Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

273/1995

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus työllisyysasetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Työministerin esittelystä

kumotaan 29 päivänä tammikuuta 1993 annetun työllisyysasetuksen ( 130/93 ) 20 §, 21 §:n 2 momentti, 8 ja 10 luku sekä 48 §:n 3 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 20 § ja 10 luku osittain muutettuina 16 päivänä syyskuuta 1994 annetulla asetuksella (818/94) sekä 8 luku osittain muutettuna 21 päivänä tammikuuta 1994 annetulla asetuksella (51/94),

muutetaan 17, 19, 22 ja 23 §, 24 §:n 1 momentti, 30 ja 32 §, 34 b §:n 1 momentin 3 ja 4 kohta, 46 §:n 1 momentti, 47 §, 48 §:n 1 momentti ja 53 §, sellaisina kuin niistä ovat 17 § osittain muutettuna 13 päivänä huhtikuuta 1993 annetulla asetuksella (334/93), 19 § osittain muutettuna mainitulla 21 päivänä tammikuuta 1994 annetulla asetuksella, 22 § osittain muutettuna mainitulla 16 päivänä syyskuuta 1994 annetulla asetuksella, 34 b § 1 momentin 3 ja 4 kohta mainitussa 21 päivänä tammikuuta 1994 annetussa asetuksessa, 46 §:n 1 momentti mainitussa 16 päivänä syyskuuta 1994 annetussa asetuksessa sekä 47 § muutettuna viimeksi mainitulla asetuksella ja 17 päivänä joulukuuta 1993 annetulla asetuksella (1252/93) sekä

lisätään 2 §:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna mainitulla 17 päivänä joulukuuta 1993 annetulla asetuksella, uusi 2 momentti, 18 §:ään uusi 4 momentti, asetuksen 4 lukuun uusi 22 a ja 22 b § sekä 34 b §:n 1 momenttiin, sellaisena kuin se on mainitussa 21 päivänä tammikuuta 1994 annetussa asetuksessa, uusi 5 kohta seuraavasti:

2 §Määritelmät


Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna pitkäaikaistyöttömänä voidaan pitää myös sellaista pitkään työttömänä ollutta henkilöä:

1)

joka yhtäjaksoisen työttömyyden sijasta on ollut useammassa työttömyysjaksossa yhteensä vähintään 12 kuukautta työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa ja

2)

joka työttömyyden kokonaiskeston perusteella on rinnastettavissa yhtäjaksoisesti 12 kuukautta työttömänä olleeseen työnhakijaan.

17 §Tuen myöntämisen yleiset edellytykset

Työllisyysmäärärahoista voidaan myöntää työllistämistukea valtion talousarviossa olevan määrärahan rajoissa kunnalle, kuntayhtymälle ja muulle yhteisölle sekä yritykselle ja muulle työnantajalle työttömän työmarkkinoille sijoittumisedellytysten parantamiseksi. Työllistämistukea voidaan myöntää työministeriön vuosittain vahvistamien työvoimapoliittisten tavoitteiden mukaisesti sellaisten työllisyyslaissa ja tässä asetuksessa tarkoitettujen työttömien työllistämiseen, joita ei voida työllistää työvoimapalvelujen avulla tai muilla työllistymistä edistävillä toimenpiteillä.

Työllistämistuella järjestettävän työn, oppisopimuskoulutuksen ja työharjoittelun tarkoituksena on erityisesti:

1)

edistää ensimmäistä kertaa työmarkkinoille tulevien työttömien työhön sijoittumista työharjoittelun ja työkokemuksen kartuttamisen avulla;

2)

edistää pitkään työttömänä olleiden työnhakijoiden palaamista työmarkkinoille;

3)

parantaa yhdessä muiden työllistymistä edistävien toimenpiteiden kanssa työttömien työllistymismahdollisuuksia ja sopeutumista työelämän rakenteellisiin muutoksiin; sekä

4)

estää työttömien syrjäytymistä työmarkkinoilta.

