Kirkolliskokouksen päätös kirkon vaalijärjestyksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Johtosääntö
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 196/2003 (Julkaistu 31.12.2003)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti
kumotaan 8 päivänä marraskuuta 1991 hyväksytyn kirkon vaalijärjestyksen ( 1056/1993 ) 2 luvun 19 §:n 1 momentti sekä 3 luvun alaluvun D väliotsikko ja 10―12 §, sellaisina kuin niistä ovat 2 luvun 19 §:n 1 momentti kirkolliskokouksen päätöksessä 348/1998 ja 3 luvun 10 § päätöksessä 865/1995,
muutetaan 1 luvun 1 §, 2 luvun 19 §:n 2 momentti, 21 §:n 1 momentti ja 22 §, 3 luvun alalukujen B ja C väliotsikko ja 8―9 § sekä 4 luvun 7 §, sellaisena kuin niistä on 3 luvun 9 § osaksi päätöksessä 297/2000, seuraavasti:
1 lukuYleisiä määräyksiä
1 §
Tämän vaalijärjestyksen määräyksiä sovelletaan kirkkolain 8 luvussa tarkoitetuissa papinvaalissa ja seurakuntavaaleissa, 17 b luvussa tarkoitetuissa hiippakuntavaltuuston vaaleissa, 18 luvussa tarkoitetussa piispanvaalissa, 19 luvussa tarkoitetuissa tuomiokapitulin pappisasessorin ja maallikkojäsenen sekä lääninrovastin vaaleissa sekä 20 luvussa tarkoitetuissa kirkolliskokousedustajien vaaleissa.
2 lukuPapinvaali ja seurakuntavaalit
B. Vaaliluettelo
19 §
Vaaliluetteloa koskeva oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja jätettävä kirkkoherranvirastoon viimeistään vaaliluettelon nähtävilläoloajan päättymisen jälkeisenä toisena arkipäivänä. Oikaisuvaatimusta ei voida perustaa kirkkolain 8 luvun 3 §:n 1―3 momentissa säädettyjen määräpäivien jälkeen tapahtuneisiin muutoksiin.
21 §
Vaalilautakunnan päätöksestä tehtävä valitus osoitetaan hallinto-oikeuteen ja valituskirjelmä jätetään kymmenen päivän kuluessa päätöksen tekemisestä kirkkoherranvirastoon.
22 §
Vaaliluetteloa on noudatettava, vaikka lopullista päätöstä vaaliluettelon oikaisemisesta tehtyyn valitukseen ei ole saatettu vaalilautakunnan tietoon ennen vaaleja. Henkilön, jolla vaalilautakunnalle esitetyn hallinto-oikeuden päätöksen mukaan on äänioikeus, on kuitenkin annettava äänestää.
3 lukuPiispanvaali ja muut hiippakunnalliset vaalit
B. Tuomiokapitulin maallikkojäsenen ja pappisasessorin sekä lääninrovastin vaalit
8 §
Tuomiokapitulin maallikkojäsenen vaali toimitetaan suljetuin lipuin enemmistövaalina. Vaalissa äänestetään samalla kertaa jäsentä ja tämän ensimmäistä ja toista varajäsentä.
Hiippakuntavaltuusto ilmoittaa vaalin tuloksen tuomiokapitulille.
C. Hiippakuntavaltuuston vaalit
9 §
Hiippakuntavaltuuston jäsenten vaaleissa noudatetaan vastaavasti, mitä 4 luvussa säädetään kirkolliskokousedustajien vaaleista.
Maallikkojäsenten vaalissa äänestysliput painetaan vihreälle ja pappisjäsenten vaalissa keltaiselle paperille.
4 lukuKirkolliskokousedustajien vaalit
7 §
Ahvenanmaan seurakunnista valittavan maallikkoedustajan vaalissa asetetaan ehdokkaat kirkkolain 20 luvun 1 §:n 4 momentissa ja 6 §:ssä mainitulla tavalla erikseen. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjassa on nimettävä ehdokaslistassa yksi ehdokas edustajaksi sekä yksi ensimmäiseksi ja yksi toiseksi varamieheksi. Ehdokaslistojen yhdistelmässä numeroidaan vain ehdokaslistat.
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004.
Turussa 9 päivänä marraskuuta 2002
Kirkolliskokouksen puolestaJukka Paarma arkkipiispaKari Ventä kirkolliskokouksen sihteeri