577/2010

Annettu Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010

Oikeusministeriön asetus Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapuvusta sekä suoja- ja erityisvaatetuksesta

Oikeusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään Rikosseuraamuslaitoksesta 27 päivänä marraskuuta 2009 annetun lain (953/2009) 11 §:n 2 momentin nojalla:

1 luku

Yleiset säännökset

1 §

Rikosseuraamuslaitoksen vankilassa työskentelevät virkamiehet ovat virantoimituksessa ollessaan velvollisia käyttämään virkapukua. Vankilan johtaja voi virkatehtävien luonteeseen liittyvistä syistä määrätä tai sallia virkamiehen esiintyvän muussa asussa kuin virkapuvussa tai suojavaatetuksessa. Suojavaatetuksen tulee olla laitoksittain yhdenmukainen.

2 §

Vankilassa esimiestehtävissä toimivien Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten on huolehdittava siitä, että heidän alaisensa virkamiehet käyttävät virantoimituksessa tämän asetuksen mukaista, asianmukaisessa kunnossa olevaa virkapukua tai vankilan johtajan 1 §:n nojalla antaman määräyksen taikka luvan mukaista asiallista muuta vaatetusta tai suojavaatteita.

3 §

Virkapukuun kuuluvien asusteiden sekä niissä käytettävien tunnusten ja merkkien tulee olla tässä asetuksessa olevan malliston mukaisia. Asusteiden tulee olla valmistettu Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikön hyväksymistä kangaslaaduista, materiaaleista, väreistä ja tarvikkeista.

2 luku

Virka-asusteet

4 §

Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapukuun kuuluvat seuraavat vaatekappaleet:

1) virkatakki naisille ja miehille;

2) talvi- ja kesävirkahousut naisille ja miehille;

3) virkahame naisille;

4) virkaliivi naisille ja miehille;

5) pitkä virkaliivi naisille;

6) päällystakki naisille ja miehille;

7) päällystakin irtovuori naisille ja miehille;

8) pitkähihainen ja lyhythihainen virkapaita naisille ja miehille;

9) jerseytakki naisille ja miehille;

10) solmio.

Kenttävaatteeseen kuuluvat seuraavat vaatekappaleet:

1) kenttäpusero naisille ja miehille;

2) kenttätakki naisille;

3) kenttähousut naisille ja miehille;

4) virkahaalari naisille ja miehille;

5) villapaita;

6) pikeepaita naisille ja miehille;

7) kesälippalakki;

8) talvilippalakki;

9) pipo;

10) varustevyö.

3 luku

Virkapuvussa käytettävä nimikyltti ja tunnus

5 §

Päällystakin, virkapaidan, jerseytakin, kenttäpuseron, virkahaalarin, villapaidan ja pikeepaidan molempiin hihoihin olkavarren kohdalle sekä kesä- ja talvilippalakkien etuosaan kiinnitetään kankainen brodeerattu, 1 päivänä marraskuuta 2002 käyttöön otettu Vankeinhoitolaitoksen tunnuskuva, joka on halkaisijaltaan 6,5 senttimetriä. Sen pohjaväri on tummansininen. Tunnuskuvaa ympäröi kirkkaansininen kehä sekä kullanvärinen reunus, jonka jatkeena on teksti Vankeinhoitolaitos.

Virkatakin vasempaan hihaan ranteen kohdalle sekä pipon etuosaan kiinnitetään kankainen, brodeerattu Vankeinhoitolaitoksen tunnuskuva, joka on halkaisijaltaan 4 senttimetriä. Sen pohjaväri on tummansininen. Tunnuskuvaa ympäröi kullanvärinen reunus.

Tässä pykälässä tarkoitettu virkavaatteisiin kiinnitetty tunnuskuva on käytössä uuden tunnuskuvan ohella vuoden 2011 loppuun asti.

6 §

Virkapaidan, virkaliivin, jerseytakin, kenttäpuseron, virkahaalarin, villapaidan ja pikeepaidan etuosan vasemmalle puolelle kiinnitetään 10,5 x 3 senttimetrin kokoinen kankainen brodeerattu nimikyltti, jossa on kirkkaansinisen reunuksen ympäröimä, tummansiniselle pohjalle kullanvärisillä kirjaimilla kirjoitettu virkamiehen virkanimike sekä etunimen etukirjain ja sukunimi. Tässä tarkoitettu nimikyltti on käytössä vuoden 2011 loppuun asti.

Virkatakin, suojavaatetuksen, erityisvaatetuksen ja 1 §:ssä tarkoitetun johtajan määräyksen tai luvan nojalla käytettävän muun asun yhteydessä käytetään Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikön hyväksymää irrallista nimikilpeä.

4 luku

Erinäisiä säännöksiä

7 §

Virkamiesten henkilökohtaisessa käytössä olevan suojavaatetuksen lisäksi tulee olla työpaikkakohtaisena yhteisessä käytössä oleva suojavaatetus.

8 §

Määräaikaisessa virkasuhteessa Rikosseuraamuslaitokseen olevalle henkilölle voidaan antaa lainaksi virkapuku.

9 §

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö antaa määräyksiä virkapukujen hankinnasta ja käytöstä poistettavien virkapukujen hävittämisestä.

10 §

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö voi antaa tarkempia määräyksiä tämän asetuksen täytäntöönpanosta.

11 §

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2010.

Helsingissä 27 päivänä toukokuuta 2010

Oikeusministeri
Tuija Brax

Hallitussihteeri
Anne Hartoneva

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.