Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös elintarvikkeissa ja alkoholijuomissa käytettävistä väreistä
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1756/1995
- Alkuperäinen julkaisu
- Vihko 182/1995 (Julkaistu 29.12.1995)
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö on 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/95) 3 ja 48 §:n ja elintarvikelisäaineista 12 päivänä kesäkuuta 1992 annetun asetuksen (521/92) 6 ja 11 §:n nojalla päättänyt:
1 §Päätöksen tarkoitus
Tällä päätöksellä pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston 30 päivänä kesäkuuta 1994 antama direktiivi elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista väreistä (94/36/EY).
2 §Soveltamisala
Värillä tarkoitetaan tässä päätöksessä elintarvikelisäaineisiin kuuluvaa ainetta, jolla lisätään tai palautetaan ennalleen elintarvikkeen väriä.
Värit voivat olla elintarvikkeen luontaisia ainesosia tai muita luonnosta peräisin olevia aineksia, joita ei tavanomaisesti käytetä sellaisenaan elintarvikkeena tai elintarvikkeelle ominaisena ainesosana. Värejä ovat myös elintarvikkeista ja muista luonnosta peräisin olevista aineksista fysikaalisesti ja/tai kemiallisesti uuttamalla saadut valmisteet, joiden värjäävä ainesosa on uutettu erilleenravintoaineista ja aromaattisista aineista.
Väreiksi ei katsota tässä päätöksessä elintarvikkeiden valmistuksessa käytettäviä kuivattuja tai tiivistettyjä ainesosia tai mausteita, joilla on aromaattisten, maustavien tai ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi toissijaista värjäävää vaikutusta ja joista esimerkkeinä mainittakoon paprika, kurkuma ja sahrami.
Tämän päätöksen määräykset eivät koske elintarvikkeiden syötäväksi kelpaamattoman kuoren värjäämiseen käytettyjä aineita, joista esimerkkeinä mainittakoon juuston ja makkaran kuoren värjäävät aineet.
3 §Värien myynti kuluttajalle
Kuluttajalle saa myydä liitteessä I mainittuja värejä, ei kuitenkaan seuraavia värejä: E 123 amarantti
E 127 erytrosiini
E 128 punainen 2G
E 154 ruskea FK
E 160b annatto, biksiini, norbiksiini
E 161g kantaksantiini
E 173 alumiini
E 180 litorubiini BK
4 §Värien käyttö elintarvikkeessa
Ainoastaan liitteessä I mainittuja värejä saa käyttää elintarvikkeiden valmistuksessa.
Liitteessä II luetelluissa elintarvikkeissa on värien käyttö kiellettyä, ellei liitteissä III, IV tai V toisin määrätä.
Liitteissä III, IV ja V luetelluissa elintarvikkeissa saa käyttää värejä liitteissä määrätyillä ehdoilla. Värejä saa käyttää myös vastaaviin elintarvikkeisiin, jotka on tarkoitettuerityisruokavaliovalmisteista annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen (937/95) mukaiseen erityiskäyttöön.
Elintarvikkeissa yleisesti sallituista väreistä sekä niiden käytön ehdoista määrätään liitteessä V.
5 §Värien käyttö lihan ja kananmunien merkitsemiseen
Lihahygienialaissa (511/94) säädettyyn lihavalmisteiden terveysmerkintään ja muihin vaadittaviin merkintöihin voidaan käyttää ainoastaan väriä E 155 ruskea HT yksinään tai värejä E 133 briljanttisininen FCF ja E 129 allurapunainen AC yksinään tai sopivana seoksena.
Ainoastaan liitteessä I lueteltuja värejä voidaan käyttää kananmunien kuorien koristevärjäykseen tai leimaamiseen, kuten asetuksessa (ETY) N:o 1274/91 säädetään.
6 §Käsittelemättömät ja vähän käsitellyt elintarvikkeet
Liitteessä II mainitulla käsittelemättömällä ja vähän käsitellyllä elintarvikkeella tarkoitetaan sellaista elintarviketta, jonka alkuperäinen tila ei ole käsittelystä huomattavasti muuttunut. Vähäiseksi käsittelyksi katsotaan esimerkiksi peseminen, kuoriminen, nahanpoisto, leikkaaminen, jakaminen, erottaminen, paloittelu, viipalointi, raastaminen, hienontaminen, jauhaminen, siivilöinti, annostelu, pakastaminen, jäädyttäminen, jäähdyttäminen ja pakkaaminen.
