149/2017

Helsingissä 9 päivänä maaliskuuta 2017

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus rokotuksista

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään tartuntatautilain (1227/2016) 54 §:n nojalla:

1 §
Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ja rokotukset

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävät rokotteet ja eri väestöryhmien suojaamiseksi tartuntataudeilta annettavat rokotukset on lueteltu liitteessä.

2 §
Kohdennetut rokotukset

Henkilölle, jonka terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhkan tai jonka terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä, annetaan vuosittain ennen epidemiakauden alkua influenssarokotus. Influenssarokotus annetaan myös potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon liittyvälle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä lääkehuollon henkilöstölle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen on määriteltävä vuosittain käytettävät rokotteet ja rokotusaiheet.

Tartuntatautilain 48 §:ssä tarkoitetuissa sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- tai potilastiloissa työskenteleville henkilöille ja työharjoittelussa oleville opiskelijoille annetaan vesirokkorokotus ja imeväisikäisiä hoitaville hinkuyskärokotus.

Henkilölle, jolla on oman sairautensa vuoksi lisääntynyt vaara sairastua vakavaan pneumokokkitautiin, annetaan pneumokokkirokotus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee käytettävät rokotteet ja rokotusaiheet.

Henkilölle, jolla on lisääntynyt vaara saada tuberkuloositartunta, annetaan BCG -rokotus. Henkilölle, jolla on elinolosuhteidensa vuoksi lisääntynyt vaara saada hepatiitti A- tai B-tartunta, annetaan hepatiittirokotukset. Henkilölle, jolla on opiskelunsa vuoksi lisääntynyt vaara saada hepatiitti B-tartunta, annetaan hepatiitti B-rokotus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee käytettävät rokotteet ja rokotusaiheet.

Rokotukset on lueteltu liitteessä.

3 §
Puutiaisaivotulehdusrokotus

Henkilölle, joka asuu Ahvenanmaalla tai asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti Paraisilla tai Simossa annetaan puutiaisaivotulehdusrokotus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien rokotusaiheiden mukaisesti.

Rokotus mainitaan liitteessä.

4 §
Rokotukset puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa

Varusmiespalvelukseen ja asepalvelukseen tulevalle annetaan rokotukset kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, meningokokkitautia, influenssaa, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Rokotus annetaan niille, joilla ei ole rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa. Lisäksi annetaan puutiaisaivotulehdusrokotus niille, jotka suorittavat palveluksensa riskialueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee käytettävät rokotteet ja rokotusaiheet. Rokotukset on lueteltu liitteessä.

5 §
Rokotukset tartuntatautiepidemioiden torjumiseksi

Kansallisen rokotusohjelman rokotteita voidaan tarvittaessa käyttää eri väestöryhmien rokotuksiin tilanteissa, joissa rokotuksilla ehkäistävä tauti uhkaa aiheuttaa tartuntatautiepidemian. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee käytettävät rokotteet ja rokotusaiheet.

6 §
Rokottaminen

Lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

7 §
Rokotusta koskevien tietojen merkitseminen potilasasiakirjoihin

Annetut rokotukset on merkittävä potilasasiakirjaan joko rokotusten seurantalomakkeelle tai vastaavaan kohtaan sähköisessä tietojärjestelmässä. Lomakkeeseen tai tietojärjestelmään merkitään rokotuspäivämäärä, rokotteen nimi, eränumero, pistoskohta, rokotustapa ja rokottaja.

8 §
Harvinaiset rokotteet, vasta-aineet ja tutkimusaineet

Harvinaiset rokotteet ja vasta-aineet, jotka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen on hankittava, ovat erityisluvalliset rabiesimmunoglobuliini, botuliiniseerumi ja difteriaseerumi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos huolehtii harvinaisten rokotteiden, vasta-aineiden sekä tutkimusaineiden saatavuudesta, jos valmisteella ei ole Suomessa yksityistä maahantuojaa.

9 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 13 päivänä maaliskuuta 2017.

Tämän asetuksen 2 §:n 2 momentti tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2017.

Tämän asetuksen 3 § on voimassa 31 päivään joulukuuta 2020.

Kunnan on järjestettävä liitteessä tarkoitetut lasten ja nuorten vesirokkorokotukset 1 päivästä syyskuuta 2017 alkaen. Lisäksi kunnan on järjestettävä vuosina 2017–2022 vesirokon täydennysrokotukset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikseen määrittelemien rokotusaiheiden mukaisesti.

