318/2013

Säädöstä oikaistu.

Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2013

Valtiovarainministeriön asetus maakuntien -juhlarahoista

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta 27 päivänä maaliskuuta 1998 annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2013 lyödään Hämeen, Savon, Satakunnan, Karjalan, Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan historiallisten maakuntien rakennukset -aiheiset 5 euron juhlarahat.

2 §

Juhlarahojen keskusta on kuparinikkeliä, jonka painosta 75 % on kuparia ja 25 % nikkeliä. Rengas on alumiinipronssia, jonka painosta on kuparia 92 %, alumiinia 6 % ja nikkeliä 2 %. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Jokaisen juhlarahan halkaisija on 27,25 ± 0,1 millimetriä ja paino 9,8 ± 0,4 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 millimetriä.

4 §

Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahassa tunnuspuolella on sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain N ja arvopuolella sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain T sekä Suomen Rahapaja Oy:n tunnus.

5 §

Hämeen juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Vanajan kirkon päätykolmio ja kellotapulin torni. Teksti SUOMI FINLAND on vaakasuorassa, kirkon päätykolmion yläpuolella.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Hämeen historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

6 §

Savon juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu osa Olavinlinnan tornista sekä pihlajan lehti ja marjaterttu. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan vasemmassa reunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Savon historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

7 §

Satakunnan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Sammallahdenmäen pronssikautisia hautaröykkiöitä ja niitä ympäröivää metsää. Teksti SUOMI FINLAND on rahan alaosassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Satakunnan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

8 §

Karjalan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Imatrankosken voimalaitos. Teksti SUOMI on vaakasuorassa, voimalaitoksen muurin päällä ja FINLAND kehällä rahan vasemmassa alareunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Karjalan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

9 §

Pohjanmaan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu perinteinen pohjalaistalo sekä peltomaisemaa. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan vasemmassa alalaidassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Pohjanmaan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

10 §

Varsinais-Suomen juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Turun tuomiokirkon torni ja kirkon kattorakenteita. Teksti SUOMI FINLAND on kehällä rahan vasemmassa yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Varsinais-Suomen historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

11 §

Ahvenanmaan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Sälskärin majakka. Teksti SUOMI FINLAND on vaakasuorassa rahan alaosassa majakan oikealla puolella.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Ahvenanmaan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2013 kehällä rahan yläreunassa.

12 §

Osa juhlarahoista lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

13 §

Tämä asetus tulee voimaan 2 päivänä toukokuuta 2013.

  Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2013

Valtiovarainministeri
Jutta Urpilainen

Hallitusneuvos
Raine Vairimaa

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.