7 §Värien enimmäismäärät
Liitteissä määrätyllä enimmäismäärällä tarkoitetaan värivalmisteen sisältämän värin määrää. Enimmäismäärä koskee nautintavalmista elintarviketta, joka on tehty valmistajan antaman ohjeen mukaan, ellei toisin määrätä.
Liitteissä mainittu ilmaisu quantum satis tarkoittaa, että enimmäispitoisuutta ei ole määrätty. Väriä saa tällöin käyttää hyvän valmistustavan mukaan siten, että määrä ei ylitä sitä mikä on tarpeen halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Värin käytöllä ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.
8 §Värin siirtymäperiaate
Sen estämättä, mitä muualla säädetään tai määrätään, elintarvikkeeseen saa sisältyä väriä seuraavissa tapauksissa:
liitteeseen II kuulumattomassa koostetussa elintarvikkeessa määrä, joka sallitaankoostetun elintarvikkeen jossakin ainesosassa tämän päätöksen mukaan, tai
yksinomaan koostetun elintarvikkeen valmistukseen tarkoitetussa elintarvikkeessa sellainen määrä, että koostettu elintarvike täyttää tämän päätöksen määräykset.
9 §Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1996.
Tällä päätöksellä kumotaan värejä koskevat määräykset, jotka sisältyvät elintarvikelisäaineista 8 päivänä heinäkuuta 1992 annettuun kauppa- ja teollisuusministeriön päätökseen (636/92) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja eräiden elintarvikerasvojen vitaminoinnista sekä lisäaineiden ja tunnistusaineiden käytöstä näihin valmisteisiin 19 päivänä helmikuuta 1987 annettuun maa- ja metsauml;talousministeriön päätökseen (182/87).
10 §Siirtymäsäännös
Kesäkuun 30 päivän 1996 jälkeen on kiellettyä myydä tai käyttää elintarviketta, jokaei täytä tämän päätöksen määräyksiä. Kuitenkin sellaiset elintarvikkeet, jotka on luovutettu kaupan pidettäväksi tai joiden merkinnät on tehty ennen kesäkuun 30 päivää 1996, saa myydä loppuun, vaikka ne eivät täytä tämän päätöksen määräyksiä, jos ne ovat tämän päätöksen voimaan tullessa voimassa olleiden määräysten mukainen.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 94/36/EY, EYVL N:o L 237, 10.9.1994, s. 13
Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 1995
Kauppa- ja teollisuusministeri Antti KalliomäkiKaupallinen neuvosAnna-Liisa Koskinen
Liite I
LUETTELO SALLITUISTA ELINTARVIKEVÄREISTÄ
Huomautus: Väreistä valmistetut alumiinivärilakat ovat myös sallittuja.
Numerotunnus | Nimi | Indeksinumero (1) tai kuvaus |
E 100 | Kurkumiini | 75300 |
E 101 | (i) Riboflaviini | |
(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti | ||
E 102 | Tartratsiini | 19140 |
E 104 | Kinoliinikeltainen | 47005 |
E 110 | Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCF | 15985 |
E 120 | Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo | 75470 |
E 122 | Atsorubiini, karmosiini | 14720 |
E 123 | Amarantti | 16185 |
E 124 | Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4R | 16255 |
E 127 | Erytrosiini | 45430 |
E 128 | Punainen 2G | 18050 |
E 129 | Allurapunainen AC | 16035 |
E 131 | Patenttisininen V | 42051 |
E 132 | Indigotiini, indigokarmiini | 73015 |
E 133 | Briljanttisininen FCF | 42090 |
E 140 | (i) Klorofyllit | 75810 |
(ii) Klorofylliinit | 75815 | |
E 141 | (i) Klorofyllikuparikompleksit | 75815 |
(ii) Klorofylliinikuparikompleksit | 75815 | |
E 142 | Vihreä S | 44090 |
E 150a | Sokerikulööri ( 2 ) | |
E 150b | Emäksinen sulfiittisokerikulööri | |
E 150c | Ammoniummenetelmän sokerikulööri | |
E 150d | Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | |
E 151 | Briljanttimusta BN, musta PN | 28440 |
