Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1795/1995

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus liikevaihtoverottoman matkustajamyynnin järjestämisestä annetun asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 188/1995 (Julkaistu 29.12.1995)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministerin esittelystä

muutetaan liikevaihtoverottoman matkustajamyynnin järjestämisestä 14 päivänä kesäkuuta 1985 annetun asetuksen ( 485/85 ) nimike, 1 §, 2 §:n 3 momentti, 3 §:n 1 momentin 2 kohta ja 2 momentti, 4 §:n 1 momentti, 7 §:n 1 momentti ja 8―12 §, näistä 3 §:n 1 momentin 2 kohta sellaisena kuin se on 30 päivänä joulukuuta 1993 annetussa asetuksessa (1637/93), sekä

lisätään 2 §:ään, sellaisena kuin se on muutettuna mainitulla 30 päivänä joulukuuta annetulla asetuksella, uusi 4 momentti seuraavasti:Asetusarvonlisäverottoman matkustajamyynnin järjestämisestä

1  §

Arvonlisäverottomalla matkustajamyynnillä tarkoitetaan tässä asetuksessa arvonlisäverolain (1501/93) 70 b §:n 1 momentin mukaiset edellytykset täyttävää myyntiä matkustajalle.

Arvonlisäverotonta matkustajamyyntiä järjestävästä ja hallinnoivasta yrityksestä käytetään tässä asetuksessa nimitystä palautusliike.

2  §


Toimilupia myönnettäessä on arvonlisäveron käteispalautusjärjestelmän käyttöönottoa suunnittelevan palautusliikkeen kohdalla kiinnitettävä huomiota siihen, että matkustajamyyntipalvelua on saatavissa yleisimmillä rajanylityspaikoilla.

Edellä 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua myyntiä harjoittava kauppaliike ei tarvitse arvonlisäveron tilipalautusten suorittamiseen 1 momentissa tarkoitettua toimilupaa.

3  §

Toimilupaa tarkoittavassa hakemuksessa on:


2)

selvitettävä hakijan suunnittelema arvonlisäveron palautusjärjestelmä, erityisesti sen antamat verotarkastusmahdollisuudet ja matkustajalle annettavan palvelun luotettavuus;


Matkustajalle suoritettavien arvonlisäveron palautusten sekä asiamiesten palkkioiden ja palkkojen turvaamiseksi on palautusliikkeen annettava kauppa- ja teollisuusministeriölle ministeriön hyväksymä pankkitakaus tai luottovakuutus.

4  §

Lupa arvonlisäverottoman matkustajamyynnin järjestämiseen on myönnettävä, milloin tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten mukaiset edellytykset luvan myöntämiselle ovat olemassa.


7  §

Palautusliike voi tehdä asiamiessopimuksen arvonlisäverottomaan matkustajamyyntiin kuuluvien toimintojen suorittamisesta.


8  §

Edellä 2 §:n 3 momentissa tarkoitetun palautusliikkeen on järjestettävä matkustajamyyntijärjestelmä siten, että liike voi selvittää matkustajan kotipaikan ja todistaa hänen vieneen tavarat käyttämättöminä Euroopan yhteisöjen (yhteisö) lainsäädännön mukaiselta yhteisön arvonlisäveroalueelta myyntikuukautta seuraavien kolmen kuukauden kuluessa. Todistus on luovutettava tavarat myyneelle kauppaliikkeelle myynnin verottomuuden osoittamiseksi.

Muun palautusliikkeen on varmistettava matkustajamyynnin arvonlisäverottomuus tullin leimaamasta tositteesta.

9  §

Edellä 2 §:n 3 momentissa tarkoitettu palautusliike on velvollinen käyttämään kauppa- ja teollisuusministeriön hyväksymää arvonlisäveron palautukseen oikeuttavaa lomaketta ja suorittamaan matkustajalle arvonlisäveron palautusta myös muiden 2 §:n 3 momentissa tarkoitettujen palautusliikkeiden antamien lomakkeiden perusteella.

10  §

Palautusliike ja asiamies ovat velvolliset esittämään arvonlisäveroviranomaisille ja toimiluvan myöntäneelle viranomaiselle kaikki arvonlisäverottomaan matkustajamyyntiin liittyvät asiakirjat.

11  §

Sellaisen toimipaikan perustamiseen, josta matkustajalle suoritetaan tämän asetuksen mukaisesti arvonlisäveron palautusta hänen ylittäessään Suomen tullialueen rajan, on ennen sen avaamista saatava kauppa- ja teollisuusministeriön hyväksyminen.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun toimipaikan lakkauttamisesta on ilmoitettava kauppa- ja teollisuusministeriölle viipymättä.

12  §

Edellä 2 §:n 3 momentissa tarkoitetun palautusliikkeen on suoritettava arvonlisäveronpalautusta matkustajan toivomuksen mukaisesti joko hänen ylittäessään Suomen

tullialueen rajan tai kuukauden kuluessa sen jälkeen. Muun palautusliikkeen ja 1 §:n 1 momentissa tarkoitetun kauppaliikkeen on suoritettava matkustajamyynnin veronpalautusta kuukauden kuluessa siitä, kun liike on saanut tullin leimaaman tositteen.

Tavarasta, jonka Norjassa kotipaikan omaava henkilö ostaa Suomesta, voidaan arvonlisäveron palautusta suorittaa ainoastaan matkatavaran verotuksesta Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välisessä matkustajaliikenteessä sekä lentoasemalla tapahtuvasta verovapaasta myynnistä näissä valtioissa 26 päivänä maaliskuuta 1980 tehdyn sopimuksen (Suomen säädöskokoelma, sopimussarja 34/81) mukaisesti.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1996. Jo ennen asetuksen voimaantuloa voidaan kuitenkin ryhtyä sen täytäntöönpanemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Liikevaihtoverottoman matkustajamyynnin järjestämisestä annetun asetuksen (1637/93) mukaisen toimiluvan saaneen palautusliikkeen on toimiluvan peruuttamisen uhalla esitettävä tämän asetuksen voimaan tullessa veronpalautusta suorittavat toimipaikat kauppa- ja teollisuusministeriön hyväksyttäväksi kuukauden kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta.

Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1995

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMinisteriOle Norrback

Sivun alkuun