Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1834/2009

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 219/2009 (Julkaistu 31.12.2009)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty liikenne- ja viestintäministeriön esittelystä,

muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta 31 päivänä elokuuta 2006 annetun valtioneuvoston asetuksen ( 750/2006 ) 2 §:n 12 kohta, 8 §:n johdantokappale sekä 1 ja 2 kohta, 14 §:n 3 momentti, 15 §:n 1 momentin johdantokappale, 17 §, 18 §:n 2 momentti, 24 §:n 1 momentti, 25 §, liitteen I 1 kohdan c alakohta ja liitteen II 5 kohta, sellaisena kuin niistä on 14 §:n 3 momentti valtioneuvoston asetuksessa 454/2008, seuraavasti:

2 §Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:


12)

yksityisraiteen haltijalla yhtiötä tai muuta yhteisöä, joka hallinnoi muuta kuin valtion omistamaa ja Liikenneviraston hallinnoimaa raidetta, jolla on liityntä rataverkkoon.

8 §Rataverkkoa koskevat erityiset vaatimukset

Liikenneviraston ja yksityisraiteen haltijan on varmistettava, että

1)

rautatieliikenteestä aiheutuvaa turvallisuusriskiä rautatiealueen läheisyydessä asuville tai muutoin oleville ihmisille vähennetään siltä osin kuin Liikennevirasto ja yksityisraiteen haltija voivat siihen kohtuudella vaikuttaa;

2)

sellaiset rataverkon osat, joihin yleisöllä on pääsy, suunnitellaan ja toteutetaan siten, että ihmisille aiheutuvia turvallisuusriskejä vähennetään siltä osin kuin Liikennevirasto ja yksityisraiteen haltija voivat siihen kohtuudella vaikuttaa;


14 §EY-tarkastus ja EY-tarkastusvakuutus


Hankintayksikkö tai sen edustaja antaa ilmoitetun laitoksen antaman EY-tarkastustodistuksen perusteella osajärjestelmää koskevan EY-tarkastusvakuutuksen Liikenteen turvallisuusvirastolle, jos osajärjestelmä on EY-tarkastustodistuksen perusteella olennaisten vaatimusten mukainen.


15 §EY-tarkastusvakuutuksen sisältö

EY-tarkastusvakuutus osoitetaan Liikenteen turvallisuusvirastolle ja sen tulee sisältää seuraavat tiedot:

17 §Teknisten asiakirjojen säilyttäminen

Hankintayksikön tai sen edustajan on säilytettävä 15 §:ssä tarkoitetut asiakirjat osajärjestelmän tarkastamisesta vastaavan ilmoitetun laitoksen laatiman EY-tarkastustodistuksen tukena. Asiakirjat liitetään EY-tarkastusvakuutukseen, joka hankintayksikön on toimitettava Liikenteen turvallisuusvirastolle. Asiakirjat on pyydettäessä toimitettava Euroopan unionin muiden jäsenvaltioiden viranomaisille.

18 §Yhteentoimivuuden osatekijän arviointimenettely sekä EY-vaatimuksenmukaisuusvakuutus ja EY-käyttöönsoveltuvuusvakuutus


Ilmoitetun laitoksen antaman tarkastustodistuksen perusteella valmistaja tai sen edustaja voi antaa yhteentoimivuuden osatekijälle EY-vaatimuksenmukaisuusvakuutuksen tai EY-käyttöönsoveltuvuusvakuutuksen Liikenteen turvallisuusviraston määräyksen mukaisesti, jos yhteentoimivuuden osatekijä vastaa tarkastustodistuksen perusteella olennaisia vaatimuksia.


24 §Turvallisuusjohtamisjärjestelmä

Rautatieyrityksen ja Liikenneviraston on valmisteltava rautatielain 30 §:ssä tarkoitettu turvallisuusjohtamisjärjestelmä siten, että siinä kuvataan riittävällä tarkkuudella organisaation vastuunjako rautatieturvallisuusasioissa. Turvallisuusjohtamisjärjestelmässä on osoitettava, miten turvallisuusvalvonta järjestetään organisaation eri tasoilla, henkilöstön osallistuminen turvallisuustehtävien hoitamiseen ja miten turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittäminen varmistetaan.


25 §Yhteiset turvallisuusindikaattorit

Liikenteen turvallisuusviraston on rautatiejärjestelmän turvallisuustavoitteiden saavuttamisen seurantaa varten esitettävä rautatielain 29 §:ssä tarkoitetussa vuosikertomuksessaan asetuksen liitteessä II mainitut yhteiset turvallisuusindikaattorit. Vuosikertomuksessa on ilmoitettava kaikki siinä käytetyt määritelmät ja laskentatavat. Jos virasto saa vuosikertomuksen julkaisemisen jälkeen uusia yhteisiin turvallisuusindikaattoreihin vaikuttavia tietoja, sen on muutettava sanottua vuotta koskevia indikaattoreita viimeistään seuraavassa vuosikertomuksessaan.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2010.

Ennen asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 2009

Liikenneministeri Anu VehviläinenHallitusneuvos Hannu Pennanen

LIITE I

1. Turvallisuusjohtamisjärjestelmän perusosat

Turvallisuusjohtamisjärjestelmän perusosat ovat seuraavat:

c) voimassa olevien, uusien ja muutettujen teknisten ja toiminnallisten vaatimusten tai muiden määräävien ehtojen täyttämistä koskevat menettelyt, jotka on vahvistettu

- yhteentoimivuuden teknisissä eritelmissä

- Liikenteen turvallisuusviraston antamissa turvallisuusmääräyksissä

- muissa asiaa koskevissa säännöksissä tai määräyksissä tai viranomaisten päätöksissä

sekä menettelyt, jotka koskevat asianomaisten vaatimusten täyttämisen varmistamista laitteiden ja toiminnan koko elinkaaren ajan;

LIITE II

Yhteiset turvallisuusindikaattorit

5. Turvallisuuden hallinnointiin liittyvät indikaattorit

Liikenneviraston ja rautatieyrityksen suorittamat sisäiset tarkastukset turvallisuusjohtamisjärjestelmää koskevien asiakirjojen mukaisesti. Suoritettujen tarkastusten kokonaismäärä ja lukumäärä prosenttiosuutena vaadituista tarkastuksista.

Sivun alkuun