E 153 | (Kasviperäinen) lääkehiili, kasvihiili | |
E 154 | Ruskea FK | |
E 155 | Ruskea HT | 20285 |
E 160a | (i) Karotenoidit | 75130 |
(ii) Beta-karoteeni | 40800 | |
E 160b | Annatto, biksiini, norbiksiini | 75120 |
E 160c | Paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini | |
E 160d | Lykopeeni | |
E 160e | Beta-apo-8'-karotenaali (C 30) | 40820 |
E 160f | Beta-apo-8'-karoteenihapon etyyliesteri (C 30) | 40825 |
E 161b | Luteoliini, luteiini | |
E 161g | Kantaksantiini | |
E 162 | Punajuuriväri, betalaiini, betaniini | |
E 163 | Antosyaanit | Saadaan fysikaalisinmenetelmin hedelmistä,marjoista ja kasviksista |
E 170 | Kalsiumkarbonaatti | 77220 |
E 171 | Titaanidioksidi | 77891 |
E 172 | Rautaoksidit ja -hydroksidit | 774917749277499 |
E 173 | Alumiini | |
E 174 | Hopea | |
E 175 | Kulta | |
E 180 | Litolirubiini BK |
(1) Indeksinumerot ovat ''Colour Index'' -julkaisun vuoden 1982 kolmannesta painoksesta, vol. 1―7, 1315. Sama koskee muutoksia 37―40 (125), 41―44 (127―50), 45―48 (130), 49―52 (132―50) ja 53―56 (135).
(2) Ilmaisu ''sokerikulööri'' viittaa värivoimakkuudeltaan vaihteleviin ruskeisiin värjäämiseen tarkoitettuihin valmisteisiin. Tämä ei koske sokerista kuumentamalla saatua aromaattista valmistetta, joka on tarkoitettu elintarvikkeiden maustamiseen (esim. makeiset ja konditoriatuotteet, alkoholijuomat).
Liite II
ELINTARVIKKEET, JOIHIN VÄRIEN KÄYTTÖ ON KIELLETTY, ELLEI LIITTEISSÄ III, IV TAI V TOISIN MÄÄRÄTÄ
Huomautus: Liitettä II sovellettaessa on otettava huomioon 8 §:ssä mainittu siirtymäperiaate.
1. Edellä 6 §:ssä tarkoitetut käsittelemättömät ja vähän käsitellyt elintarvikkeet
2. Pullotetut tai pakatut vedet
3. Maustamaton maito, kuorittu tai puoliksi kuorittu, pastöroitu tai steriloitu (UHT-käsittely mukaan lukien)
4. Kaakaolla maustettu maito
5. Maustamattomat piimät ja muut hapanmaitotuotteet
6. Maustamattomat osittain tai kokonaan kuivatut maitojauheet ja maitosäilykkeet
7. Maustamaton kirnumaito ja kirnupiimä
8. Maustamaton kerma ja kermajauhe
9. Eläin- ja kasvisöljyt ja -rasvat ( Huom .voi liitteessä III, margariini, minariini ja muut rasvaemulsiot sekä vedettömät rasvat liitteissä III ja IV)
10. Munat ja munavalmisteet
11. Jauhot ja muut myllyteollisuuden tuotteet sekä tärkkelys ( Huom. aamiaisvalmisteet liitteessä III)
12. Ruokaleipä ja sen kaltaiset tuotteet ( Huom. mallasleipä liitteessä III)
13. Makaronit kuten spagetit, tagliatellit ja gnocchit
14. Sokeri (sakkaroosi) ja muut mono- ja disakkaridit
15. Tomaattisose ja -säilykkeet
16. Tomaattipohjaiset kastikkeet kuten ketsuppi
17. Hedelmämehut ja -nektarit sekä kasvismehut
18. Hedelmät, marjat, kasvikset, perunat ja sienet, säilöttyinä ja kuivattuina sekä niistä tehdyt valmisteet, mukaan lukien oliivit ( Huom. kasvikset etikka- tai suolaliemessä tai öljyssä liitteessä III, säilötyt kirsikat liitteessä IV)
19. Erikoishillot, erikoishyytelöt ja kastanjasoseet sekä luumusoseet ( Huom. muut hillot, hyytelöt, marmeladit ja vastaavat valmisteet liitteessä III)
20. Kalat, nilviäiset ja äyriäiset, liha, siipikarjanliha ja riista sekä niistä tehdyt valmisteet, lukuun ottamatta näitä ainesosia sisältäviä eineksiä ja muita ruokavalmisteita ( Huom. eräät makkarat, pateet ja lihavalmisteet liitteessä III ja IV, kalanmäti sekä savustettu kala ja savusilli (Kippers) liitteessä IV)
21. Kaakaovalmisteet ja suklaan ainesosat suklaapohjaisissa tuotteissa
