

Nimellisarvoltaan 10 euron juhlarahan halkaisija on 28,5 ± 0,1 millimetriä ja paino 10 ± 0,15 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 millimetriä. Rahoissa on kulutusreuna.

4 §

Juhlarahat lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on osin mattapintainen ja osin peilikiiltoinen pohja. Kuviot ovat mattapintaisella pohjalla peilikiiltoisia ja peilikiiltoisella pohjalla mattapintaisia.

Nimellisarvoltaan sekä 20 euron että 10 euron rahoista voidaan kummastakin numeroida 200 ensimmäistä kappaletta.

5 §

Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahoissa on ne suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain A sekä Suomen Rahapaja Oy:n tunnus.

6 §

Juhlarahat ovat seuraavan selitelmän ja kuvan mukaiset.

Rahojen tunnuspuolella etualalta vasemmalta lähtee ylöspäin ja oikealle suuntautuva haaroittunut puun oksa. Rahan keskiosassa oikealla on puun oksalla istuva lintu. Rahan keskiosan taustalla on epätasaisia mutkittelevia viivamuotoja. Teksti SUOMALAINEN LUONTO on rahan kehällä ylhäällä alkaen vasemmalta keskitason yläpuolelta päättyen oikealle keskitason yläpuolelle. Teksti DEN FINSKA NATUREN on rahan kehällä alhaalla alkaen vasemmalta keskitason alapuolelta päättyen oikealle keskitason alapuolelle. Taiteilijan sukunimen alkukirjain A on rahan kehällä keskellä vasemmalla. Suomen Rahapaja Oy:n tunnus on rahan kehällä keskellä oikealla.

Rahojen arvopuolella keskiosassa on epätasaisia mutkittelevia viivamuotoja. Teksti SUOMI FINLAND on rahan keskiosassa keskellä vaakatasossa. Vuosiluku 2017 on rahan keskiosassa vasemmalla vaakatasossa. Arvomerkintä 20 EURO tai 10 EURO on rahan keskiosassa oikealla vaakatasossa.

7 §

Tämä asetus tulee voimaan 14 päivänä elokuuta 2017.

Helsingissä 10 päivänä elokuuta 2017

Valtiovarainministeri
Petteri Orpo

Neuvotteleva virkamies
Anna Hyvärinen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.