512/2005

Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2005

Valtioneuvoston asetus koron alentamisesta vuokratalolainojen lainaehtojen ilmoitusperusteisen muuttamisen yhteydessä

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty ympäristöministeriön esittelystä, säädetään eräiden vuokratalolainojen lainaehtojen ilmoitusperusteisesta muuttamisesta 23 päivänä kesäkuuta 2005 annetun lain (511/2005) 4 §:n 2 momentin nojalla:

1 §
Soveltamisala

Alennettaessa valtion asuntolainan korkoa laina-ajan pidentämisen hyväksymisen yhteydessä eräiden vuokratalolainojen lainaehtojen ilmoitusperusteisesta muuttamisesta annetun lain (511/2005) 4 §:n 1 momentin mukaisesti noudatetaan mitä tässä asetuksessa säädetään koron alentamisen edellytyksistä, suuruudesta ja soveltamisesta.

2 §
Koron alentamisen edellytykset

Lainan korkoa alennetaan laina-ajan pidentämisen hyväksymisen yhteydessä, jos lainaa myönnettäessä vahvistettu lainoitetun kohteen hankinta-arvo ylittää:

1) 1 450 euroa asuinneliömetriltä Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla;

2) 1 150 euroa asuinneliömetriltä seuraavilla alueilla:

a) pääkaupunkiseudun lähialue, johon kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Porvoo, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti;

b) Tampereen seutu, johon kuuluvat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi;

c) Turun seutu, johon kuuluvat Askainen, Kaarina, Lemu, Lieto, Masku, Merimasku, Naantali, Paimio, Piikkiö, Raisio, Rusko, Sauvo, Turku, Vahto ja Velkua;

d) Jyväskylän seutu, johon kuuluvat Hankasalmi, Jyväskylä, Jyväskylän mlk, Korpilahti, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen;

e) Kuopion seutu, johon kuuluvat Karttula, Kuopio, Maaninka, Siilinjärvi ja Vehmersalmi;

f) Oulun seutu, johon kuuluvat Hailuoto, Haukipudas, Kempele, Kiiminki, Muhos, Oulu ja Oulunsalo; tai

3) 900 euroa asuinneliömetriltä muualla maassa.

3 §
Koron suuruus ja soveltaminen

Perittävä vuotuinen korko on koron alentamisen jälkeen toistaiseksi 3,25 prosenttia lainan jäljellä olevasta määrästä.

Korkoa tarkistetaan kunkin vuoden huhtikuun 1 päivästä käyttäen laskentaperusteena valtion euromääräisten kymmenen vuoden obligaatiolainojen kolmen vuoden keskiarvokorkoa vastaavaa korkokantaa. Jos kyseinen viitekorko nousee tai laskee enemmän kuin 0,5 prosenttiyksikköä, 1 momentissa tarkoitettu korko nousee tai laskee vastaavasti. Selvitettäessä, onko korkoa nostettava tai laskettava, kulloinkin voimassa olevaa viitekorkoa verrataan viitekorkoon, joka oli voimassa tämän asetuksen tullessa voimaan, taikka jos korkoa on myöhemmin muutettu, viitekorkoa verrataan siihen viitekorkoon, joka oli voimassa, kun korkoa viimeksi muutettiin.

Valtiokonttori vahvistaa viitekoron prosenttiyksikön sadasosan tarkkuudella vuosittain heinäkuun lopussa päättyneeltä 36 kuukauden ajanjaksolta seuraavana kalenterivuotena alkavaksi korontarkistuskaudeksi.

Korkoa alennetaan ilmoituksen hyväksymistä seuraavasta eräpäivästä lukien, myös silloin kun ilmoitus lainaehtojen muuttamiseksi on tehty ennen 21. lainavuotta.

4 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä heinäkuuta 2005.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2005

Ministeri
Hannes Manninen

Ylitarkastaja
Anu Kääriäinen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.