22. Paahdettu kahvi, tee, sikuri; tee- ja sikuriuute; tee-, kasvis-, hedelmä- ja viljapohjaiset juoma-ainekset, sekä niiden seokset ja pikavalmisteet
23. Ruokasuola, ruokasuolavalmisteet sekä mausteet ja mausteseokset
24. Viinit ja muut tuotteet sellaisina kuin ne on määritelty asetuksessa (ETY) N:o 822/87
25. Korn, Kornbrand, hedelmistä valmistetut tislatut alkoholijuomat, Ouzo, Grappa, Tsikoudia de Crète, Tsipouro de Macédoine, Tsipouro de Thessalie, Tsipouro de Tyrnavos, Eau-de-vie de marc marque nationale luxembourgoise, Eau-de-vie de seigle marque nationale luxembourgoise, London gin, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksessa (ETY) N:o 1576/89
26. Sambuca, Maraschino ja Mistra sellaisina kuin ne on määritelty asetuksessa (ETY) N:o 1180/91
27. Sangria, Clarea ja Zurra sellaisina kuin ne on määritelty asetuksessa (ETY) N:o 1601/91
28. Viinietikka ( Huom. etikka liitteessä III)
29. Lastenruoka-asetuksen (722/81) sekä äidinmaidonkorvikkeista ja vierotusvalmisteista annetun asetuksen (337/94) tarkoittamat lastenruoat
30. Hunaja
31. Maltaat ja mallastuotteet
32. Maustamattomat kypsytetyt juustot ja tuorejuustot ( Huom. eräät maustetut juustot liitteissä III ja IV)
33. Lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettu voi
Liite III
ELINTARVIKKEET, JOIHIN VOIDAAN LISÄTÄ VAIN SEURAAVIA SALLITTUJA VÄREJÄ
Elintarvike | Sallitut värit | Enimmäismäärä |
Mallasleipä | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Olut Pullotettu siideri | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Voi (myös vähärasvainen voi ja voiöljy) | E 160a Karotenoidit | quantum satis |
Margariini, minariini, muut rasvaemulsiot sekä vedettömät rasvat | E 160a Karotenoidit E 100 Kurkumiini E 160b Annatto, biksiini, norbiksiini | quantum satisquantum satis 10 mg/kg |
Sage Derby- juusto | E 140 Klorofyllit ja klorofylliinit E 141 Klorofylli- ja klorofylliinikuparikompleksit | quantum satis |
Oranssin, keltaisen tai taitetun valkoisen väriset kypsytetyt juustot sekä maustamaton sulatejuusto | E 160a KarotenoiditE 160c Paprikauute | quantum satis |
E 160b Annatto, biksiini, norbiksiini | 15 mg/kg | |
Red Leicester- juusto | E 160b Annatto, biksiini, norbiksiini | 50 mg/kg |
Mimolette- juusto | E 160b Annatto, biksiini, norbiksiini | 35 mg/kg |
Morbier- juusto | E 153 Kasviperäinen lääkehiili | quantum satis |
Persiljalla maustettu punainen juusto | E 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo | 125 mg/kg |
E 163 Antosyaanit | quantum satis | |
Etikka | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Whisky, whiskey , viljapohjaiset alkoholijuomat (muut kuin Korn , Kornbrand tai eau-de-vie de seigle marque nationale luxembourgeoise ), eau-de-vie, rommi, Brandy , Wembrand , rypäleiden puristusjäännöksestä tislaamalla valmistetut alkoholijuomat tai marc (muut kuin Tsikoudia , Tsipouro ja Eau-de-vie de marc Marque nationaleluxembourgeoise ), Grappa invecchiata , Bagaceira velha , kuten asetuksessa (ETY) N:o 1576/89 on esitetty | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Maustetut viinipohjaiset juomat (bitter soodaa lukuun ottamatta) ja maustetut viinit, kuten asetuksessa (ETY) N:o 1601/91 on esitetty | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Americano | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri E 163 Antosyaanit | quantum satis |
E 100 Kurkumiini E 101(i) Riboflaviini(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti E 102 Tartratsiini E 104 Kinoliinikeltainen E 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo E 122 Atsorubiini, karmosiini E 123 Amarantti E 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4R | 100 mg/l yksinään tai yhteensä | |