18 §Työllistämistuella työllistämisen yhdistäminen muihin toimenpiteisiin


Työllistämistuki voidaan lisäksi yhdistää työttömän työllistymisedellytyksiä parantavaksi palvelukokonaisuudeksi siten, että työttömälle järjestetään työllistämistukeen yhdistettynä joko ennen työllistämistä tai sen jälkeen työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain (763/90) mukaista koulutusta tai työllistymistä edistävää kuntoutusta.

19 §Yritykselle myönnettävän tuen yleiset edellytykset

Työllistämistukea voidaan myöntää yritykselle:

1)

joka tekee työvoimatoimiston osoittaman työttömän työnhakijan kanssa oppisopimuskoulutuksesta annetussa laissa (1605/92) tarkoitetun oppisopimuksen;

2)

joka tekee työvoimatoimiston osoittaman työttömän työnhakijan kanssa työsopimuslaissa (320/70) tarkoitetun toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen; tai

3)

joka järjestää 18 §:n 4 momentissa tarkoitettuun palvelukokonaisuuteen liittyvän valmentavan työtilaisuuden vaikeasti työllistettävän työttömän työllistymisedellytysten parantamiseksi.

22 §Tuen määrä

Työllistämistukea maksetaan päivää ja henkilöä kohti vähintään normaali työllistämistuki ja enintään normaali tuki 80 prosentilla korotettuna.

Normaali tai korotettu tuki voidaan maksaa työnantajalle sellaisen työn järjestämiseksi, jossa työaika on palkanmaksukautta vastaavana ajanjaksona vähintään 85 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.

Tukea maksetaan niiltä päiviltä, joilta työnantaja on velvollinen maksamaan palkkaa, kuitenkin enintään viideltä päivältä viikossa.

22 a §Tuen ja palvelukokonaisuuden kesto

Työllisyysmäärärahoista voidaan myöntää henkilöstön palkkaukseen työllistämistukea enintään 10 kuukaudeksi kerrallaan. Oppisopimuskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun työsopimuksen perusteella työllistämistukea voidaan kuitenkin myöntää koko sopimuskauden ajaksi.

Sen jälkeen kun henkilö on ollut työllisyysmäärärahoin työllistettynä 1 momentissa säädetyn enimmäisajan yhden tai useamman työnantajan palveluksessa, ei häntä voida osoittaa uudelleen työllisyysmäärärahoin tuettuun työhön, ennen kuin hän on ollut viimeisten kuuden kuukauden aikana vähintään viisi kuukautta työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa. Tätä vähimmäisaikaa sovelletaan vajaakuntoiseen ja työnsuunnittelijaan kuitenkin vasta sen jälkeen, kun he ovat olleet työllisyysmäärärahoin työllistettyinä kaksi vuotta.

Työttömälle voidaan järjestää 18 §:n 4 momentissa tarkoitettu palvelukokonaisuus siten, että työllistämistuella työllistämisen ja muiden toimenpiteiden kesto on yhteensä enintään 18 kuukautta. Tällöin tuella työllistämisen osuus palvelukokonaisuudessa ei saa ylittää 10 kuukauden enimmäisaikaa.

Vajaakuntoiselle järjestettävän palvelukokonaisuuden kesto voi kuitenkin olla yhteensä enintään kaksi vuotta.

22 b §Useampaa vuotta koskevat päätökset

Useampaa kalenterivuotta koskevat päätökset työllisyysmäärärahoista henkilöstön palkkaukseen ja työttömälle maksettavaan tukeen on, milloin ei ole kysymys työllisyyslain 19 ja 20 §:n mukaisesta työllistämisvelvollisuudesta, tehtävä tulevien vuosien osalta ehdolla, että tarkoitukseen tarvittavat määrärahat ovat käytettävissä.

23 §Määrärahan osoittaminen

Työvoimatoimisto voi osoittaa sen käyttöön osoitettujen määrärahojen rajoissa valtion virastoille ja laitoksille määrärahaa 17, 18, 21, 22 a ja 22 b §:ssä säädetyin edellytyksin työttömien työllistämiseen.

24 §Työllisyysmäärärahoista maksettavat kustannukset

Työllisyysmäärärahoista suoritetaan valtion virastolle tai laitokselle työllistetylle maksettava palkka sekä työnantajan eläke- ja sosiaaliturvamaksu. Työllisyysmäärärahoista voidaan maksaa palkkauskustannukset kokoaikaisen tai sellaisen työn järjestämiseksi, jossa työaika on palkanmaksukautta vastaavana ajanjaksona vähintään 85 prosenttia alan säännöllisestä työajasta.


