1265/1995

Annettu Helsingissä 8 päivänä marraskuuta 1995

Valtiovarainministeriön päätös EU-juhlarahan lyömisestä

Valtiovarainministeriö on 16 päivänä huhtikuuta 1993 annetun rahalain (358/93) 7 §:n 2 momentin nojalla päättänyt:

1  §

Suomen Euroopan unioniin liittymisen johdosta lyödään käyttörahasarjaan 10 markan juhlaraha. Juhlarahaa valmistetaan sekä alumiinipronssi- ja nikkelikupariseoksesta että kulta- ja hopeaseoksesta.

2  §

Juhlarahan keskiosa, halkaisijaltaan 18 + 0,5 millimetriä, on alumiinipronssia tai kultaseosta ja ympärillä oleva renkaan muotoinen osa nikkelikuparia tai hopeaseosta.

Alumiinipronssissa on 92 prosenttia painosta kuparia, 6 prosenttia alumiinia ja 2 prosenttia nikkeliä. Nikkelikuparissa on 75 prosenttia painosta kuparia ja 25 prosenttia nikkeliä.

Kultaseoksessa on 584 promillea kultaa, 209 promillea hopeaa ja 207 promillea kuparia. Hopeaseoksessa on 925 promillea hopeaa ja 75 promillea kuparia.

3  §

Alumiinipronssista ja nikkelikupariseoksesta valmistetun juhlarahan paino on 8,8 + 0,30 grammaa ja kulta- ja hopeaseoksesta valmistetun juhlarahan paino 12,2 + 0,30 grammaa. Juhlarahan halkaisija on 27,25 + 0,05 millimetriä.

4  §

Juhlaraha on ympyrän muotoinen ja siinä on kulutusreuna. Kuvat ja kirjoitukset laakapinnoilla on sijoitettu siten, että rahaa kirjan lehden tavoin käännettäessä kumpikin puoli on oikein päin.

Rahassa voi olla Rahapaja Oy:n johtajan sukunimen alkukirjain M.

Kulta- ja hopeaseoksesta valmistettavan rahan tunnuspuolella on kullan ja hopean merkit Au ja Ag.

5  §

Juhlarahan leimat ovat seuraavien selitelmän ja kuvien mukaiset.

Rahan tunnuspuolella on vasemmalle lentävä joutsen ja keskiosan  reunoilla kaksitoista (EU) tähteä. Reunassa on tekstit EU, 1995 ja SUOMI FINLAND.

Arvopuolella on pihlajan lehtiä ja kaksi marjaterttua, jotka ovat osittain keskiosassa ja osittain renkaassa. Keskiosassa on lisäksi ylhäällä arvomerkintä 10 ja renkaassa alhaalla kehäkirjoituksena teksti MARKKAA MARK.

6  §

Osa lyöntimäärästä voidaan lyödä erikoislyöntinä, jolloin rahoissa on peilikiiltoinen pohja ja mattapintainen kuvio.

7  §

Juhlarahan leimojen tarkemmat yksityiskohdat ilmenevät Rahapaja Oy:n hallussa olevista perusmalleista ja -työkaluista.

8  §

Tämä päätös tulee voimaan 15 päivänä marraskuuta 1995.

Helsingissä 8 päivänä marraskuuta 1995

Ministeri
Arja Alho

Budjettineuvos
Raine Vairimaa

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.