Asetus työllisyysasetuksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 181/1996 (Julkaistu 31.12.1996)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Työministerin esittelystä
kumotaan 29 päivänä tammikuuta 1993 annetun työllisyysasetuksen ( 130/1993 ) 53 §, sellaisena kuin se on 29 päivänä joulukuuta 1995 annetussa asetuksessa (1787/1995),
muutetaan 21 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohta, 34 a §, 34 b §:n 1 momentin 3 ja 5 kohta, 34 c §:n 3 momentti, 34 e §:n 1 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 34 a § ja 34 c §:n 3 momentti 21 päivänä tammikuuta 1994 annetussa asetuksessa (51/1994) sekä 34 b §:n 1 momentin 3 ja 5 kohta 3 päivänä maaliskuuta 1995 annetussa asetuksessa (273/1995) sekä 34 e §:n 1 momentti 29 päivänä joulukuuta 1995 annetussa asetuksessa (1787/1995), sekä
lisätään asetukseen mainitulla 3 päivänä maaliskuuta 1995 annetulla asetuksella kumotun 10 luvun tilalle uusi 10 luku, 46 §:ään, sellaisena kuin se on muutettuna mainitulla 3 päivänä maaliskuuta 1995 annetulla ja 17 päivänä joulukuuta 1993 annetulla asetuksella (1252/1993), uusi 3 momentti ja asetukseen uusi 50 b § seuraavasti:
21 §Tuen myöntämisen erityiset edellytykset
Työllistämistukea ei voida myöntää:
jos työnantaja on työssäkäyntialueella hakemuksen jättämistä edeltäneiden yhdeksän kuukauden aikana tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitä samoista tai samanlaisista tehtävistä taikka lyhentänyt heidän työaikaansa;
jos tukeen perustuva työhönottaminen aiheuttaisi muiden tukea saavan työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden irtisanomisen tai lomauttamisen taikka heidän työolosuhteidensa tai etuuksiensa huonontumisen;
34 a §Osa-aikalisä
Osa-aikaisten työntekomahdollisuuksien lisäämiseksi voidaan kokoaikatyöstä vapaaehtoisesti osa-aikatyöhön siirtyvälle työntekijälle myöntää valtion talousarviossa olevan määrärahan rajoissa ansiovähennyksen korvausta (osa-aikalisä) , jos työnantaja samalla sitoutuu vastaavaksi ajaksi palkkaamaan työvoimatoimistossa työttömänä työnhakijana olevan työvoimatoimiston osoittaman henkilön (osa-aikatyöllistetty) .
34 b §Osa-aikalisän myöntämisen edellytykset
Osa-aikalisän myöntämisen edellytyksenä on:
ettei osa-aikatyöhön siirtyvä saa samalta ajalta osa-aikatyön palkan lisäksi muuta palkkaa tai korvausta tekemästään työstä;
että osa-aikatyöhön siirtyvän työntekijän kokoaikainen palvelussuhde samaan työnantajaan on yhdenjaksoisesti kestänyt vähintään vuoden välittömästi ennen osa-aikatyöhön siirtymistä;
34 c §Osa-aikalisän maksamisen lopettaminen
Osa-aikalisän maksamista ei kuitenkaan lopeteta:
jos työnantaja kahden kuukauden kuluessa osa-aikatyöhön työllistetyn työn päättymisajankohdasta palkkaa työllistetyn tilalle 34 a §:ssä tarkoitetun työttömän työnhakijan; tai
jos työvoimatoimisto ei voi osoittaa osa-aikatyöhön soveltuvaa työllistettävää aikaisemmin työllistetyn tilalle.
34 e §Osa-aikalisän määrä ja kesto
Osa-aikalisän määrä on 50 prosenttia työnantajan ilmoittamasta osa-aikatyöhön siirtyneen työntekijän kokoaikatyön ja osa-aikatyön palkan erotuksesta. Määrä on kuitenkin enintään normaali työllistämistuki korotettuna 70 prosentilla. Kokoaikatyön palkka lasketaan osa-aikatyötä edeltäneen kokoaikatyön 12 kuukauden palkan keskiarvona.
10 lukuKuntoutus-, koulutus- ja työntekomahdollisuuden järjestäminen
41 §Kuntoutus-, koulutus- ja työntekomahdollisuuden selvittäminen
Työvoimatoimiston on selvitettävä työllisyyslain 18 §:n 1 momentissa tarkoitetulle henkilölle, että hänellä on oikeus työllistymistä edistävään kuntoutukseen tai koulutukseen. Lisäksi työvoimatoimiston on selvitettävä edellä tarkoitetulle henkilölle, että jos hänelle soveltuvaa koulutusta tai kuntoutusta ei voida järjestää, kunta on velvollinen järjestämään hänelle työntekomahdollisuuden kymmenen kuukauden ajaksi.
42 §Työllistämismenettely
Työvoimatoimiston on ilmoitettava työllistämisvelvolliselle kunnalle tämän työllistämisvelvollisuudesta (työllistämisilmoitus) . Työllistämisilmoituksesta tulee käydä ilmi työllistämisvelvollisuuden peruste, työllistettävän koulutus ja työkokemus sekä muut työllistämisen kannalta tarpeelliset tiedot.
Työllistämisilmoitus on tehtävä siten, että työntekomahdollisuus voidaan järjestää viipymättä työttömyysturvalain 26 §:n 1 momentissa säädetyn päivärahakauden enimmäiskeston täytyttyä, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen työttömyysturvalaissa säädetyn päivärahakauden enimmäiskeston täyttymistä.
Kunnan tulee järjestää työpaikka ja ilmoittaa siitä työvoimatoimistolle siten, että työhönosoitus voidaan antaa ennen työttömyysturvalaissa säädetyn päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Työllisyyslain 18 §:n 2 momentissa tarkoitetusta työstä solmitaan määräaikainen työsopimus, jossa varataan työntekijälle oikeus siirtyä kesken sopimuskauden uuteen työsuhteeseen.
13 lukuTyöllistämistuen myöntäminen ja maksaminen
46 §Hakeminen
Osa-aikalisää haetaan siltä työvoimatoimistolta, jonka toimialueella osa-aikatyöhön siirtyvän työpaikka sijaitsee, tai siltä työvoimatoimistolta, jonka työnhakija osa-aikalisän avulla työllistetään.
50 b §Työllistämistukea koskevan päätöksen allekirjoittaminen
Työllistämistukea koskeva päätös on allekirjoitettava. Päätökseen, joka annetaan koneellisessa tietojenkäsittelyssä tai muutoin ainakin osaksi painomenetelmää käyttäen aikaansaatuna asiakirjana, voidaan allekirjoitus kuitenkin merkitä koneellisesti.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1997.
Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1996
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARITyöministeriLiisa Jaakonsaari