Bitter sooda, bitter vino , kuten asetuksessa (ETY) N:o 1601/91 on esitetty | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
E 100 Kurkumiini E 101(i) Riboflaviini(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti E 102 Tartratsiini E 104 Kinoliinikeltainen E 110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCFE 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo E 122 Atsorubiini, karmosiini E 123 Amarantti E 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4RE 129 Allurapunainen AC | 100 mg/l yksinään tai yhteensä | |
Väkevät viinit ja määrätyillä alueilla tuotetut väkevät laatuviinit | E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | quantum satis |
Etikassa, öljyssä tai suolaliemessä säilötyt vihannekset (oliiveja lukuunottamatta) | E 101(i) Riboflaviini(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti E 140 Klorofyllit ja klorofylliinit E 141 Klorofylli- ja klorofylliinikuparikompleksit E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri E 160a(i) Karotenoidit(ii) Beta-karoteeni E 162 Punajuuriväri, betalaiini, betaniini E 163 Antosyaanit | quantum satis |
Puristetut, paisutetut ja/tai hedelmillä maustetut aamiaismurot | E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 160a Karotenoidit E 160b Annatto, biksiini, norbiksiini E 160c Paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini | quantum satisquantum satis 25 mg/kg quantum satis |
Hedelmillä maustetut aamiaismurot | E 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo E 162 Punajuuriväri, betalaiini, betaniini E 163 Antosyaanit | 200 mg/kgyksinään tai yhteensä |
Hillot, hyytelöt ja marmeladit ja muut vastaavat valmisteet, myös vähäenergiaiset tuotteet | E 100 Kurkumiini E 140 Klorofyllit ja klorofylliinit E 141 Klorofylli- ja klorofylliinikuparikompleksit E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri E 160a(i) Karotenoidit(ii) Beta-karoteeni E 160c Paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini E 162 Punajuuriväri, betalaiini, betaniini E 163 Antosyaanit | quantum satis |
E 104 KinoliinikeltainenE 110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCFE 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo E 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4RE 142 Vihreä SE 160d Lykopeeni E 161b Luteoliini, luteiini | 100 mg/kgyksinään tai yhteensä | |
Makkarat, pateet ja terriinit | E 100 Kurkumiini E 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappoE 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri E 160a KarotenoiditE 160c Paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini E 162 Punajuuriväri, betalaiini, betaniini | 20 mg/kg 100 mg/kg quantum satisquantum satisquantum satisquantum satis 20 mg/kg 10 mg/kg quantum satis |
Lounaslihasäilyke (luncheonmeat) | E 129 Allurapunainen AC | 25 mg/kg |
Aamiaismakkarat, jotka sisältävät vähintään 6 % viljaa Hampurilaispihvi (Burgermeat), joka sisältää vähintään 4 % kasvis- tai viljatuotteita | E 129 Allurapunainen ACE 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri | 25 mg/kg 100 mg/kg quantum satisquantum satisquantum satisquantum satis |
Chorizo-makkara Salchichon | E 120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappoE 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4R | 200 mg/kg 250 mg/kg |