Helsingissä 9 päivänä maaliskuuta 2017

Perhe- ja peruspalveluministeri
Juha Rehula

Hallitusneuvos
Liisa Katajamäki

Liite

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävät rokotteet

Lyhenne Rokote
BCG tuberkuloosirokote (Bacillus Calmette-Guerin)
Rotavirus rotavirusrokote
DTaP-IPV-Hib kurkkumätä (diphtheria = D)-, jäykkäkouristus (tetanus = T)-, soluton hinkuyskä (acellular pertussis = aP)-, polio (IP)- ja Haemophilus influenzae tyyppi b (Hib) -rokote
DTaP-IPV kurkkumätä (D)-, jäykkäkouristus (T)-, soluton hinkuyskä (aP)- ja polio (IP) -rokote
dtap kurkkumätä (d)-, jäykkäkouristus (t)- ja soluton hinkuyskä (ap) -rokote, alhaisempi antigeenimäärä
dT kurkkumätä (d), ja jäykkäkouristus (T) -rokote
Hib Haemophilus influenzae tyyppi b (Hib) -rokote
IPV inaktivoitu poliorokote
MPR tuhkarokko (morbilli = M)-, sikotauti (parotitis = P)- ja vihurirokko (rubella = R) rokote
HAV hepatiitti A-rokote
HBV hepatiitti B-rokote
HAV-HBV hepatiitti A- ja hepatiitti B-rokote
HPV papilloomavirusrokote
influenssa influenssarokote
TBE puutiaisaivotulehdusrokote (Tick-borne encephalitis)
PCV pneumokokkikonjugaattirokote
PPV pneumokokkipolysakkaridirokote
Men meningokokkirokote
vesirokko vesirokkorokote
Lasten ja nuorten rokotukset
Rokote Ikä, jolloin rokotus tai rokotussarja suositellaan annettavaksi
Rotavirus 6 vko alkaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikseen laatiman aikataulun mukaisesti
DTaP-IPV-Hib+PCV 3 kk
DTaP-IPV-Hib+PCV 5 kk
DTaP-IPV-Hib+PCV 12 kk
MPR 12–18 kk
vesirokkoDTaP-IPV 18 kk ja 6 v4 v
MPR 6 v
HPV 11–12 v tytöt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikseen laatiman aikataulun mukaisesti
dtap 14–15 v

Jos rokotusohjelma ei ole toteutunut suositellun aikataulun mukaisesti, rokotussuoja täydennetään puuttuvien rokoteannosten osalta ohjelmaa yksilöllisesti soveltaen.

DTaP-IPV-Hib ja DTaP-IPV -yhdistelmärokotteen sijasta voidaan käyttää myös erillis- tai muita yhdistelmärokotteita, jos se on lääketieteellisesti perusteltua tai jos näitä yhdistelmärokotteita ei ole saatavilla.

Aikuisten rokotukset

Jokaisella aikuisella tulisi olla vähintään kolmen jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotuksen antama suoja. Lisäksi jokaisella aikuisella tulisi olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR -rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Jos aikuisen rokotussuoja todetaan näiden rokotusten osalta puutteelliseksi, se täydennetään. Sen jälkeen rokotuksia jatketaan seuraavasti:

dT tehosterokotus on tarpeen 10 vuoden välein
IPV (Polio) tehosterokotus vain erityistilanteissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien rokotusaiheiden mukaisesti.

Asetuksen 2 §:n mukaiset rokotukset

Seuraavia rokotuksia annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämien rokotusaiheiden mukaisesti:

Rokote Ikä, josta alkaen rokotus voidaan antaa
BCG 0 vrk
HBV 0 vrk
HAV 12 kk
HAV-HBV 12 kk
Influenssa 6 kk
PCV 2 kk
PPV 2 v

Asetuksen 3 §:n mukaiset rokotukset

Seuraavia rokotuksia annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämien rokotusaiheiden mukaisesti Ahvenanmaalla asuville ja Paraisilla tai Simossa asuville tai pitkäaikaisesti oleskeleville henkilöille:

Rokote Ikä, josta alkaen rokotus voidaan antaa
TBE 12 kk

Asetuksen 4 §:n mukaiset rokotukset

Seuraavia rokotuksia annetaan puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa:

dT
Men
Influenssa
MPR henkilölle, jolla on puutteellinen suoja tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa vastaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.