735/2012

Annettu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2012

Valtiovarainministeriön asetus maakuntien -juhlarahoista

Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään metallirahasta 27 päivänä maaliskuuta 1998 annetun lain (216/1998) 1 §:n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 378/2002:

1 §

Vuonna 2012 lyödään Uudenmaan ja Lapin historialliset maakunnat aiheiset 5 euron juhlarahat.

2 §

Juhlarahojen keskusta on kuparinikkeliä, jonka painosta 75 % on kuparia ja 25 % nikkeliä. Rengas on alumiinipronssia, jonka painosta on kuparia 92 %, alumiinia 6 % ja nikkeliä 2 %. Pitoisuudet saavat vaihdella enintään ± 10 promilleyksikköä.

3 §

Jokaisen juhlarahan halkaisija on 27,25 ± 0,1 millimetriä ja paino 9,8 ± 0,4 grammaa.

Enintään 5 prosenttia rahoista saa poiketa halkaisijastaan enemmän kuin ± 0,1 millimetriä.

4 §

Juhlarahojen kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahoja kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahassa tunnuspuolella on sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain N ja arvopuolella sen suunnitelleen taiteilijan sukunimen alkukirjain T sekä Suomen Rahapaja Oy:n tunnus.

5 §

Uudenmaan maakunnan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Helsingin tuomiokirkon ja Uspenskin katedraalin kupolit. Teksti SUOMI FINLAND on vaakasuorassa, kupolien välissä rahan yläreunassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Uudenmaan historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2012 kehällä rahan yläreunassa.

6 §

Lapin maakunnan juhlaraha on seuraavan selitelmän ja kuvan mukainen:

Rahan tunnuspuolella on kuvattu Kemijoen ylittävä Jätkänkynttilä vinoköysisilta sekä rantakaistale. Teksti SUOMI FINLAND on vaakasuorassa rahan oikeassa yläosassa.

Rahan arvopuolella on kuvattuna Lapin historiallisen maakunnan vaakuna. Arvomerkintä 5 on vasemmassa reunassa. Teksti EURO on kehällä rahan alareunassa ja vuosiluku 2012 kehällä rahan yläreunassa.

7 §

Osa juhlarahoista lyödään erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

8 §

Tämä asetus tulee voimaan 13 päivänä joulukuuta 2012.

  Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2012

Valtiovarainministeri
Jutta Urpilainen

Budjettineuvos
Juha Majanen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.