Sobrasada | E 110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCFE 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4R | 135 mg/kg 200 mg/kg |
Pasturmas (syötävä päällyskerros) | E 100 Kurkumiini E 101(i) Riboflaviini(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti E 120Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo | quantum satis |
Kuivatut perunarakeet ja -hiutaleet | E 100 Kurkumiini | quantum satis |
Säilötyt kokonaiset ja soseutetut herneet | E 102 Tartratsiini E 133 Briljanttisininen E 142Vihreä S | 100 mg/kg 20 mg/kg 10 mg/kg |
Liite IV
VAIN TIETYISSÄ ELINTARVIKKEISSA SALLITTAVAT VÄRIT
Väri | Elintarvikkeet | Enimmäismäärä |
E 123 Amarantti | Viinit, aperitiivit, viinat, myös tuotteet jotka sisältävät alle 15 tilavuusprosenttia alkoholiaKalanmäti | 30 mg/l 30 mg/kg |
E 127 Erytrosiini | Säilötyt tai sokeroidut kirsikat Sokeriliemeen säilötyt kirsikat (Bigarreaux) | 200 mg/kg 150 mg/kg |
E 128 Punainen 2G | Aamiaismakkarat, jotka sisältävät vähintään 6 % viljaa Hampurilaispihvi (Burgermeat), joka sisältää vähintään 4 % kasvis- ja/tai viljatuotteita | 20 mg/kg |
E 154 Ruskea FK | Savusillit (Kippers) | 20 mg/kg |
E 161g Kantaksantiini | Strasbourgin makkara (Saucisses de Strasbourg) | 15 mg/kg |
E 173 Alumiini | Makeiskuorrutukset leivosten ja kakkujen koristeluun | quantum satis |
E 174 Hopea | Makeiskuorrutukset Suklaiden koristeet Liköörit | quantum satis |
E 175 Kulta | Makeiskuorrutukset Suklaiden koristeet Liköörit | quantum satis |
E 180 Litolirubiini BK | Syötävä juustonkuori | quantum satis |
E 160bAnnatto, biksiini,norbiksiini | Margariini, minariini, muut rasvaemulsiot ja vedettömät rasvat Koristeet ja kuorrutteet Konditoriatuotteet Jäätelöt, jäädykkeet, mehu- ja juomajäät Liköörit, myös väkijuomat, joiden alkoholipitoisuus on alle 15 tilavuus-% Maustetut sulatejuustot Oranssin, keltaisen tai taitetun valkoisen väriset kypsytetyt juustot sekä maustamaton sulatejuusto Jälkiruoat Maustetut kuivat suolapalat, perunasta, viljasta tai tärkkelyksestä valmistetut ― puristetut tai paisutetut suolapalat ― muut suolapalat sekä suolapähkinät | 10 mg/kg 20 mg/kg 10 mg/kg 20 mg/kg 10 mg/l 15 mg/kg 15 mg/kg 10 mg/kg 20 mg/kg 10 mg/kg |
Savustettu kala Syötävä juustonkuori ja muut syötävät päällysteet Red Leicester- juusto Mimolette- juustoPuristetut, paisutetut ja/tai hedelmillä maustetut aamiaismurot | 10 mg/kg 20 mg/kg 50 mg/kg 35 mg/kg 25 mg/kg |
Liite V
MUISSA KUIN LIITTEISSÄ II JA III LUETELLUISSA ELINTARVIKKEISSA SALLITUT VÄRIT
Väriluettelo 1
Tässä luettelossa mainittuja värejä saa käyttää quantum satis kaikissa elintarvikkeissa lukuun ottamatta liitteissä II ja III mainittuja elintarvikkeita.
E 101 (i) Riboflaviini(ii) Riboflaviini-5'-fosfaatti E 140 Klorofyllit ja klorofylliinit E 141 Klorofylli- ja klorofylliinikuparikompleksit E 150a Sokerikulööri E 150b Emäksinen sulfiittisokerikulööri E 150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri E 150d Ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri E 153(Kasviperäinen) lääkehiili, kasvihiili E 160aKarotenoidit ja beta-karoteeni E 160c Paprikauute, kapsantiini, kapsorubiini E 162 Punajuuriväri, betalaiini, betaniini E 163 Antosyaanit E 170 Kalsiumkarbonaatti E 171 Titaanidioksidi E 172 Rautaoksidit ja -hydroksidit
Väriluettelo 2
Tässä luettelossa mainittuja värejä voidaan käyttää yksinään tai yhdessä tämän liitteen taulukossa mainituissa elintarvikkeissa ottamalla huomioon väriluettelon 3 väreille asetetut erityisrajoitukset ja taulukossa määrätyt värien enimmäismäärät.
