300/1998
Dokumentin versiot
Annettu Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1998
Laki kirjanpitolain muuttamisesta
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan 30 päivänä joulukuuta 1997 annetun kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 1 §:n 2 momentti, 6 luvun 5 §:n 1 momentti ja 7 §:n 5 momentti, 9 luvun 2 §:n 1 momentti ja luvun ruotsinkielinen otsikko sekä
lisätään 2 luvun 9 §:ään uusi 2 momentti, 3 luvun 7 §:ään uusi 2 momentti, 5 luvun 17 §:ään uusi 2 momentti ja 6 luvun 7 §:ään uusi 6 momentti seuraavasti:
1 luku
Yleiset säännökset
1 §
Kirjanpitovelvollisuus
Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske julkisyhteisöä, Pohjoismaiden investointipankkia, Pohjoismaiden projektivientirahastoa eikä maatilatalouden harjoittajaa ellei tämä ole mainitussa momentissa tarkoitettu yhteisö tai säätiö.
2 luku
Liiketapahtumien kirjaaminen ja kirjanpitoaineisto
9 §
Kirjanpitoaineiston säilyttäminen ulkomailla
Kirjanpitovelvollisen Suomessa laadittu tosite saadaan viedä Suomesta, jos se on edellytyksenä ulkomaisen viranomaisen toimintaan perustuvan edun saamiselle. Kirjanpitovelvollisen on laadittava tositteesta oikeaksi todistettu jäljennös ennen tositteen viemistä Suomesta. Jäljennöksessä tai sen liitteessä on esitettävä tieto siitä milloin, minne ja mitä tarkoitusta varten tosite on viety. Jäljennös ja sen liite tulee sisällyttää Suomessa säilytettävään kirjanpitoaineistoon, ja niihin sovelletaan, mitä tositteesta säädetään.
3 luku
Tilinpäätös
7 §
Päiväys ja allekirjoitus
Jos tilinpäätöksen allekirjoittaja on esittänyt eriävän mielipiteen tilinpäätöksestä, on tätä koskeva lausuma sisällytettävä siihen hänen vaatimuksestaan.
5 luku
Arvostus- ja jaksotussäännökset
17 §
Arvonkorotus
Jos 1 momentissa tarkoitetun korotuksen kohteena on emoyrityksen omistamia tytäryrityksen osakkeita tai osuuksia, tytäryrityksen omistamia emoyrityksen osakkeita tai osuuksia on korotusta tehtäessä pidettävä arvottomina.
6 luku
Konsernitilinpäätös
5 §
Tytäryrityksen välitilinpäätös
Konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä 9 luvun 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua poikkeusta. Jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle.
7 §
Konsernin sisäiset erät ja vähemmistöosuudet
Tehtyjen ja suunnitelman mukaisten poistojen kertynyt erotus (poistoero) ja vapaaehtoiset varaukset merkitään konsernitaseeseen jaettuna omaan pääomaan ja laskennalliseen verovelkaan sekä niiden muutos konsernituloslaskelmaan jaettuna laskennallisen verovelan muutokseen ja tilikauden tulokseen.
Huolimatta siitä, mitä 5 momentissa säädetään, kirjanpitovelvollinen saa jättää laskennallisen verovelan ja sen muutoksen jakamatta konsernitilinpäätöksessään, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on ylittynyt enintään yksi 1 §:n 3 momentissa tarkoitetuista rajoista.
9 luku
Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset
2 §
Siirtymäsäännökset
Tätä lakia sovelletaan ensimmäisen kerran kirjanpitoon siltä tilikaudelta, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta 1998 tai sen jälkeen. Kirjanpitovelvollinen saa soveltaa tätä lakia kirjanpitoon sinä tilikautena, joka on kulumassa, kun laki tulee voimaan. Edellä 3 luvun 9 §:n 1 momentin 1―3 kohdassa tarkoitettu yhtiö saa soveltaa tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä kirjanpitoonsa tilikaudelta, joka päättyy 30 päivänä kesäkuuta 1999 tai sitä ennen, ja muu kirjanpitovelvollinen kirjanpitoonsa tilikaudelta, joka päättyy 31 päivänä joulukuuta 1999 tai sitä ennen.
Tämä laki tulee voimaan 15 päivänä toukokuuta 1998. Lain 9 luvun 2 §:n 1 momenttia sovelletaan kuitenkin 31 päivästä joulukuuta 1997.
HE 8/1998TaVM 5/1998
EV 27/1998
Helsingissä 30 päivänä huhtikuuta 1998
Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI
Kauppa- ja teollisuusministeri
Antti Kalliomäki