30 §Tuen määrä ja kesto

Yrittäjäksi ryhtyneelle maksettavan tuen määrään sovelletaan, mitä 22 §:n 1 momentissa säädetään. Tukea voidaan maksaa niiltä päiviltä, joina henkilö työskentelee yrityksessään, kuitenkin enintään viideltä päivältä viikossa. Tukea voidaan maksaa enintään 10 kuukauden ajalta.

32 §Työharjoittelutuen määrä ja kesto

Työharjoittelutuen määrään sovelletaan, mitä 22 §:n 1 momentissa säädetään. Tukea maksetaan työharjoittelupäiviltä, kuitenkin enintään viideltä päivältä viikossa. Tukea voidaan maksaa samalle henkilölle enintään 10 kuukauden ajalta.

34 b §Osa-aikalisän myöntämisen edellytykset

Osa-aikalisän myöntämisen edellytyksenä on:


3)

ettei osa-aikatyöhön siirtyvälle makseta samalta ajalta osa-aikatyön palkan lisäksi muuta palkkaa tai korvausta hänen tekemästään työstä;

4)

ettei osa-aikatyöhön siirtyvälle makseta samalta ajalta työttömyysturvalain mukaista työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatuesta annetun lain mukaista työmarkkinatukea, kansaneläkelain (347/56) mukaista vanhuus-, työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkettä, työeläkelakien mukaista vanhuus-, työkyvyttömyys-, työttömyys- tai osa-aikaeläkettä, maatalousyrittäjien sukupolvenvaihdoseläkkeestä annetun lain (1317/90) mukaista sukupolvenvaihdoseläkettä, sairausvakuutuslain (364/63) mukaista äitiys-, isyys-, erityisäitiys- tai vanhempainrahaa, sairauspäivärahaa tai erityishoitorahaa taikka kuntoutusrahalain (611/91) mukaista kuntoutusrahaa tai -avustusta; sekä

5)

että osa-aikatyöhön siirtyvä työntekijä on työskennellyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden kokoaikatyössä sen työnantajan palveluksessa, jonka palveluksessa hän siirtyy osa-aikatyöhön.


46 §Hakeminen

Työllistämistukea koskeva hakemus tai esitys tuen myöntämisestä tehdään kirjallisesti työvoimatoimistolle. Palkkaukseen myönnettävää työllistämistukea hakee työnantaja. Oppisopimuskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitettuun työsopimukseen perustuvan työllistämistuen myöntämistä esittää kuitenkin asianomainen koulutustarkastaja. Palkkaukseen myönnettävää työllistämistukea koskeva hakemus tai esitys toimitetaan sille työvoimatoimistolle, jonka toimialueella työpaikat sijaitsevat, tai sille työvoimatoimistolle, jonka työnhakijoita tuella on tarkoitus palkata.


47 §Myöntäminen

Työllistämistuen myöntämisestä päättää se työvoimatoimisto, johon hakemus tai esitys on toimitettu. Työvoimatoimisto tekee päätöksensä työvoimapiirin toimiston sen käyttöön osoittamien määrärahojen rajoissa.

48 §Maksaminen

Työvoimapiirin toimisto maksaa työllistämistuen kuukausittain jälkikäteen työvoimatoimiston hyväksymän maksatushakemuksen perusteella.


53 §Soveltamissäännös

Tämän asetuksen 26 §:ssä tarkoitettuja päätöksiä voidaan tehdä vuosina 1993―1995.

Päätöksiä oppisopimuskoulutukseen myönnettävästä työllistämistuesta voidaan tehdä vuosina 1994―1996.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä huhtikuuta 1995. Asetuksen 53 §:n 1 momentti tulee kuitenkin voimaan 10 päivänä maaliskuuta 1995.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa tehtyihin päätöksiin sovelletaan tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä.

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa voidaan ryhtyä asetuksen täytäntööpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Helsingissä 3 päivänä maaliskuuta 1995

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMinisteriMauri Pekkarinen

Sivun alkuun