E 100 Kurkumiini E 102 Tartratsiini E 104 Kinoliinikeltainen E 110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCFE 120Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo,E 122 Atsorubiini, karmosiini E 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4RE 129Allurapunainen ACE 131Patenttisininen VE 132 Indigotiini, indigokarmiini E 133Briljanttisininen FCFE 142Vihreä SE 151Briljanttimusta BN, musta PNE 155Ruskea HTE 160d Lykopeeni
E 160e Beeta-apo-8'-karotenaali (C30)E 160fBeeta-apo-8'-karoteenihapon etyyliesteri (C30)E 161bLuteoliini, luteiini
Väriluettelo 3
Tässä luettelossa mainittuja värejä saa käyttää maustetuissa alkoholittomissa juomissa, jäätelöissä, jäädykkeissä, mehu- ja juomajäissä, jälkiruoissa, konditoriatuotteissa sekä makeisissa enintään 50 mg/kg tai 50 mg/l.
E 110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset yellow FCFE 122 Atsorubiini, karmosiini E 124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen A, Ponceau 4RE 155 Ruskea HT
Taulukko
Elintarvikkeet | Enimmäismäärä |
Maustetut alkoholittomat juomat( Huom. väriluettelo 3:n rajoitukset) | 100 mg/l |
Sokeroidut marjat, hedelmät ja vihannekset sekä säilötyt punaiset hedelmät ja marjat | 200 mg/kg |
Makeiset( Huom. väriluettelo 3:n rajoitukset) | 300 mg/kg |
Koristeet ja kuorrutteet | 500 mg/kg |
Konditoriatuotteet (esimerkiksi wiener-leivät, keksit, kakut ja vohvelit)( Huom. väriluettelo 3:n rajoitukset) | 200 mg/kg |
Jäätelöt, jäädykkeet, mehu- ja juomajäät( Huom. väriluettelo 3:n rajoitukset) | 150 mg/kg |
Maustetut sulatejuustot | 100 mg/kg |
Jälkiruoat, myös maustetut maitopohjaiset valmisteet( Huom. väriluettelo 3:n rajoitukset) | 150 mg/kg |
Kastikkeet, mausteet (esim. curry-jauhe, tandoori), pikkelsit, chutney ja vastaavat | 500 mg/kg |
Sinapit | 300 mg/kg |
Kala- ja äyriäistahnat | 100 mg/kg |
Esikeitetyt äyriäiset | 250 mg/kg |
Lohijäljitelmät ja surimi | 500 mg/kg |
Kalanmäti | 300 mg/kg |
Savustettu kala | 100 mg/kg |
Maustetut kuivat suolapalat, perunasta, viljasta tai tärkkelyksestä valmistetut― puristetut tai paisutetut suolapalat― muut suolapalat sekä suolapähkinät | 200 mg/kg 100 mg/kg |
Syötävä juustonkuori ja muut syötävät päällysteet | quantum satis |
Painonsäätelyyn tarkoitetut täysvalmisteet, jotka korvaavat yksittäisen aterian tai koko päivän ruokavalion | 50 mg/kg |
Terveydenhoitohenkilöstön valvonnassa käytettävät täysvalmisteet ja ravintolisät | 50 mg/kg |
Nestemäiset ruokavalion lisäravinteet | 100 mg/l |
Kiinteät ruokavalion lisäravinteet | 300 mg/kg |
Keitot | 50 mg/l |
Kasvisproteiineista valmistetut lihan ja kalan jäljitelmät | 100 mg/kg |
Alkoholijuomat (mukaan lukien tuotteet, joiden alkoholipitoisuus on enintään 15 tilavuusprosenttia), ei kuitenkaan liitteissä II tai III mainitut | 200 mg/l |
Maustetut viinit, viinistä valmistetut maustetut juomat ja viinituotteista valmistetut maustetut sekoitukset, kuten asetuksessa (ETY) N:o 1601/91 mainitut, ei kuitenkaan liitteissä II tai III mainitut | 200 mg/l |
Hedelmäviinit (hiilihapottomat tai hiilihapolliset)Siideri (ei kuitenkaan pullotettu siideri) ja päärynäviiniHedelmäviinit, maustettu siideri ja päärynäviini | 200 mg/l |