255/2012

Annettu Helsingissä 22 päivänä toukokuuta 2012

Oikeusministeriön asetus Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapuvusta sekä suoja- ja erityisvaatetuksesta annetun oikeusministeriön asetuksen muuttamisesta

Oikeusministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapuvusta sekä suoja- ja erityisvaatetuksesta annetun oikeusministeriön asetuksen (577/2010) 1 ja 4 – 6 § seuraavasti:

1 §

Rikosseuraamuslaitoksen suljetuissa vankiloissa valvonnan ja ohjauksen esimiestehtävissä sekä valvonta- ja ohjaustehtävissä toimivat virkamiehet, joiden tehtävät edellyttävät tunnistamista vaatetuksen perusteella, ovat virantoimituksessa ollessaan velvollisia käyttämään virkapukua tai suojavaatetusta. Suojavaatetuksen tulee olla laitoksittain yhdenmukainen.

Rikosseuraamuslaitoksen muut kuin 1 momentissa tarkoitetut virkamiehet voivat käyttää tunnisteliiviä.

4 §

Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapukuun kuuluvat seuraavat vaatekappaleet:

1) virkatakki naisille ja miehille;

2) virkaliivi naisille;

3) virkahousut naisille ja miehille,

4) virkahame naisille;

5) pitkähihainen virkapaita naisille ja miehille;

6) lyhythihainen virkapaita miehille ja naisille;

7) pitkähihainen poolopaita naisille ja miehille,

8) lyhythihainen, kauluksellinen trikoopaita naisille ja miehille;

9) villapaita naisille ja miehille;

10) solmio miehille;

11) solmuke naisille;

12) lippalakki.

Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten kenttävaatteisiin kuuluvat seuraavat vaatekappaleet:

1) kenttäpusero naisille ja miehille;

2) kenttähaalari naisille ja miehille;

3) päällystakki, jonka vuorina on irrotettava fleecepusero;

4) kenttähousut naisille ja miehille;

5) pitkähihainen virkapaita naisille ja miehille;

6) lyhythihainen virkapaita naisille ja miehille,

7) pitkähihainen poolopaita naisille ja miehille;

8) lyhythihainen, kauluksellinen trikoopaita naisille ja miehille;

9) villapaita naisille ja miehille;

10) solmio miehille;

11) solmuke naisille;

12) varustevyö;

13) lippalakki;

14) pipo.

5 §

Rikosseuraamuslaitoksen virkapuvuissa käytettävä tunnus on ympyränmuotoinen ja sen keskellä on harmaalla pohjalla kaksi sinivalkoista avainta ristikkäin. Avaimia ympäröi keltainen ja vaaleansininen kapea kehä. Niiden ympärillä on leveä, tummansininen kehä, jonka ylemmässä puolikkaassa on kirjoitettuna suuraakkosin RIKOSSEURAAMUSLAITOS ja alemmassa puolikkaassa BROTTSPÅFÖLJDSMYNDIGHETEN. Näiden sanojen välissä on molemmin puolin Rikosseuraamuslaitoksen tunnuskuvan merkki.

6 §

Naisten ja miesten virkatakin vasempaan hihaan, ranteen kohdalle kiinnitetään kankainen merkki, johon on brodeerattu Rikosseuraamuslaitoksen tunnus, jonka halkaisija on 4 senttimetriä.

Naisten virkaliivin etuosan vasemmalle puolelle kiinnitetään kankainen, tummansinipohjainen nimikyltti, jonka yläriville on brodeerattu virkamiehen virkanimike ja alariville etunimen etukirjain ja sukunimi. Etuosan oikealle puolelle kiinnitetään kankainen, tummansinipohjainen kyltti, johon on brodeerattu sen yksikön nimi, jossa virkamies työskentelee.

Naisten ja miesten virkapaidan, poolopaidan, lyhythihaisen kauluksellisen trikoopaidan, villapaidan, päällystakin, fleecepuseron, kenttäpuseron ja kenttähaalarin molempiin hihoihin, olkavarren kohdalle kiinnitetään kankainen merkki, johon on brodeerattu Rikosseuraamuslaitoksen tunnus, jonka halkaisija on 6,5 senttimetriä. Etuosan vasemmalle puolelle kiinnitetään kankainen, tummansinipohjainen nimikyltti, jonka yläriville on brodeerattu virkamiehen virkanimike ja alariville etunimen etukirjain ja sukunimi. Etuosan oikealle puolelle kiinnitetään kankainen, tummansinipohjainen kyltti, johon on brodeerattu sen yksikön nimi, jossa virkamies työskentelee. Lisäksi päällystakin, fleecepuseron, kenttäpuseron ja kenttähaalarin selässä on brodeerattu teksti RIKOSSEURAAMUSLAITOS, BROTTSPÅFÖLJDSMYNDIGHETEN.

Lippalakin ja pipon etuosassa on brodeerattuna teksti RISE.

Virkatakin, suojavaatetuksen, erityisvaatetuksen ja Rikosseuraamuslaitoksen antaman määräyksen tai vankilan johtajan määräyksen taikka luvan nojalla käytettävän muun asun yhteydessä käytetään Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikön hyväksymää irrallista nimikilpeä.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2012.

Tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaista virkapukumallistoa ja tunnusta voidaan käyttää 31 päivään joulukuuta 2014 tässä asetuksessa säädetyn virkapukumalliston ja tunnuksen ohella.

  Helsingissä 22 päivänä toukokuuta 2012

Oikeusministeri
Anna-Maja Henriksson

Hallitussihteeri
Anne Hartoneva

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.