852/1995

Annettu Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 1995

Sosiaali- ja terveysministeriön päätös käymisteitse valmistetun enintään 13 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän alkoholijuoman myyntipaikasta ja myyntitoiminnasta

Sosiaali- ja terveysministeriö on 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun alkoholilain (1143/94) 40 §:n 2 momentin 2, 3 ja 5 kohdan nojalla päättänyt:

1 §
Soveltamisala ja määritelmät

Tällä päätöksellä määrätään alkoholilain 14 §:n 2 momentissa tarkoitetun käymisteitse valmistetun enintään 13 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän alkoholijuoman vähittäismyynnin harjoittamisesta.

Tässä päätöksessä tarkoitetaan:

1) tilaviinillä sosiaali- ja terveysministeriön päätöksessä 851/95 tarkoitettua tilaviiniä;

2) sahdilla olutta, jonka valmistuksessa on käytetty sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen hyväksymiä perinteen mukaisia raaka-aineita siten, että juoman alkoholi muodostuu siitä sokerista, joka on syntynyt valmistuksessa käytetyistä maltaista ja niiden ohella käytetyistä muista viljatuotteista;

3) tilaviinin valmistuspaikalla tuotantotilaa, jossa tapahtuu tilaviinin käyminen ja kypsyttäminen, sekä

4) sahdin valmistuspaikalla tuotantotilaa, jossa tapahtuu sahdin valmistus kokonaisuudessaan raaka-aineesta valmiiseen tuotteeseen.

2 §
Yleiset ehdot

Lupa alkoholilain 14 §:n 2 momentissa tarkoitettuun vähittäismyyntiin voidaan myöntää ainoastaan tilaviinin ja sahdin valmistajalle.

3 §
Myyntipaikan sijainti

Myyntipaikan tulee sijaita siten, että alkoholijuomien myynti ei aiheuta järjestyshäiriöitä tai muita haittoja ympäristön asukkaille taikka yhdyskunnan palveluille ja muille toiminnoille.

Myyntipaikan tulee sijaita tilaviinin tai sahdin valmistuspaikan välittömässä tai läheisessä yhteydessä.

4 §
Myyntitilojen asianmukaisuus

Myyntitilojen tulee olla asianmukaisesti varustettu ja myynnin tulee tapahtua sisätiloissa.

5 §
Myyntitoiminnan asianmukaisuus

Myymälässä saa pitää kaupan vain luvanhaltijan itsensä valmistamia tuotteita.

Myymälässä ei saa pitää kaupan muuta alkoholijuomaa kuin tilaviiniä ja sahtia sekä tilaviinin ohella muuta luvanhaltijan valmistamaa hedelmäviiniä, joka täyttää tilaviinille asetetut ehdot raaka-aineen omavaraisuutta lukuun ottamatta.

Alkoholijuomien vähittäismyynti lähettämällä tai toimittamalla niitä tilaajalle tai ostajalle on kielletty.

6 §
Tehokkaan valvonnan edellyttämät järjestelyt

Myyntijärjestelyt on toteutettava niin, että alkoholilain 16 §:ssä tarkoitetun vähittäismyyntikiellon toteutumista voidaan luotettavasti valvoa ja epäkohdat ja häiriöt voidaan tehokkaasti ehkäistä.

Myyntipaikan järjestelyt on toteutettava niin, että alkoholilain 58 §:n 1 momentin kohdassa tarkoitettua nauttimiskieltoa voidaan tehokkaasti valvoa ja säädettyjä alkoholijuomien myyntiaika- ja mainontarajoituksia noudattaa.

7 §
Myynti ravitsemusliikkeen yhteydessä

Vähittäismyyntiä ei saa harjoittaa samassa tilassa kuin alkoholijuomien anniskelua. Jos myyntipaikan kokonaisuuteen kuuluu sekä vähittäismyyntiliike että ravitsemusliike, tulee näiden liiketoimintojen ja liiketilojen olla selvästi toisistaan erillään omine kassatoimintoineen.

8 §
Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 12 päivänä kesäkuuta 1995.

Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 1995

Ministeri
Terttu Huttu

Hallitusneuvos
Raimo Salonen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.